Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) apreciază că momentul rectificării bugetare din august 2016 este unul extrem de important pentru mediul de afaceri autohton, care poate fi susţinut prin măsuri ce pot consolida baza de alimentare a bugetului prin plata taxelor şi impozitelor de către firme locale tot mai puternice şi mai competitive, potrivit Agerpres.
"AOAR susţine consecvent necesitatea creşterii cât mai accelerate a competitivităţii companiilor româneşti. Măsurile, planurile de acţiune şi mai ales fondurile alocate de guverne în ultimii ani pentru stimularea inovării în România au răspuns doar în mică măsură acestui obiectiv. Datele comunicate de INS, privind scăderea activităţii de inovare în perioada 2012-2014 cât şi clasamentele realizate la nivelul UE atestă consecinţele negative ale acestor politici publice", se precizează într-un comunicat al AOAR, conform sursei citate.
AOAR a făcut numeroase demersuri publice vizând valorificarea integrală a fondurilor europene alocate prin Programul Operaţional de Competitivitate (POSCCE 2007-2013) printre care reducerea birocraţiei, a tratamentelor administrative şi a corecţiilor tardive ale autorităţilor implicate în aprobarea, contractarea şi plata proiectelor. Un exemplu devenit clasic încă din anul 2015 îl reprezintă, conform membrilor AOAR, aplicarea corecţiilor financiare unor IMM-uri, ca urmare a calificării după 2-3 ani de la finalizarea proiectelor privind nerespectarea de către beneficiari a unor "condiţii artificiale" nespecificate clar, nemonitorizate şi nesancţionate pe parcursul derulării proiectelor.
AOAR solicită ca aceste corecţii financiare generatoare de dificultăti mari, îndeosebi firmelor apreciate că pot deveni mai competitive, ca urmare a finanţării lor prin POSCCE 2007-2013, dificultăţi ce determină inclusiv deschiderea a sute de procese în instanţele de drept comun, să fie suportate de Statul Român, prin suplimentarea cu această destinaţie a sumelor prevăzute la rectificarea bugetară din August 2016 pentru Ministerul Economiei. Conform AOAR, în contextul economic şi geopolitic actual, toate statele membre UE iau măsuri de sprijinire a mediului de afaceri local, ca un pilon sigur, durabil şi stabil în condiţiile volatilităţii pieţelor la nivelul UE şi mondial.
Reprezentanţii AOAR solicită ca din cele 148 milioane de euro prevăzute în Bugetul de Stat şi alocate drept ajutoare de stat în anul 2016, minim 48 milioane euro să fie transferate suplimentar Ministerului Economiei pentru creşterea finanţării celor 10 programe destinate susţinerii IMM-urilor, alocaţia bugetară de 160 milioane lei fiind extrem de redusă. Un exemplu în acest sens, spun reprezentanţii AOAR, îl constituie succesul programului SRL-D care a realizat, cu o finanţare de aproximativ 25 milioane euro în ultimii 5 ani, crearea de 10 ori mai multe locuri de muncă decât investiţiile susţinute prin ajutoare de stat de peste 600 milioane euro.
1. Aoar pune degetul pe rana
(mesaj trimis de Fara credit în data de 31.07.2016, 11:02)
Au mai ridicat aceste probleme si nu se leaga ca nuca de perete.
Grav este ca nu mentioneaza o felie unde au constatat o imbunatatire.
.
12 000 ron total taxe si comisioane pt beneficiarul ldp, a avut credit contractat de 75 000, Digi 24, 10:05-10:15, Anl...
Cam enorm!