Compania Antibiotice a desfăşurat astăzi, de Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului, o serie de acţiuni de informare a populaţiei în scopul creşterii nivelului de conştientizare asupra beneficiilor legate de îngrijirea mamei în timpul sarcinii, la naştere şi de îngrijirea noului-născut, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) selectatează o temă de interes global în ceea ce priveşte siguranţa pacienţilor, acolo unde sunt necesare acţiuni pentru a reduce daunele ce pot fi evitate prin îngrijirea sănătăţii. Tema aleasă în 2021 pentru a celebra această zi este Siguranţa în îngrijirea maternă şi a nou-născuţilor. OMS face totodată apel către instituţii sau companii pentru a ilumina monumente sau clădiri importante în portocaliu, culoare desemnată drept simbol al Zilei Mondiale a Siguranţei Pacientului.
Compania Antibiotice s-a alăturat demersului OMS, desfăşurând acţiuni destinate atât publicului larg, cât şi celui specializat. Astfel, statuia din faţa fabricii Antibiotice - simbol al maternităţii şi al vieţii - restaurată de către companie anul trecut, a fost iluminată în portocaliu.
La maternitatea Cuza Vodă Iaşi, compania Antibiotice a oferit proaspetelor mămici, prin intermediul personalului medical, surprize, împreună cu o mostră de cremă protectoare pentru iritaţia de scutec, Cutaden Bebe.
Totodată, o altă acţiune a companiei Antibiotice a constat în realizarea unei campanii de informare difuzată în mediul online, în care profesionişti din domeniul sănătăţii vorbesc despre riscurile asociate îngrijirii în sarcină, despre siguranţa în îngrijirea noului-născut sau despre activitatea de farmacovigilenţă, parte a acestui proces amplu de siguranţă. Farmacovigilenţa cuprinde totalitatea activităţilor de detectare, evaluare şi prevenire a reacţiilor adverse la medicamente. Dincolo de o obligaţie legislativă, farmacovigilenţa reprezintă un angajament al companiilor farmaceutice de a respecta siguranţa pacientului.
"Sănătatea mamei, sănătatea femeii asigură sănătatea familiei, sănătatea copiilor, sănătatea societăţii"- a declarat dl. Prof.univ.dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă.
Dna. Prof. dr. Maria Stamatin, medic primar pediatrie-neonatologie în cadrul aceluiaşi spital, atrage atenţia asupra faptului că "siguranţa nou-născutului începe din uterul mamei. Urmărirea sarcinii şi evaluarea unei femei în etapa de pre-concepţie este un deziderat pentru un nou-născut sănătos".
"Siguranţa pacientului, siguranţa mamei şi nou-născutului prin siguranţa medicamentului este ceea ce ne leagă. Ziua de 17 septembrie 2021 poate fi ziua de naştere a siguranţei dumneavoastră, viitoare şi actuale mămici!" - este mesajul dnei. dr. Alis Ţuţu - manager Departament medical Antibiotice.
În Antibiotice, trei medici şi doi farmacişti îşi desfăşoară activitatea în cadrul Departamentului ştiinţific şi de farmacovigilenţă, monitorizând medicamentele din portofoliul companiei din punct de vedere al siguranţei acestora, pentru a oferi pacienţilor certitudinea că raportul beneficiu-risc este unul favorabil.