• Compania ar putea avansa cu 10%, în acest an
Afacerile din România ale producătorului german de motounelte Stihl au crescut cu peste 20%, anul trecut, de la 84,2 milioane lei în 2010, iar estimările pentru acest an indică un avans de 10%.
"Anul trecut am continuat programul promoţional intensiv început în 2009, iar rezultatele au fost încurajatoare. Motofierăstraiele şi motocoasele au înregistrat creşteri semnificative. Totodată, ne-am consolidat distribuţia, strategia noastră fiind de a mări numărul partenerilor", a declarat, ieri, Ioan Mezei, directorul general al firmei Andreas Stihl Motounelte, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, anul trecut, profitul a avut o evoluţie similară cifrei de afaceri. În 2010, compania a înregistrat un câştig net de 14,2 milioane lei, conform datelor Ministerului Finanţelor.
Compania derulează un program similar celui de înnoire a parcului auto, prin care oferă clienţilor reduceri la motouneltele noi achiziţionate în schimbul echipamentelor uzate. Anul trecut au fost schimbate, prin acest program, 30 de tone de utilaje vechi, topite prin parteneriate cu firme de reciclare.
Motofierăstraiele şi produsele asociate au pondere de peste 60% în vânzări, dar compania se aşteaptă la creşterea altor segmente, precum cel al motocoaselor. În portofoliul Andreas Stihl Motounelte se regăsesc şi produse electrice, debitatoare, spălătoare şi aspiratoare. Compania a vândut anul trecut peste 50.000 de unităţi.
Vânzările din mediul rural au o pondere de 60-70% din totalul livrărilor. Pe lângă utilizatorii individuali din mediul rural, printre clienţii companiei se numără companii specializate în întreţinerea spaţiilor verzi sau proprietarii de case din mediul urban.
"Anul acesta vremea ne-a jucat anumite feste. Am avut o iarnă grea, iar primăvara a fost atipică, cu foarte multe ploi. Sperăm să atingem o creştere de circa 10% a afacerilor în 2012", a spus reprezentantul companiei.
Andreas Stihl Motounelte este prezentă pe piaţă printr-o reţea de 220 de distribuitori, pe care vrea s-o extindă, dar nu este interesată de intrarea pe segmentul lanţurilor de bricolaj.
"Strategia noastră nu este deocamdată compatibilă cu acest canal de distribuţie", a spus Mezei.
Distribuitorii companiei sunt firme de dimensiuni reduse, care oferă şi consultanţă sau servicii specializate.
"În fiecare an, investiţiile noastre se ridică la aproximativ un milion de euro, fonduri direcţionate în reţeaua de distribuţie şi echipamente proprii", a mai spus Mezei.
Compania are 21 de angajaţi, iar în întreaga reţea de distribuţie lucrează aproximativ 1.000 de persoane.
Reprezentantul furnizorului de motounelte estimează că piaţa de profil are o valoare de 100-120 de milioane de euro, unul dintre principalii competitori fiind Husqvarna.
Mezei a afirmat că, în opinia sa, numărul de produse contrafăcute de pe piaţă este în scădere, unul dintre motive fiind o mai bună informare din partea clienţilor privind riscurile unor asemenea achiziţii.
"Din păcate, alegerea unor produse contrafăcute poate fi tragică. Se poate ajunge la accidente", a spus reprezentantul Stihl.
Stihl este o afacere de familie, fondată în 1926 de către Andreas Stihl, iar afacerile grupului s-au ridicat la 2,6 miliarde de euro anul trecut. Grupul are peste 12.000 de angajaţi, deţine şase fabrici şi este prezent în 160 de ţări.