"Antibiotice" tratează criza cu exporturi

DORU MOCANU, IAŞI
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 5 februarie 2010

"Antibiotice" tratează criza cu exporturi

Compania farmaceutică ieşeană "Antibiotice" a fost desemnată cea mai dinamică firmă de export în domeniul medicamentelor, în cadrul Galei ANEIR (Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România) - 2009. Topul general a luat în calcul performanţele a 820 de companii cu un export mai mare de cinci milioane de euro.

Exporturile au constituit o orientare strategică a managementului companiei "Antibiotice", în cursul anului trecut, considerându-se că, în condiţiile crizei din sistemul naţional de sănătate, preţurile sunt mai avantajoase pe piaţa externă decât pe cea naţională, iar marjele de profit sunt mai importante.

Ioan Nani, managerul "Antibiotice" SA Iaşi, ne-a declarat: "Cifra de afaceri a companiei noastre pe pieţele externe a înregistrat o evoluţie constant pozitivă, valoarea exportului, în anul 2009, ridicându-se la 13.200.000 dolari. Comparativ cu anul 2006, când s-a realizat un export de 6.500.000 dolari, valoarea exporturilor s-a dublat anul trecut, iar faţă de anul 2008 creşterea a fost de 27%". Exprimat în lei, exportul "Antibiotice" Iaşi s-a ridicat, anul trecut, la valoarea de 40.724.373 lei, în creştere cu 56% faţă de anul 2008, când s-a realizat un export de 26.159.806 lei. Ritmul de creştere superior al exportului, exprimat în lei, comparativ cu cel exprimat în USD, se datorează devalorizării monedei naţionale, tendinţă care a favorizat activitatea de export.

Evoluţia favorabilă a exportului se datorează atât creşterii exportului de Nistatină - substanţă activă (în creştere cu 36% faţă de anul 2008), cât şi a exportului de forme finite (o majorare de 12% faţă de 2008). Din punct de vedere al structurii exportului, substanţele active au reprezentat, anul trecut 60%, din valoarea schimburilor comerciale, iar formele finite au acoperit diferenţa de 40 de procente.

Principalele ponderi valorice din totalul exportului realizat anul trecut sunt deţinute de Nistatină substanţă activă - 60%, produsele injectabile - 24% şi capsule - 12%.

Referitor la exportul de Nistatină - substanţă activă, anul 2009 a reprezentat un record atât din punct de vedere al cantităţii exportate, cât şi al valorii.

Compania are o cotă de 30% din producţia mondială de Nistatină

Compania "Antibiotice" Iaşi este, în prezent, al doilea producător mon-dial de Nistatină, cu o cotă de aproximativ 30% din piaţa mondială.

Din punct de vedere al orientării geografice, ponderea principală în relaţiile de export ale "Antibiotice" Iaşi o deţine Europa, cu aproximativ 35% (Germania, Olanda, Belgia, Elveţia), urmată de Asia - 32% (Siria, Vietnam, Iordania, India), America de Nord (SUA) - 13% şi Rusia - CSI - 8,50%.

În afara zonelor menţionate, produsul Nistatină - substanţă este livrat şi pe pieţele Americii de Sud (Brazilia, Argentina, Columbia), Africii (Egipt, Kenya), Australiei şi Americii Centrale (Mexic şi Guatemala). Produsele finite sunt exportate în Europa (Franţa, Spania) - 54% din total valoric, Africa de Nord (Algeria, Tunisia) - 27%, Asia (Vietnam) - 10% şi zona fostelor ţări CSI - 9% (Azerbaidjan, Georgia, Armenia, Republica Moldova). Produsele finite sunt livrate pe pieţele externe atât pe baza înregistrărilor proprii ale companiei ieşene, cât şi pe bază de contract manufacturing pentru parteneri europeni.

Ampicilină injectabilă, autorizată în SUA

"Principala realizare în ceea ce priveşte exportul de produse condiţionate în anul 2009 este reprezentată de obţinerea autorizării FDA (Food and Drug Administration - autoritatea de reglementare din SUA - n.r.) pentru produsul Ampicilină injectabilă. Autorizarea FDA creează premisele demarării primelor livrări pe piaţa Statelor Unite, o piaţă de prestigiu, care permite obţinerea unor preţuri favorabile şi unor marje de profit avantajoase. În primul trimestru al acestui an, vor fi livrate primele loturi din cele patru doze avizate pe această piaţă, în valoare de peste 1,5 milioane USD", a mai afirmat Ioan Nani.

