Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) atrage atenţia asupra unor consecinţe grave asupra economiei ţării pe care le au acţiunile de control desfăşurate la anumite companii, acţiuni care duc la blocarea activităţii acestora şi, astfel, la prejudicierea economiei României.
Potrivit unui comunicat remis astăzi redacţiei, AOAR a cerut de mai mulţi ani concentrarea controalelor fiscale către domeniile cunoscute şi recunoscute că fiind cele mai sensibile în ceea ce priveşte evaziunea fiscală: cereale, alcool, tutun şi produse petroliere.
"Din păcate, legislaţia în vigoare nu asigură punerea în aplicare a unor metode de continuare a activităţii economice a companiei. O astfel de situaţie aduce prejudicii economiei şi reduce veniturile încasate de bugetul de stat", arată reprezentanţii AOAR.
În acest sens, AOAR cere Parlamentului şi Guvernului să solicite sprijin Băncii Mondiale şi Comisiei Europene pentru promovarea unor reglementări care să permită, ca în paralel cu sancţionarea juridică a persoanelor vinovate, să se asigure activitatea economică, reducând prejudiciile economice şi sociale generate de întreruperea activităţii unor companii comerciale.
"AOAR consideră de neconceput că să fie oprită activitatea CFR Călători, CFR Infrastructură, exploatări de gaze, petrol, energie prin poprirea conturilor, sechestrarea unor bunuri (vagoane, turbine sau cazane ş.a.), indiferent de activităţile penale făcute de administratori", adaugă reprezentanţii AOAR.
De asemenea, AOAR solicită găsirea şi aplicarea unor soluţii alternative, prin preluarea unor exemple de bună practică din UE, astfel că activitatea din justiţie să nu fie expusă unor presiuni de natură economică, dar în acelaşi timp luarea în calcul a efectelor asupra activităţilor economice cu impact major asupra economiei.