• Interviu cu domnul Vasile Soare, administrator unic al societăţii
Societatea "Concivia" SA Brăila îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor civile şi industriale şi adiacente aces-tora, producţiei de betoane şi mortare, agregate sortate de balastieră, prestări de servicii cu utilaje pentru construcţii, confecţii metalice, din lemn, aluminiu şi PVC cu geam termopan, execuţie de lucrări de instalaţii în construcţii, tehnico-edilitare, închirieri de utilaje de transporturi specializate. Societatea are în proprietate capacităţi de producţie, mijloace şi utilaje specifice de construcţii şi de transport, 30 ha terenuri în intravilanul localităţilor, clădiri amplasate în municipiul Brăila şi judeţul Buzău, balastieră proprie pe râul Buzău.
• Lucrări executate în anul 2004
În legătură cu lucrările executate în anul 2004, domnul Vasile Soare, adminis-tratorul societăţii, a declarat: "Principalele categorii de lucrări de construcţii-montaj realizate în anul 2004 sînt lucrări de natura construcţiilor de locuinţe, cum sînt locuinţele pentru tineret în regim de închiriere, beneficiar - < Agenţia Naţională pentru Locuinţe > Bucureşti şi locuinţe destinate vînzării în baza OG nr.19/1994, beneficiar - Consiliul Judeţean Brăila. În acest sens, s-au construit şi predat < la cheie > Ansamblurile de Locuinţe ANL Lacu Dulce - 25 de blocuri, precum şi blocul B31 (scările 1 şi 2) construit în baza OG. nr.19/1994, beneficiar Consiliul Judeţean Brăila. De asemenea, s-au finalizat lucrările la blocul B26 - locuinţe sociale - beneficiar Primăria Municipiului Brăila şi cele de la < Amenajare Imobil Casa Judeţeană de Sănătate > Brăila, < Alimentare cu apă > Com. Tufeşti, judeţul Brăila. În anul care a trecut, societatea a finalizat lucrările şi a predat beneficiarului corpul II al imobilului din Piaţa Poligon, aflat în administrarea Bibliotecii Judeţene < Panait Istrati > Brăila, care reprezintă o lucrare de artă deosebită, de consolidare şi restaurare a unui imobil de patrimoniu".
• Au fost predate "la cheie" şapte săli de sport
O pondere însemnată în categoria lucrărilor de construcţii evxecutate în anul 2004 au avut-o lucrările la cele şapte săli de sport (cinci proiecte pilot şi două proiecte unicat), beneficiar "Compania Naţională de Investiţii" Bucureşti, cuprinse în programul guvernamental "Săli de sport".
• Contracte în derulare
În ceea ce priveşte activitatea acestui an, domnul Soare a afirmat: "Portofoliul de comenzi pentru acest an asigură acoperirea în proporţie de 70% a cifrei de afaceri bugetate. Avem în derulare două blocuri de locuinţe destinate vînzării tinerilor căsătoriţi, beneficiar fiind Consiliul Judeţean, o lucrare de alimentare cu apă a comunei Vişani, jud. Brăila în cadrul programului SAPARD, sîntem parteneri în executarea unor lucrări de construcţie şcoli în judeţele Brăila, Buzău, Vrancea, Ialomiţa cu finanţarea Băncii Mondiale, reabilitarea unor şcoli din judeţele Galaţi, Tucea, Suceava, Botoşani. Avem de executat patru blocuri de locuinţe pentru Primăria Predeal, executăm o serie de lucrări pentru investitori privaţi în zona Brăila-Galaţi".
• Peste un milion euro investiţii în ultimii ani, în utilaje de construcţii
"Concivia" SA Brăila este o societate care are o puternică bază materială, constînd în staţii de betoane şi mortare, staţii de sortare agregate, toată gama de utilaje pentru construcţii şi mijloace de transport, ateliere diverse (instalaţii, electric, confecţii metalice, tîmplărie lemn, tîmplărie aluminiu şi PVC, etc.)
În ultimii anii, s-a investit peste un milion de euro în achiziţii de autobasculante de mare capacitate, autobetoniere performante, autopompă de beton, linie pentru producerea tîmplăriei cu geam termopan etc.
În acest an, într-o primă etapă se vor achiziţiona două buldoexcavatoare şi un încărcător performante, un excavator şi două autobasculante 8X4. Într-o perspectivă imediată se va investi într-o staţie de betoane ultramodernă de mare capacitate.
• Concureţa pe plan local
În economia concurenţială de piaţă, "Concivia" SA s-a impus ca lider al antreprenorilor locali, atît prin potenţalul de resurse umane (500 angajaţi), cît şi prin dotarea tehnico-materială, calitatea lucrărilor executate şi res-pectarea termenelor de execuţie fiind şi ele atuuri importante. În această situaţie, pe segmentul de activitate construcţii-montaj "Concivia" SA Brăila nu are competitori semnificativi, soliditatea firmei, a permis abordarea de licitaţii de achiziţii publice de lucrări şi în judeţele limitrofe, municipiul Bucureşti şi zona Prahova-Braşov. La nivelul judeţului Brăila, principalii concurenţi în domeniul construcţiilor sînt societăţile "Tracon" SRL, "Alco Plus" SA, "Livantino" SRL şi IATC SRL, toate din municipiul Brăila.
• Principalii furnizori de materiale
"În derularea afacerilor sale, < Concivia > SA Brăila s-a aprovizionat cu materii prime şi materiale specifice de construcţii în principal de la producătorii direcţi pentru materialele de volum şi cu pondere în consum (< Holcim > pentru ciment; < Prefab > SA Bucureşti pentru blocuri ceramice; < Ceram > SA Ţăndărei pentru cărămizi; < Elpreco > SA Craiova pentru ţigle), dar şi de la distribuitorii locali pentru materiale de mai mică importanţă, criteriul principal în adoptarea deciziei optime de achiziţionare fiind preţul mai mic decît cel ofertat şi facilităţile de plată, fiind preferaţi furnizori care vînd pe credit comercial", a menţionat domnul Vasile Soare.
• 245 miliarde lei cifră de afaceri în 2004
În ultimii trei ani, < Concivia > SA Brăila a realizat o cifră de afaceri în creştere continuă, preponderent din activitatea de contrucţii montaj, datorită strategiei de relansare economică a acţionarului majoritar, în detrimentul situaţiei anteprivatizare cînd preponderente erau vîn-zările de active. Astfel, în anul 2002 s-a realizat o cifră de afaceri în valoare de 209,5 miliarde lei, în anul 2003 de 210,0 miliarde lei, iar în 2004 de 245,6 miliarde lei, veniturile totale fiind de 224,9 miliarde lei în 2002, 256,8 miliarde lei în 2003, 312,2 miliarde lei în 2004. Cheltuielile totale au fost de 192,9 miliarde lei în 2002, 253,2 miliarde lei în 2003, 282,9 miliarde lei în 2004.
• În 2004, profit brut de 29,3 miliarde lei
În ultimii ani, activitatea societăţii s-a încheiat cu profit (32,1 miliarde lei profit brut, în 2002, 3,59 miliarde lei în 2003, 29,3 miliarde lei în 2004), societatea neînregistrînd obligaţii faţă de bugetul de stat, bugetul local, bugetul asigurărilor sociale, bugetul asigurărilor de sănătate şi bugetul fondului de şomaj. De asemenea, nu se înregistrează cu eşalonări la plata datoriilor. Acţionarul majoritar a avut, constant, o politică coerentă de dezvoltare a proprietăţii, prin reinvestirea profitului în dotări cu utilaje pentru construcţii, în principal în sistem leasing.
• BVC 2005
"Pentru acest an, societatea şi-a propus prin BVC realizarea unor venituri totale în sumă de 350 miliarde lei, cheltuieli totale de 316 miliarde lei, un profit net de 28, 56 miliarde lei şi investiţii de 20 miliarde lei, avînd create toate premisele pentru realizarea acestor obiective", a declarat domnul Vasile Soare.
Notă: Cifrele sînt exprimate în lei vechi