Transparenţa insuficientă cu privire la sumele alocate de guvern, instituţiile publice şi partidele politice către mass-media este aspru criticată de membrii delegaţiei de coraportori ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care au fost zilele trecute în ţara noastră pentru a monitoriza îndeplinirea obligaţiilor asumate de România faţă de instituţia europeană.
Conform unui comunicat de presă emis astăzi de APCE, coraportorii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de transparenţa insuficientă în ceea ce priveşte finanţarea mass-media, în special lipsa de informaţii cu privire la conţinutul sponsorizat. Ei au considerat că este deosebit de îngrijorător faptul că, se presupune că, partidele politice folosesc fonduri primite de la stat pentru a finanţa diferite instituţii mass-media fără a preciza sau dezvălui natura exactă a serviciilor primite.
"Unii dintre interlocutorii noştri au vorbit despre «cumpărarea tăcerii» şi - dacă este adevărat - acest lucru reprezintă o ameninţare reală la adresa pluralismului şi a democraţiei", au comentat coraportorii.
"Acest neajuns din legislaţia relevantă ar trebui remediat pe linia aplicată în campaniile electorale. Legislaţia aplicată în România în timpul campaniilor electorale impune cerinţe de transparenţă deplină şi este un bun exemplu de abordare a acestei preocupări", se mai arată în comunicatul citat.
Coraportorii au salutat reforma în curs a sistemului judiciar şi şi-au exprimat încrederea că cele trei proiecte de lege în curs de pregătire vor urma recomandările Comisiei de la Veneţia şi vor fi adoptate în urma unui proces de consultare incluziv.
Reprezentanţii APCE au fost informaţi cu privire la soluţiile juridice şi organizatorice adoptate de autorităţi în urma desfiinţării secţiei care a cercetat infracţiunile din justiţie şi au luat act de opiniile exprimate în acest sens de diferite părţi interesate.
"Este firesc că există opinii diverse, uneori contradictorii, asupra modului în care ar trebui să fie organizată şi condusă justiţia şi cum ar trebui organizată lupta împotriva corupţiei. (...) Într-o societate democratică, pluralismul şi libertatea de exprimare sunt valori de bază. Cu toate acestea, este de o importanţă crucială ca orice soluţie adoptată să asigure independenţa justiţiei, care este o condiţie necesară pentru statul de drept şi funcţionarea instituţiilor democratice", au spus coraportorii.
Ei vor înainta un raport şi un proiect de rezoluţie privind România spre adoptare de către Comisia de Monitorizare în data de 14 septembrie 2022, în vederea susţinerii unei dezbateri plenare în cadrul sesiunii din octombrie a APCE (10-14 octombrie 2022).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2022, 15:00)
Exact aceleasi acuzatii pot fi aduse presei din vestul ue si america de nord, controlata de globalisti.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2022, 20:03)
Exact aceleasi acuzatii pot fi aduse presei din rusia, controlata de putinisti. Ce, presa din RuSSIa e libera?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2022, 19:11)
ca in "covid" cu milioanel de euro date "spaga" de guverne trusturilor?
se vede din satelit flotele de masini si unele tehnologii inoite in timp ce salariile ioc.
s c cret