ANUL TRECUT: Profitul net al Saudi Aramco a scăzut cu 21%

M.A.
Companii / 15 martie 2020

Profitul net al Saudi Aramco a scăzut cu 21%

Grupul petrolier saudit Aramco a raportat, pentru anul trecut, o scădere cu 21% a profitului net, acesta ajungânad la 88,2 miliarde de dolari, pe fondul scăderii preţului ţiţeiului şi a reducerii producţiei, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, analiştii se aşteptau la un profit net de 92,35 miliarde de dolari în 2019. Compania a anunţat că intenţionează "să raţionalizeze" cheltuielile de capital, din cauza epidemiei de coronavirus.

"Recenta epidemie de COVID-19 şi extinderea ei rapidă ilustrează importanţa agilităţii şi adaptabilităţii într-un mediu global extrem de dificil.(...) Compania se aşteaptă la cheltuieli de capital între 25 şi 30 de miliarde de dolari, pe fondul actualelor condiţii de pe piaţă şi a recentei volatilităţi a preţului ţiţeiului. Pentru 2021 şi anii următori cheltuielile de capital sunt sub revizuire", a afirmat preşedintele director general al Saudi Aramco, Amin H. Nasser.

În pofida scăderii profitului, Aramco va plăti dividende de 73,2 miliarde de dolari pentru 2019.

Rezultatele vin pe fondul diminuării semnificative a acţiunilor firmei la Bursa din Arabia Saudită (Tadawul), după ce în decembrie Aramco a devenit cea mai valoroasă companie listată din lume, în urma lansării ofertei sale publice iniţiale (IPO).

Vineri, cotaţia barilului de petrol Brent s-a situat la 33,85 dolari, în scădere faţă de aproximativ 64 de dolari, când au fost listate acţiunile Aramco.

Săptămâna trecută, Aramco a anunţat că îşi va majora producţia de petrol la 12,3 milioane barili pe zi (bpd) de la 1 aprilie, ceea ce va însemna o creştere de 300.000 barili (2,5% în plus).

Această decizie vine după "o zi de luni neagră" pentru pieţe, în 9 martie, în care preţul petrolului s-a prăbuşit cu 25% ca urmare a scăderii cererii, provocate de epidemia de coronavirus şi de declanşarea unui război al preţurilor între Arabia Saudită şi Rusia.

Arabia Saudită a militat pentru reducerea producţiei partenerilor din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a altor parteneri externi (OPEC+) cu 1,5 milioane barili pe zi, în timp ce Rusia s-a opus măsurii, ceea ce a determinat Riadul să facă o întoarcere la 180 grade şi să opteze pentru scăderea şi mai mult a preţului ţiţeiului.

O serie de experţi se tem că această bătălie va duce preţul petrolului până la aproximativ 20 de dolari barilul, dacă saudiţii şi ruşii nu vor relua negocierile, transmite Agerpres.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb