Personalul Administraţiei Naţionale "Apele Române' (ANAR) monitorizează toate cursurile de apă vizate de avertizările hidrologice în vigoare şi acţionează cu utilajele din dotare acolo unde situaţia o impune, se menţionează într-un comunicat al instituţiei, transmis Agerpres.
Potrivit sursei citate, în urma precipitaţiilor înregistrate cu caracter de torenţial, pe spaţii relativ restrânse, s-au produs pagube importante în judeţul Bistriţa-Năsăud.
"Sub coordonarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa - Năsăud, a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţa Bistriţa - Năsăud, împreună cu specialiştii SGA Bistriţa - Năsăud şi autorităţile locale, s-a intervenit pentru limitarea efectelor inundaţiilor în localităţile afectate, prin îndepărtarea blocajelor pe poduri şi podeţe, evacuarea populaţiei şi pomparea apei din beciuri şi grădini. Tot personalul SGA este în teren pentru a monitoriza evoluţia evenimentelor şi a stabili zonele unde se impun intervenţii pe cursurile de apă în vederea asigurării secţiunii de scurgere (...) Specialiştii (...) solicită populaţiei să nu traverseze cursurile de apă şi să nu desfăşoare activităţi în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice şi hidrologice", se arată în comunicatul citat.
În acest context, directorul general al ANAR, Victor Sandu, a dispus Administraţiei Bazinale de Apă Someş - Tisa, Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, precum şi unităţilor din subordinea acestora, ca echipele de intervenţie să rămână în teren până la normalizarea situaţiei în zonele afectate de inundaţii, iar, dacă situaţia o impune, să ceară suplimentarea cu personal şi mijloace tehnice de intervenţie.
Conform datelor de la "Apele Române", în ultimele 24 de ore s-au înregistrat precipitaţii care au depăşit valorile normale (15 l/mp în 24 ore) la 35 de staţii hidrometrice din administrarea ANAR.
Cantităţi importante de precipitaţii, sub formă de averse, s-au înregistrat în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Mureş - pe Sieuţ (râul Şieu) - 51,5 l/mp, Romuli (râul Sălăuţa) - 34,5 l/mp, Rebrişoara (râul Someşul Mare) - 30,7 l/mp, Teaca - 24 l/mp, Viile Tecii (râul Dipşa) - 21,5 l/mp, Budacu de Jos (râul Budac) - 30,3 l/mp, Baraj Colibiţa - 43,8 l/mp, respectiv Breaza (râul Luţ) - 60,2 l/mp.
De altfel, în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Mureş, cantităţile mari de precipitaţii căzute într-un interval de timp relativ scurt au condus la activarea torenţilor, scurgeri importante de pe versanţi şi creşteri de niveluri pe cursurile de apă cu depăşirea cotelor de apărare pe râurile Dipşa, Şieu, Budac, Sălăuţa, Luţ, Nirajul Mic.
În prezent, este în vigoare atenţionarea hidrologică pentru fenomene imediate emisă pentru bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Someşul Mare, Mureş - bazin superior amonte SH Glodeni, Niraj cu valabilitate pentru data de 16 mai, până la ora 22:00.
De asemenea, începând cu ora 14:00, va intra în vigoare atenţionarea hidrologică la nivel naţional pentru bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Someşul Mare, Mureş, Jiu, Olt, Vedea, Argeş şi Ialomiţa pentru perioada 16 mai - 17 mai, ora 14:00. Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 16 mai, ora 22:00 - 17 mai, ora 6:00 pe unele râuri mici din judeţele Gorj, Vâlcea şi Argeş.
"Apele Române" precizează că personalul de specialitate monitorizează, în prezent, toate cursurile de apă vizate de avertizările hidrologice în vigoare şi acţionează prin formaţiile de intervenţie cu utilajele din dotare acolo unde situaţia o impune. Totodată, sunt pregătite să intervină toate utilajele din cadrul ANAR pentru deblocarea albiilor şi asigurarea secţiunilor de scurgere.