Anul trecut, ponderea exportului în total cifră de afaceri a fost de 18,50%, targetul pentru următorii trei ani fiind atingerea unui nivel procentual de 25%, pentru a reduce gradul de dependenţă al companiei de piaţa internă.

În acest sens, "Antibiotice" SA îşi propune dezvoltarea exportului de forme finite pe pieţele reglementate, în principal Statele Unite ale Americii şi Europa. Strategia de export vizează atât înregistrarea proprie a formelor finite "Antibiotice", cât şi dezvoltarea cooperărilor de tip contract manufacturing. De asemenea, se mai vizează creşterea volumului exportului pe pieţele emergente care, deşi se confruntă cu probleme cauzate de criza financiară, au estimate ritmuri de creştere pe termen mediu de 0 - 15 % în următorii cinci ani.

Federaţia Rusă, vizată de "Antibiotice"

Principala piaţă avută în vedere este Federaţia Rusă, pentru care au fost demarate primele proiecte comerciale. Nu în ultimul rând, eforturile producătorului farmaceutic ieşean vor urmări şi consolidarea poziţiei pe piaţa mondială pentru produsul Nistatină substanţă. "Având în vedere că este vorba de un produs aflat în stadiul de maturitate, strategia noastră vizează menţinerea cotei de piaţă actuale şi orientarea spre pieţele reglementate (SUA şi Europa), care oferă condiţii superioare de valorificare a produsului", a explicat managerul" Antiobiotice" SA Iaşi.

Managerul "Antibiotice" nu este îngrijorat de evoluţia cursului

În condiţiile în care majoritatea exportatorilor români încearcă să-şi redefinească planurile, ca urmare a evoluţiei cursului leu-euro din ultima perioadă, managerul companiei farmaceutice ieşene susţine că acest element nu va impune modificări ale strategiei. "Produsele noastre şi cos-turile pe care le avem sunt destul de bune pentru a face faţă fără probleme unor astfel de evoluţii pe piaţa valutară. Această situaţie nu ne afectează strategia pe care am stabilit-o. Sigur, s-ar putea să apară intervenţii pe profitabilitatea exprimată în lei, care este posibil să nu mai cunoască marje atât de mari, de 40%-50%, dar important este că avem un volum apreciabil de livrări pe piaţa externă, atât ca produse, cât şi ca valoare", a mai afirmat Ioan Nani.

"Antibiotice" Iaşi este cel mai important producător român de medicamente de pe piaţa autohtonă, este principalul producător de antiinfecţioase din România şi exportator de produse farmaceutice în peste 35 de ţări ale lumii. Portofoliul de medicamente de uz uman numără în prezent 123 de produse, ce acoperă 66 de substanţe active (dci), 10 clase terapeutice (antiinfecţioase, tract digestiv, cardiovascular, sânge, sistem nervos, sistem musculo-scheletic, organe senzitive, sistem respirator, aparat genito-urinar, preparate dermatologice şi soluţii de spital). Acest portofoliu de produse este dezvoltat pe cinci forme far-maceutice de bază (pulberi pentru soluţii injectabile, capsule, comprimate, preparate topice şi supozitoare).

Conform bugetului de venituri şi cheltuieli, pentru anul 2009 "Antibiotice" a mizat pe venituri totale de 245,5 milioane lei, din care venituri din exploatare de 241,5 milioane lei şi venituri financiare de 4 milioane lei. Cheltuielile totale erau estimate la 230 milioane lei, din care 214 milioane lei cheltuieli de exploatare şi 16 milioane lei cheltuieli financiare. Aşadar, rezultatul brut al exerciţiului financiar ar putea fi un profit de 15,5 milioane lei, din care, după deducerea impozitului, să reiasă un profit net de 13,02 milioane lei.

În urma transferului, titlurile deţinute la "Antibiotice" de către AVAS, în prima parte a anului trecut, principalul acţionar al companiei farmaceutice ieşene a devenit Ministerul Sănătăţii, cu 53,0173% din acţiuni. La data de 19 ianuarie a.c., diferenţa de titluri era deţinută de SIF Oltenia (10,0954%) şi de alţi acţionari (36,8873%).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca exportul de medicamente merge foarte bine iar fabrica este de stat dece nu se folosesc bani europeni pentru dezvoltare?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb