APMGR solicită recalcularea nediscriminatorie a preţului medicamentelor generice

Elena Deacu
Companii #Sănătate / 23 aprilie 2015

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, solicită Ministerului Sănătăţii recalcularea preţului la medicamentele generice, în acord cu recomandarea Consiliului Concurenţei de a nu se aplica în calculul preţului medicamentelor generice referenţierea permanentă la 65% din preţul medicamentului inovativ corespunzător.

Totodată, APMGR solicită Primului Ministru să se implice în această problemă, deoarece situaţia este extrem de gravă, îndeosebi pentru producătorii locali de medicamente generice. Fabricile din România riscă să între în colaps în momentul în care vor fi obligate să pună pe piaţă medicamente sub costul de producţie.

"Raportarea repetitivă la preţul medicamentului inovativ este anticoncurenţială şi acţionează ca o barieră pentru medicamentele generice şi pentru libera concurenţă pe piaţa medicamentelor, punând obstacole suplimentare producătorilor de medicamente generice. Este esenţial ca autorităţile să înţeleagă anormalitatea situaţiei şi să o corecteze, pentru a preveni colapsul industriei locale, care produce exclusiv medicamente generice", a declarat Laurenţiu Mihai, Director Executiv APMGR.

Producătorii de medicamente generice au depus deja documentaţia solicitată de autorităţi pentru recalcularea preţului la medicamente, însă atrag atenţia asupra interpretării incorecte şi discriminatorii dată de Ministerul Sănătăţii prevederilor privind modul de stabilire a preţului medicamentelor generice, prevăzut de Ordinul 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman. Interpretarea Ministerului Sănătăţii asigură o protecţie suplimentară şi neconcurenţială medicamentelor inovative, chiar şi după data de expirare a brevetului acestora, prin faptul că obligă producătorii de medicamente generice să-şi raporteze continuu preţurile la 65% din preţul medicamentelor inovative corespunzătoare.

APMGR solicită Ministerului Sănătăţii să ţină cont de recomandările Consiliului Concurenţei în interpretarea prevederilor art. 8 din Ordinul 75/2009, renunţând astfel la referenţierea permanentă la 65% din preţul medicamentului inovativ, în cadrul procesului actual de recalculare a preţurilor la medicamentele generice.

Calcularea preţului medicamentelor generice pe baza unei referentieri circulare va forţa producătorii de medicamente generice să scadă preţul multor produse sub limita rentabilităţii, ceea ce va duce la dispariţia de pe piaţă tocmai a medicamentelor ieftine, folosite de cei mai mulţi pacienţi.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) este o organizaţie non-guvernamentală şi indepedentă, care îşi propune să contribuie în mod activ la îmbunătăţirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienţii români.

Companiile membre APMGR au capacităţi de producţie în Bucureşti, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Constanţa şi Timişoara, unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice şi antialergice, până la produse oncologice de înaltă clasă. Industria generică locală contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb