Anul viitor va apărea primul mare grup bancar internaţional islamic

VIRGINIA BALCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iunie 2005

O mare bancă internaţională islamică, cu o capitalizare de peste un miliard de dolari, va fi lansată anul următor ca un răspuns al lumii islamice la marii actori occidentali de pe piaţa bancară internaţională, a declarat ieri un înalt oficial din sectorul bancar islamic. Acţionarii acestei noi entităţi, incluzînd aici Banca Islamică pentru Dezvoltare, divizia financiară a Organizaţiei Conferinţei Islamice (OIC), împreună cu mai multe bănci private din lumea islamică, urmează să se reunească mîine în Malaiezia ca să finalizeze ultimele detalii ale "Wholesale International Islamic Bank". Această bancă este o idee promovată de Consiliul General al băncilor şi celorlaltor instituţii financiare islamice (GCIBFI), organizaţie cu sediul la Bahrein, pentru a sprijini finanţarea unor mari proiecte de dezvoltare ce urmează să fie lansate de statele islamice şi semnalează în acelaşi timp necesitatea existenţei unui sector financiar islamic solid.

În ciuda unei creşteri rapide înregistrată de sectorul bancar islamic în ultimii ani, băncile străine continuă să domine la capitolul finanţarea proiectelor demarate în statele musulmane, deoarece multe bănci private islamice sînt sub-capitalizate, a declarat secretarul general al GCIBFI, Ezzedine Khoja. Potrivit acestuia, aproximativ 73% din cele 285 de bănci şi alte instituţii financiare islamice exis-tente în întreaga lume au un capital mai mic de 25 milioane dolari.

"Din nefericire, marile pro-iecte de dezvoltare sînt finanţate de instituţii străine, deoarece lipseşte o mare bancă islamică care să deţină un capital semnificativ... În prezent, piaţa este controlată de băncile occidentale, dar cred că şi noi putem juca un rol important în furnizarea de fonduri prin intermediul unei mari bănci islamice internaţionale. Pentru înfiinţarea unei astfel de entităţi vom avea nevoie de un interval de timp de aproximativ un an", a declarat Ezzedine Khoja.

În prezent, toate băncile private islamice din lume controlează aproximativ 300 miliarde dolari în active, însă potrivit lui Khoja această cifră urmează să crească cu aproximativ 20 de procente anual în următoarea decadă. Avînd în vedere creşterea competiţiei din partea instituţiilor financiare occidentale, secretarul general al GCIBFI a cerut băncilor islamice să fuzioneze pentru consolidarea indus-triei bancare islamice, apreciind că autorităţile statelor musulmane ar trebui să aprobe înfiinţarea unei noi bănci islamice doar dacă aceasta ar dis-pune de un capital minim de pornire de ordinul a 100 milioane dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb