Oamenii de afaceri cer ca noile împrumuturi ce vor fi contractate de la Banca Mondială (BM) de statul român să fie precedate de o prezentare publică a ceea ce s-a realizat în acest domeniu pe baza finanţărilor anterioare asigurate tot de Banca Mondială. Ministerul Finanţelor a anunţat că ţara noastră se pregăteşte să împrumute încă 500 milioane de dolari de la Banca Mondială, în scopul realizării unor obiective precum managementul datoriei publice, asistenţa socială şi realizarea cadastrului. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră că enumerarea acestora, în documentul respectiv, creează senzaţia lipsei de priorităţi în angajarea banilor publici.
"Fără a fi împotriva unor împrumuturi necesare de la Banca Mondială, AOAR consideră că noi împrumuturi, cum ar fi cel pentru realizarea cadastrului, trebuie să fie precedate de prezentări oficiale şi solicită să se facă public modul în care au fost folosiţi banii de la BM în scopul restructurării ANAF sau al altor facilităţi conectate cu mediul de afaceri", se arată într-un comunicat al AOAR.
Potrivit Asociaţiei, Ministerul Muncii s-a împrumutat deja pentru asistenţă socială circa 500 milioane euro de la Banca Mondială, în anii anteriori.
Totodată, AOAR reaminteşte modul inutil în care au fost cheltuiţi banii privind asistenţa tehnică de specialitate vizând elaborarea unei legi a insolvenţei, proiect de lege abandonat după un an. Similar, au fost cheltuite sume mari de bani pentru elaborarea Codurilor Penale, supuse criticii sau modificărilor de către specialişti, se mai arată în comunicatul oamenilor de afaceri.
În opinia membrilor AOAR, deşi ţara noastră a făcut continuu astfel de împrumuturi de la organisme internaţionale, mediul de afaceri, îndeosebi cel al sectorului IMM-urilor, a rămas subfinanţat. "Rambursarea acestor împrumuturi se face din taxele şi impozitele ce apasă tot mai mult întregul mediu de afaceri, generând insolvenţe, falimente şi o creştere economică slabă" au precizat reprezentanţii Asociaţiei. Totodată, aceştia susţin că acest lucru a fost sesizat şi de instituţii de credit internaţionale, cum ar fi BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), care au trecut la finanţarea directă a IMM-urilor din România, nemaiaşteptând soluţii la nivel guvernamental sau al sistemului bancar.
Săptămâna trecută, Daniel Chiţoiu, la data aceea încă Ministrul Finanţelor Publice, şi Liviu Voinea, Ministrul Delegat pentru Buget, s-au întâlnit cu reprezentanţii Băncii Mondiale, Elisabetta Capannelli - Director de Ţară pentru România şi Ungaria, şi echipa tehnică a misiunii. În cadrul întâlnirii au fost discutate măsurile de reformă ce vor însoţi noul Program de împrumuturi de dezvoltare de politici (DPL), propuse de BIRD (Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, membră a Băncii Mondiale) şi care trebuie îndeplinite de partea română.
Măsurile sunt asociate următoarelor sectoare: managementul datoriei publice, programarea bugetară şi managementul investiţiilor publice, îmbunătăţirea performanţelor întreprinderilor de stat, liberalizarea pieţei energiei şi gazelor, inclusiv listarea unor pachete de acţiuni, piaţa de capital, cadastru şi asistenţa socială.
BIRD şi-a exprimat disponibilitatea de a sprijini România în implementarea reformelor sale şi, astfel, în noiembrie 2013 a demarat procedura de pregătire a unei serii de două împrumuturi de dezvoltare de politici (DPL), primul împrumut urmând să fie contractat în prima parte a anului 2014, iar cel de-al doilea în prima parte a anului 2015. Primul DPL va avea o valoare de minim 500 milioane de euro, valoarea finală urmând a se stabili în martie/aprilie 2014, la următoarea misiunea a băncii.