ANUL TRECUT, Tarom a înregistrat pierderi cu 30% mai mici decât bugetase

V.P.
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 15 iulie 2014

Tarom a înregistrat pierderi cu 30% mai mici decât bugetase

Actualizare Rus a solicitat conducerii TAROM măsuri imediate pentru îmbunătăţirea situaţiei economice a companiei

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a solicitat, astăzi, conducerii TAROM un plan de măsuri imediate pentru a îmbunătăţi situaţia economică a companiei, în contextul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea într-o piaţă concurenţială puternică, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Ioan Rus a efectuat o vizită de lucru la TAROM şi Romatsa, unde s-a întâlnit atât cu reprezentanţii managementului privat, cât şi cu organizaţiile sindicale, pentru a identifica problemele cu care se confruntă în acest moment companiile.

"În urma discuţiilor avute cu ambele părţi, ministrul Transporturilor a solicitat conducerii TAROM un plan de măsuri imediate pentru a îmbunătăţi situaţia economică a companiei, în contextul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea într-o piaţă concurenţială puternică. Totodată, Ioan Rus le-a recomandat organizaţiilor sindicale să intensifice dialogul cu managementul privat al companiei şi împreună să găsească soluţiile cele mai eficiente pentru redresarea TAROM", se arată în comunicat.

Conform documentului, vizita de lucru de azi se înscrie într-o serie de întâlniri pe care ministrul Transporturilor le va avea cu reprezentanţii tuturor companiilor care funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

-----

Compania naţională Tarom a înregistrat, anul trecut, pierderi mai mici cu 30% decât cele raportate în bugetul aprobat aferent anului 2013, a anunţat, ieri, compania. Reprezentanţii Tarom au anunţat venituri totale de 1,2 miliarde de lei pentru 2013, în creştere cu aproape 7,2 milioane faţă de anul 2012.

Compania a redus cheltuielile totale în anul financiar 2013 cu 6%, în scădere cu 93 milioane lei faţă de anul 2012.

În acelaşi timp, cifra de afaceri netă a crescut în anul 2013 cu 3% comparativ cu anul 2012, ajungând la 1,085 miliarde lei.

Potrivit oficialilor companiei, Tarom a încheiat anul 2013, din punct de vedere financiar, cu o reducere a pierderilor de 44% faţă de anul 2012 şi cu 30% faţă de cifra raportată în bugetul aprobat pe anul 2013.

"De asemenea, pentru anul 2013 rezultatul net, comparativ cu cel estimat în planul de management a fost mai bun cu 9%", anunţă reprezentanţii Tarom.

"Tendinţa rezultatelor financiar- contabile ale companiei Tarom este una ascendentă, aceasta reflectându-se prin diminuarea pierderilor, dar şi prin lipsa datoriilor restante către furnizori, creditori sau către bugetul de stat", subliniază documentul remis redacţiei.

Christian Heinzmann, managerul companiei, a declarat: "Tarom depune eforturi mari pentru a îndeplini principalul obiectiv al companiei, acela de a-şi rentabiliza activitatea, pe fondul unei competiţii extrem de dure atât din partea segmentului low-cost, cât şi din partea competitorilor de linie. Rezultatele noastre financiare s-au îmbunătăţit considerabil şi acest lucru ne motivează şi ne face încrezători că vom îndeplini obiectele comerciale şi financiare pe care ni le-am propus".

Anul trecut, belgianul Christian Heinzmann ar fi trebuit să îşi încheie mandatul de director general al Tarom, potrivit unei decizii a vechiului Consiliu de Administraţie, condus de Dan Pascariu, care prevedea, printre altele, reducerea mandatului său de la patru ani la un an. Cu toate acestea, după demiterea vechiului CA, noul Consiliu a anulat, în luna noiembrie a anului trecut, decizia respectivă.

În luna iunie a anului 2013, Christian Heinzmann susţinea că a fost obligat să semneze un document, la solicitarea lui Dan Pascariu, care prevedea, printre altele, reducerea mandatului său. În replică, Dan Pascariu afirma, la vremea respectivă, că existau mai multe nemulţumiri la adresa activităţii lui Heinzmann, iar reducerea duratei mandatului a fost o concluzie la care s-a ajuns de comun acord.

De asemenea, potrivit declaraţiilor domnului Pascariu, de la data respectivă, ambasadorii Olandei, Belgiei şi Marii Britanii în ţara noastră au avut întâlniri cu foştii membri ai Consiliului de Administraţie (CA) de la Tarom, asupra cărora au făcut presiuni pentru prelungirea mandatului lui Christian Heinzmann.

Operatorii economici cu patrimoniu/capital integral sau majoritar de stat aflaţi în subordinea Ministerului Transporturilor (MT) au înregistrat, anul trecut, pierderi totale de 558,195 milioane lei, se arată în proiectul de raport pe 2013, publicat în luna mai, privind activitatea regiilor autonome şi a societăţilor comerciale la care statul deţine o participaţie majoritară sau integrală, subordonate MT. Per ansamblul ministerului, la 31 decembrie 2013, unii operatori economici au raportat un profit total de 302,774 milioane lei, în principal Romatsa, Compania Naţională "Aeroporturi Bucureşti" (CNAB) şi Registrul Auto Român (RAR). Pe de altă parte, pierderile brute consemnate de unele societăţi precum Tarom (142,668 milioane lei), CFR Marfă (163,511 milioane lei), CFR Călători (382,988 milioane lei) şi Metrorex (53,697 milioane lei) depăşesc acest profit brut, generând, per totalul MT, o pierdere de 558,195 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb