Antipolitica şi sfârşitul partidelor politice

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 15 decembrie 2014

Cristian Pîrvulescu

Un puternic sentiment de antipatie împotriva partidelor politice pare să fi cuprins lumea. Şi nu doar în România, ci peste tot se manifestă aceeaşi reacţie de ostilitate. Sfârşitul partidelor politice, ori cel puţin a modului în care funcţionează ele astăzi, este afirmat ca o certitudine. Iar antipolitica îşi găseşte în lupta împotriva "răului" reprezentat de partide un sens moral. Totuşi, "nimic nu e nou sub soare".

Cuvântul "antipolitică" este consemnat încă de prin 1654, când Jean-Louis Guez de Balzac, considerat "restauratorul" limbii franceze, spunea, referindu-se la cei ce îşi făcuseră din critica sistemului un ţel, că prin "maxime frumoase şi antipolitică... au guvernat lumea". Încă de atunci antipolitica devenise o modă. Dacă pentru Guez de Balzac, "antipolitica" era mai degrabă o "politică opusă politicii sănătoase", două secole mai târziu, la celălalt Balzac, mult mai celebrul Honore de Balzac, sensul termenului se precizează mai clar - şi reflecţia asupra politicii şi statului progresase între timp - desemnând, ca şi astăzi, o atitudine politică îndreptată împotriva politicii statului considerat ca un rău. În Strălucirea şi suferinţele curtezanelor (Splendeurs et misPres des courtisanes, 1847), Honore de Balzac constata ironic: "Câteva dintre penele animate de o falsă filantropie fac, de vreo zece ani, din condamnat, o fiinţă interesantă, scuzabilă, o victimă a societăţii; dar, după noi, aceste portrete sunt periculoase şi antipolitice".

Ideea de a termina odată cu partidele "trecutului" (şi comuniştii români voiau prin 1945-1948 să o termine cu partidele "istorice" pe care acum par să le fi confiscat!) exprimă o atitudine antipolitică deloc neutră. Nici măcar nu am putea vorbi de o viziune ideologică unitară, căci pe de o parte se poate constata sentimentul antisistem al indignaţilor care par mai degrabă ancoraţi ideologic la stânga stângii, pe de altă parte creşterea populismului celor ce se revendică de la o combinaţie între clasicul reacţionarism de dreapta şi nevoia de adaptare a acestui discurs la noile media.

Deşi tema exista şi înainte, după alegerile din 16 noiembrie de la noi, marile partide politice sunt puse sub presiune. Reforma grabnică a partidelor este cerută cel mai vocal de cei ce cred că au contribuit determinant la victoria lui Klaus Johannis. Dar preşedintele nu are în România prea multe pârghii pentru a conduce. Şi, în absenţa sprijinului real din partea unui partid politic, Klaus Johannis nu va putea manevra prea mult prin politica românească. Pe de altă parte, pentru că Victor Ponta a pierdut alegerile, PSD-ul este inevitabil primul cuprins de febra schimbării. Dar cât de radicală poate fi această schimbare? Operaţiunea începută va fi mai mult decât o simplă stratagemă de supravieţuire a actualei conduceri? Altfel spus, pot fi partidele reformate?

Comparând evoluţia diferitelor sisteme de partide occidentale constatăm că până acum reforma partidelor aşa-zise "sistem" - a partidelor cu vocaţie guvernamentală care funcţionează într-un cadru constituţional - nu a fost niciodată promovată de curente care folosesc teme "antipolitice". Iar în practica politică noii lideri sunt cei ce încearcă să restabilească legătura cu electoratul folosind ideologia reformei. Dar, o reformă a unui partid nu este doar una organizaţională, ci şi una ideologică. Ori, cel puţin pentru moment, la PSD, "reforma" este promovată de vechii lideri şi vizează doar organizaţia, nu şi mesajul ideologic. Iar la noul PNL, după o victorie clară în alegerile prezidenţiale, reforma nu este o temă de actualitate.

Ca de obicei, ideologia "reformei" ţine locul schimbării, pentru că partidele, ca orice alte organizaţii, supravieţuiesc dacă se adaptează, dar nu se schimbă radical. Discursul antipolitic împotriva partidelor vechi este o strategie de comunicare. De aici până la schimbarea sau chiar sfârşitul partidelor politice mai este cale lungă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Incercati sa va imaginati cum ar arata cartile de fizica,daca ar fi scrise de economisti.Sau,invers,cum ar arata bancile,daca ar fi conduse de ginecologi.Se sparie gandul,vorba cronicarului.Dar,curios,nimeni nu se sperie cand votam niste impostori pe listele partidelor politice.Liste care sunt supervizate,fara nici o indoiala,de mai multe trepte ierarhice din conducerea partidelor.Degeaba dorim sa vedem politicieni cu viziune in fruntea partidelor,apoi in fruntea guvernelor si a institutiilor statului,din c...t nu poti face bici.

    Cetatenii constienti de propria valoare au,acum,oportunitatea de a asalta partidele,de a participa la scuturarea lor de molii si alte insecte parazite,si de a iesi pe scena politica cu discursuri fundamentate etic si logic,inteligibile,cauzatoare de moarte pentru nulitatile ajunse in functii cheie,si aducatoare de sperante celor multi care asteapta ca aerul o nouaq clasa politica. 

    1. daca bancile de sperma,ar fi conduse de ginecologi, ar arata foarte bine. 

    cum pot sa gindeasca cei mai cei oameni.

    Reforma s-a facut. Ce sa reformezi? 

    Ce diferenta este, sa zicem, intre noul PNL si PCR? 

    PNL are o alta ideologie, deci este un partid reformat. Asta nu-l impiedica sa fie un partid de mafioti care jefuiesc tot pe ce pun ochii. Deci, PNL cum sa se mai reformeze? Nu-i vorba de nici o reforma. Parlamentul da legi bune, pe baza carora Justitia actioneaza si spala, despaduchiaza si parfumeaza partidul.  

    Pe baza legilor existente, care mereu pot fi imbunatatite, Justitia poate sa dea sanatate tarii.  

    Cum facem sa actioneze Justitia? 

    De ce Justitia actioneaza acum? 

    De ce n-a actionat normal cu 20 de ani in urma, sa zicem? 

    De ce n-a actionat normal in ultimii 10 ani, sa zicem? 

    Cine impiedica Justitia sa actioneze? 

    "Consiliul Superior al Magistraturii este instituția cu rol de garant al independenței justiției, care propune Președintelui României numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor și veghează la buna desfășurare a activității profesionale a acestora."  

    Deci, Presedintele numeste judecatorii. Daca-i naseste, este normal sa le poarte de grija. Ajungem la concluzia ca presedintele face tot ce vrea sau tot ce poate sau tot ce e normal din scumpa noastra tara. Este normal sa fie asa. Altfel de ce ne-am strofoca atita cu ocazia alegerilor? 

    Sa vedem ce ne-a dat Domnul! Poate avem noroc si se indeplineste inca o data zicala: "N-aduce anul ce aduce ceasul".

    Daie Domnul ca procesul de alegere a noului presedinte sa fi fost/fie in ceasuri bune.  

    1. s-ar putea sa nu mai apucam sa le vedem curate.Chiar daca a inceput in forta.Partidele vor disparea,in masura in care nu-si vor face singure curatenia generala.Nu vor mai putea fi credibile,nu vor mai fi votate.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb