AOAR: CAS-ul pentru veniturile din chirii descurajează investiţiile în construcţii

F.A.
Companii / 17 septembrie 2013

Contribuţia la asigurările de sănătate (CAS) pentru veniturile din chirii descurajează investiţiile în construcţii şi măreşte artificial cota unică, consideră Fundaţia Romanian Business Leaders (RBL) şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), potrivit unui comunicat de presă.

"Ministerul Finanţelor Publice a luat decizia de a impune plata contribuţiei la fondul public al asigurărilor de sănătate pentru venituri din anumite investiţii fără consultarea contribuabililor, a mediului de afaceri sau a categoriilor direct afectate în legatură cu impactul real al măsurii", arată sursa citată.

Începând de anul viitor, persoanele fizice datorează bugetului Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate (CNASS) o cotă de 5,5% aplicată veniturilor din chirii, indiferent dacă persoana respectivă contribuie deja la respectivul buget prin sumele deduse din alte venituri.

Fundaţia Romanian Business Leaders şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România consideră că introducerea unei astfel de măsuri este echivalentă cu o mărire artificială şi netransparentă a cotei unice. Întrucât nu există nicio contraprestaţie din partea bugetului asigurărilor de sănătate pentru această cotă suplimentară de contribuţie, ea se traduce printr-o creştere a cotei efective de impozitare a veniturilor din investiţii. Într-o situaţie asemănătoare se află decizia privind introducerea unor contribuţii obligatorii la sistemul de pensii pentru persoane fizice care obţin venituri din activităţi independente.

"Este, în fapt, o măsură fiscală discriminatorie. Întrucât se aplică numai veniturilor din anumite investiţii (chirii) şi nu pentru toate veniturile din investiţii (dobânzi, dividende, câştiguri de capital) sau celor din vânzarea proprietăţilor imobiliare. Măsura încalcă, astfel, atât principiul echităţii fiscale în ceea ce priveşte impunerea diferitelor tipuri de venituri ale persoanelor fizice, cât şi principiul neutralităţii măsurilor fiscale în raport cu diferite categorii de investitori şi capitaluri", se mai arată în comunicat.

"Credem cu tărie că măsurile de creştere a fiscalităţii pentru veniturile din chirii şi activităţile liberale nu fac decât să descurajeze investiţiile în construcţii şi spiritul antreprenorial al celor ce au decis să urmeze calea unei activităţi independente", menţionează reprezentanţii RBL şi AOAR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb