Astăzi este programat sfârşitul lumii, conform mai multor surse, însă ora exactă nu ne-a fost transmisă de către mayaşi şi nici locul de unde va începe. Pe această temă, în ultimii ani s-au bătut câmpii cu o încrâncenare demnă de o cauză mai bună, credinţele unora fiind amplificate de dorinţa altora de a scoate profit din spaimele multora. Naivii se pregătesc pentru apocalipsă cu alimente şi apă, lanterne şi lumânări, ca şi cum sfârşitul lumii ar fi echivalent cu o pană de curent ceva mai lungă sau cu întreruperea livrării de mărfuri pentru o perioadă determinată. Să evoluezi contra vântului nu este tocmai productiv, tocmai de aceea vom expune câteva din teoriile legate de apocalipsă, nu înainte de a vă face o promisiune: veţi putea citi ziarul "BURSA" şi în 2013.
Discuţii aprinse şi ample a stârnit în ultimele luni chestiunea "Sfârşitului timpului" care va avea loc pe 21 decembrie 2012, data la care Calendarul Maya se incheie brusc. Într-un raport al Pentagonului acest lucru era tradus prin faptul că timpul va ajunge la zero, clima se va schimba definitiv, iar ADN-ul uman va fi complet reprogramat. Din nou putem vorbi despre dispariţia actualei ordini mondiale, dar omenirea îşi continuă drumul. Conform maya-şilor, în 2012, omenirea va afla tot adevărul, conceptele actuale de timp şi spaţiu vor fi depăşite şi va avea loc trecerea spre a patra dimensiune. Cultura maya susţine că trăim într-un univers ciclic, existând perioade de maximă creaţie şi perioade de distrugere, pentru regenerare.
Practic în 2012 se încheie un ciclu al evoluţiei şi se trece la nivelul superior, unul fără nicio legătură cu ceea ce cunoaştem astăzi. Cultura maya susţine că trăim într-un univers ciclic, existând perioade de maximă creaţie şi perioade de dis-trugere, pentru regenerare. Pentru această previziune au apărut şi contraargumente. Calendare care merg până dincolo de anul 4000 sunt reprezentate pe stele din piatră din Imperiul Maya descoperite în Mexic şi Guatemala, contrazicând astfel predicţiile despre venirea apocalipsei în 2012, atribuite aces-tei civilizaţii, afirmă un expert mexican. "Lumea de astăzi are o viziune apocaliptică moştenită de la religia iudeo-creştină. Mayaşii nu o aveau, pentru ei nu exista sfârşitul lumii, ei aveau un sistem de numărare infinit al anilor. Putem să dormim liniştiţi, ei evocă date aflate la mai multe mii de ani în faţa noas-tră", a explicat într-o conferinţă de presă Erik Velasquez, istoric şi expert în descifrarea textelor maya.
Apocalipsa mayaşă este una de tip "democrat", susţin experţii în studierea religiilor. Majoritatea grupurilor apocaliptice s-au grupat în jurul unui lider care spunea predici şi susţinea că are inspiraţie divină. În schimb, convingerea că lumea se va sfârşi pe 21 decembrie 2012 a apărut absolut online. Experţii susţin că este vorba de un fenomen aproape evolutiv în care doar o parte dintre ideile cu privire la apocalipsă au supravieţuit, în timp ce altele nu au fost acceptate. Cu toate acestea, cercetătorii susţin că actualele predicţii referitoare la Apocalipsa sunt similare cu versiunile precedente care presupuneau că lumea va intra într-un declin major şi nu va mai putea fi salvată. "Calendarul maya nu constă doar în numărarea secundelor, a minutelor şi a orelor", ci reprezintă şi un model ce des-crie "evoluţia astrelor şi felul în care ele influenţează de o manieră ciclică viaţa oamenilor", a declarat antropologul guatemalez Alvaro Pop, membru al Instanţei Permanente pentru Chestiuni Autohtone, un organism afiliat ONU.
Construirea de buncăre antiatomice de mici dimensiuni a fost o afacere care a fost revitalizată de ultimele catastrofe naturale şi de previziunile oamenilor de ştiinţă. În SUA, interesul pentru astfel de construcţii s-a aflat într-o continuă creştere apropiindu-se de isteria din anii '50, dar comenzi serioase există şi în Europa. Mii de oameni şi-au cumpărat adăposturi subterane, valoarea acestora fiind variabilă, în funcţie de dotări. Costul pentru o astfel de construcţie poate pleca de la 25.000 de dolari şi poate ajunge până la câteva milioane. În funcţie de preţ variază şi autonomia adăpostului, de la câteva zile de izolare până la câteva luni, chiar şi ani. Acestea sunt pregătite pentru toa-te variantele catastrofice, rezistă la şocuri puternice, temperaturi exterioare foarte mari, plutesc, au instalaţii de purificarea aerului. Această modă a făcut "victime" şi la noi, existând numeroşi oameni care şi-au investit economiile în astfel de construcţii care îşi vor dovedi inutilitatea pe termen lung.
Sesizând că lucrurile au scăpat de sub control, în ultima lună NASA dar şi Vaticanul au dat comunicate de presă în care încearcă să convingă populaţia globului că pe 21 decembrie nu se va întâmpla nimic special şi că viaţa pe Terra va continua şi după această dată. În ţara noastră, pe 21 decembrie elevii şi studenţii vor intra în vacanţă, pentru mulţi angajaţi este ultima zi de muncă a anului 2012 şi majoritatea populaţiei intră în febra sărbătorilor de Crăciun.
La mulţi ani!
1. fără titlu
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 21.12.2012, 02:36)
Mda. Deocamdata ne-a ratat (sfarsitul lumii) cu doua ore jumate.
Sincer sa fiu, n-am citit niciodata mai nimic pe tema asta, chit ca n-am avut cum sa evit diluviul de informatii, si sa fi stat cu ochii inchisi si dopuri in urechi si tot nu puteai scapa...
Pe basmul cu mayasii nu dau doi bani, insa daca referinta la Pentagon (anume ca "Într-un raport al Pentagonului acest lucru era tradus prin faptul că timpul va ajunge la zero, clima se va schimba definitiv, iar ADN-ul uman va fi complet reprogramat.") e adevarata, atunci treaba e groasa de tot.
Adica, daca cea mai mare/bogata/puternica organizatie militara a lumii poate sa emita sub forma unui raport oficial asemenea imbecilitati sufocante, cretinisme de care ar rade cu c...l orice elev bun de liceu, atunci intr-adevar sfarsitul lumii, in sens de sfarsit al civilizatiei umane "as we know it", nu e prea departe.
Deocamdata, Craciun fericit!
2. Sfarsitul lumii da, apocalipsa ba
(mesaj trimis de Dorin în data de 21.12.2012, 10:07)
Apocalipsa este o idee crestineasca, preluata de crestini din alte religii mai vechi care nu cred ca aveau legatura cu inteligentii maiasi.
De ce ar fi mai stupida o credinta a maiasilor decat o credinta de acelasi gen a crestinilor care cred ca exista viata dupa moarte sau a buddhistilor ca oamenii au un spirit care se reincarneaza sau a musulmanilor care cred ca oamenii dupa ce mor ajung in ceruri insotiti de un harem de fecioare?
Care opinii sunt mai stupide? A acelor maiasi inculti care nu stiau sa scrie si sa citeasca si care traiau cu multa vreme in urma, sau a romanilor inteligenti de azi, care studiaza in scoli, au pretentia ca pot judeca cu propriul creier fara sa se bazeze pe presupunerile oamenilor de stiinta sau ale preotilor, dar care cred inca ca diverse fapte prostesti de genul inchinatului, sau impreunarii mainilor, sau a rostirii unor poezii denumite rugaciuni pot sa ii ajute?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Florin în data de 21.12.2012, 10:40)
Crestinii nu avanseaza date si nici nu sunt vinovati ca exista oameni, precum Dorin, care nu pot interpreta o parabola.
Pentru fiecare in parte vine un moment echivalent cu apocalipsa, se numeste moarte.
2.2. Maia HI Maia HA Maia HIHI (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 21.12.2012, 10:57)
Salutare prietene Dorin,
eu inteleg ca voua va arde de gluma, insa trebuie sa ma crezi situatia nu este deloc de neglijat. Aseara am citit cu ingrijorare faptul ca una din cele mai serioase agentii de stiri nu mai este reprezentanta a interesului national "Nach Informationen der russischen Nachrichtenagentur „Mediafax" "Iti dai seama ce inseamna asta. Pactul lui Goethe se poate ca deja a fost tradat. Eu in masura in care ajentzia nu dezminte aceasta informatie voi procesa impotriva sursei acestei stiri. Daca vrei sa lupti alaturi de noi spune-mi ca sa te iau drept aparator al grelei mosteniri, dar pe care trebuie sa o transmitem mai departe urmasilor, urmasilor nostri. Astept raspuns !