Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut, astăzi, eliberarea "imediată" a jurnalistului american arestat în Rusia sub suspiciunea de spionaj, într-o convorbire telefonică cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, informează News.ro.
Blinken a exprimat o "mare îngrijorare a SUA în legătură cu detenţia inacceptabilă a unui jurnalist american de către Rusia", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.
Secretarul de stat a cerut eliberarea "imediată a acestuia" şi a cerut, de asemenea, eliberarea unui alt american, Paul Whelan, potrivit lui Patel.
Un tribunal din Moscova a decis, joi, ca jurnalistul american Evan Gershkovich, reporter al cotidianului "The Wall Street Journal", reţinut de FSB pentru acuzaţia de spionaj în favoarea Washingtonului, să fie arestat pentru două luni. El va fi deţinut cel mai probabil în închisoarea Lefortovo din capitală, un centru de detenţie preventivă al FSB. Închisoarea din centrul Moscovei, datând din secolul al XIX-lea, este renumită că în perioada sovietică deţinea prizonieri politici, arată sursa.
Serviciul de securitate FSB al Rusiei anunţase joi dimineaţă că a deschis un dosar penal împotriva cetăţeanului american Evan Gershkovich sub suspiciunea de spionaj, iar Kremlinul a declarat că acesta a fost "prins în flagrant delict".
Gershkovich, care lucrează pentru WSJ de ceva mai mult de un an, a declarat în faţa instanţei că este nevinovat.
Angajatorul său a spus că dosarul - primul caz penal intentat pentru spionaj împotriva unui jurnalist străin în Rusia post-sovietică - se bazează pe o acuzaţie falsă.
Conform legislaţiei ruse, spionajul poate fi pedepsit cu până la 20 de ani de închisoare.
Cazul este de natură să înrăutăţească şi mai mult relaţiile deja dificile dintre Rusia şi Statele Unite.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2023, 20:08)
De ce nu se da in mod concret subiectul investigat de "jurnalistul-spion" angajat la WSJ de un an? Se interesa de capacitatea de productie de tancuri a fabricii rusesti. Incerca sa afle cati oameni lucreaza, in cate ture, materiile prime, cate vin, etc.
Daca asta nu este spionaj, eu nu sunt cetatean european. La inchisoare cu el.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2023, 23:09)
" La inchisoare cu el."
Bineinteles! Sa faca 20 de ani de-acum incolo spionaj in celula si eventual sa-si scrie memoriile!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2023, 23:18)
Daca era invers,cat ar mai fi sarit cu gura americanii!Uite,am prins un spion rus sau de alta nationalitate,la puscarie cu el!Doar ei au dreptul sa spioneze si sa stea in coasta altora,sa vanda arme si sa iste razboaie.Eu cred ca rusii au gresit grav cand au invadat Ucraina,probabil nu au avut oameni care sa gandeasca modul in care pot fi contracarate actiunile americanilor fara a se ajunge la un conflict armat.Au fost prinsi in corzi si nu au avut capacitatea intelectuala de a scapa.Pur si simplu nu au avut oameni care sa elaboreze o strategie.