APMC vrea să detensioneze relaţiile cu operatorii portuari

DAN NEDELECU (Constanţa)
Ziarul BURSA #Companii / 8 septembrie 2016

APMC vrea să detensioneze relaţiile cu operatorii portuari

Amenda aplicată de Consiliul Concurenţei va fi contestată

Detensionarea relaţiilor dintre Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (APMC) şi operatorii portuari reprezintă o prioritate pentru Nicolae Dan Tivilichi, noul director general interimar al APMC, care şi-a prezentat ieri priorităţile mandatului provizoriu.

El a declarat că s-a întâlnit deja cu reprezentanţii operatorilor portuari, care au protestat susţinut, în ultimii ani, cerând insistent demiterea fostului manager privat, Valeriu Nicolae Ionescu. Tivilichi a spus că îşi propune ca activitatea companiei să fie transparentă şi să se desfăşoare la parametri normali. "Ne dorim un dialog cu operatorii, pentru a finaliza contractele de închiriere cu aceştia, dar şi cu comunitatea locală", a precizat Tivilichi.

Referindu-se la noul şi controversatul Masterplan al Portului Constanţa, aprobat de guvern, directorul general a declarat că el trebuie respectat, dar poate fi şi completat de operatorii portuari. Pentru a păstra o legătură constructivă şi permanentă cu aceştia, directorul general a spus că vor avea loc întâlniri lunare comune. "Vom avea ordine de zi şi din partea noastră şi din partea operatorilor, transmise cu o săptămână în avans, iar discuţiile vor fi consemnate în procese verbale de şedinţă", a afirmat Tivilichi.

În ceea ce priveşte amenda aplicată de Consiliul Concurenţei companiei APMC, noul director general a spus că nu a primit încă un comunicat oficial scris, care să cuprindă motivul şi baza legală a aplicării sancţiunii, astfel încât nu poate comenta această decizie comunicată doar verbal, în şedinţă publică. Însă el a precizat ca administraţia portuară va apela cu siguranţă la căile legale de contestare a deciziei, dar va demara şi o analiză internă pentru stabilirea eventualului vinovat.

Consiliul Concurenţei a sancţionat APMC cu o amendă în valoare de 11.922.385 lei (2.649.419 euro) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa serviciilor de pilotaj maritim. Motivarea oficială aşteptată urmează să cuprindă şi soluţiile şi termenele de implementare decise de Consiliu.

Directorul general interimar a mai adăugat că în data de 15 octombrie va fi publicată noua legislaţie europeană privind siguranţa în porturi, cu normele referitoare la organizarea activităţilor de pilotaj şi remorcaj, ce va trebui să fie preluată şi de România. "Dar până atunci noi ne putem pregăti în avans", a adăugat acesta.

Priorităţi investiţionale

În ceea ce priveşte priorităţile investiţionale ale scurtului său mandat, Nicolae Dan Tivilichi a menţionat efectuarea dragajelor de întreţinere a acvatoriului portuar, realizarea unei hărţi cadastrale a porturilor maritime - pentru clarificarea situaţiei terenurilor libere -, precum şi modernizarea porţii 1 de acces în incinta portului - proiect ce va fi derulat în colaborare cu Primăria Constanţa. Cât despre programul de întreţinere şi reparare a infrastructurii portuare ce urmează să fie întocmit, el va fi discutat cu operatorii portuari înaninte de a fi demarat, a completat directorul general.

Tivilichi a mai declarat că se doreşte aducerea întregului acvatoriu portuar la adâncimile proiectate iniţial, dar pentru efectuarea dragajelor necesare este nevoie de aproximativ 38 milioane de euro, bani care se intenţionează a fi accesaţi din fonduri europene.

APMC nu vrea să trăiască din taxe suplimentare aplicate operatorilor portuari

"Compania APMC îşi propune să trăiască din chirii şi trafic de marfă, nu din taxe suplimentare. Avem această posibilitate pentru că portul Constanţa practic nu are concurenţă la Marea Neagră, cu excepţia Istanbulului, în ceea ce priveşte navele mari şi medii, cu un deplasament de peste 35.000 de tone. Pe segmentul navelor mai mici sunt şi alte porturi riverane care le pot primi şi opera", a subliniat Tivilichi.

Cu acest prilej a fost anunţat şi noul director general adjunct al APMC, în persoana lui Marian Tănase.

Nicolae - Dan Tivilichi a fost preşedintele consiliului de administraţie al companiei naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi şi a venit în luna iunie la Constanţa, pentru a-l înlocui pe fostul director general adjunct, Decebal Şerban. De la 1 septembrie, Tivilichi a preluat postul de director general, până la organizarea unei noi proceduri de selecţie a managementului privat, potrivit Legii 111/2016 pentru aprobarea OUG 109/2011, privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. În acest sens însă, se aşteaptă stabilirea normelor de aplicare ale Legii 111. Întrebat dacă va candida pentru postul de manager al APMC, Tivilichi a declarat că nu a luat încă o decizie în acest sens.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb