Apocalipsa climatică se mai amână

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Mediu / 16 noiembrie 2021

Călin Rechea

Poate că stabilizarea emisiunilor de CO2 în ultima decadă a avut un rol semnificativ în eşecul negocierilor din cadrul recentei conferinţe COP26 de la Glasgow.

Începută sub semnul apocalipsei iminente, pusă în umbră doar de ipocrizia "verde" a participaţilor, termenii acordului au fost "relaxaţi", după cum scrie Bloomberg, în condiţiile în care "cererile imperative" au fost înlocuite cu "solicitări" la adresa ţărilor participante de a veni cu planuri mai bune de reducere a emisiunilor de gaze cu efect de seră la conferinţa de anul viitor.

S-a mai stabilit că "circumstanţele naţionale diferite" trebuie luate în considerare la stabilirea ţintelor şi a măsurilor pentru reducerea emisiunilor.

În ceea ce priveşte ipocrizia participaţilor, nivelul său este ilustrat chiar prin date oferite de guvernul Marii Britanii. Într-un document de pe site-ul ukcop26.org, "COP26 Carbon Management Plan Executive Summary", se arată că emisiunile totale de CO2 ale celor 39.000 de delegaţi au fost de 102.500 tone, echivalentul emisiunilor anuale a 10.000 de gospodării din Marea Britanie. La conferinţa anterioară, de la Madrid, au fost prezenţi 27.000 de delegaţi, iar emisiunile au fost de 51.101 tone de CO2, pe fondul unei tendinţe de creştere observate cel puţin din 2009.

În timp ce emisiunile de CO2 ale "salvatorilor" au crescut necontenit, emisiunile la nivel global par să arate o stabilizare în ultimul deceniu, conform celor mai recente estimări de la Global Carbon Project (GCP), preluate într-un articol de pe site-ul Carbon Brief (vezi graficul 1).

Apocalipsa climatică se mai amână

Revizuirea în scădere a emisiunilor este semnificativă mai ales pentru ultimul deceniu, pe fondul unei revizuiri substanţiale a emisiunilor provenite din utilizarea pământului. Acestea au scăzut cu circa o treime din 2000 până în prezent, conform noilor estimări.

În aceste condiţii este foarte probabilă amânarea apocalipsei climatice determinate de încălzirea globală, mai ales dacă avem în vedere că dioxidul de carbon reprezintă doar 0,04% din atmosfera planetei.

După cum se arată în articolul de la Carbon Brief, "GCP a raportat mereu emisiunile atât din utilizarea combustibililor fosili cât şi din utilizarea pământului, iar emisiunile din utilizarea combustibililor fosili reprezintă mai mult de 90% din emisiunile globale".

În clasamentul creşterii rapide a emisiunilor din utilizarea combustibililor China şi India se află pe primele locuri, conform datelor de la GCP (vezi graficul 2).

Apocalipsa climatică se mai amână

Din totalul emisiunilor globale din combustibili fosili, estimate la 36,4 miliarde de tone de CO2 pentru acest an, emisiunile Chinei vor fi de circa 11 miliarde de tone, după o creştere de 16,1% faţă de 2011, iar ale Indiei de 2,7 miliarde de tone, după o creştere de 54% în aceeaşi perioadă.

În ultimii 10 ani, emisiunile din combustibili fosili ale Uniunii Europene au scăzut cu 16,2%, până la 2,8%, ale Statelor Unite cu 8,7%, până la 5,1 miliarde de tone, iar emisiunile de CO2 cumulate ale celorlalte ţări au crescut cu 3,3%.

În cadrul conferinţei COP26, India şi China au reuşit să schimbe în favoarea lor textul din Pactul Climatic, astfel încât a fost scoasă cerinţa eliminării cărbunelui din producţia de electricitate, care a fost înlocuită cu recomandarea reducerii utilizării cărbunelui în acest scop.

"Cea mai puţin verde întâlnire la nivel înalt pentru combaterea schimbărilor climatice din istorie s-a încheiat cu o victorie mare pentru cărbune, după ce India şi China au forţat schimbări de ultimă instanţă în textul Pactului Climatic", scrie Zerohedge.

În aceste condiţii, măsurile pentru "decarbonizare" anunţate de autorităţile "noastre" vor fi mai mult decât irelevante pentru salvarea planetei, dar vor fi extrem de relevante din punct de vedere economic, în special pentru promotorii diferitelor "scheme verzi", care vor deveni abonaţi permanenţi la resursele financiare alocate de stat.

Mai mult, economia ţării noastre a înregistrat deja un proces accelerat de decarbonizare în ultimele trei decenii, rezultat direct al politicilor economice dezastruoase cu un profund caracter antinaţional.

În ultimii zece ani, emisiunile totale anuale de CO2 ale ţării au reprezentat 0,2% din emisiunile la nivel global. Maximul a fost atins în 1983, când emisiunile României au fost de 1,1% din totalul emisiunilor globale de CO2.

Datele de la Global Carbon Project arată că nivelul maxim al emisiunilor totale de CO2 din ţara noastră a fost atins în 1989, la 213,6 milioane de tone (vezi graficul 3).

Apocalipsa climatică se mai amână

În 2020 nivelul emisiunilor totale a fost de 71,5 milioane de tone. Trebuie să ne întoarcem în 1963 pentru a găsi o valoare mai mică, respectiv 69,5 milioane de tone de CO2.

De aici până la sinuciderea economică a ţării nu mai este decât un pas.

În timp ce participanţii la COP26 se pregăteau pentru întoarcerea acasă, la fel de disperaţi în ceea ce priveşte iminenţa apocalipsei climatice, în Oceanul Arctic, considerat punct fundamental de referinţă pentru încălzirea globală, au fost lansate semnale SOS.

Circa 20 de nave de transport au rămas blocate în gheaţă, după cum scrie Arctic Today, iar autorităţile ruseşti din Extremul Orient au trimis două spărgătoare de gheaţă atomice pentru eliberarea culoarelor navigabile din Marea Siberiei Orientale.

"Apele din Marea Siberiei Orientale au îngheţat mai devreme decât în anii recenţi", mai scrie Arctic Today, iar "condiţiile severe de îngheţ i-au luat prin surprindere pe navigatori".

Al Gore, care avertiza, prin 2009, că gheaţa din zona arctică poate deveni istorie pînă în 2014, nu a fost disponibil pentru a oferi încurajări călduroase marinarilor blocaţi în gheaţă.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Articol cu titlu incorect.

    Autorul nu aduce argumente care sa indice ca schimbarile climatice se amana, articolul arata doar ca acordul obtinut la ultima intalnire nu este la nivelul pe care il doreau unii participanti.

    Partea cu decarbonizarea Romaniei nu are relevanta in raport cu titlul, este scrisa ca sa agite nationalistii online. 

    1. Iti lipseste organil de simt pentru ironie.Ceea ce indica un anume nivel intelectual. Taci, ca te faci de rusine!

      Imi cer scuze, promit sa nu se mai intample. Dar am circumstante atenuante, am cazut in capcana profesionalismului demonstrat de autor in articolele anterioare si nu mi-am dat seama ca publica si pamflete. Scrie si pe TNR?

      Pamfletul si profesionalismul nu se exclud unul pe altul.

      Inca unul care nu are organ pentru ironie, tot de la nivelul intelectual se trage?

      ????

    Cum pot fi numiti conducatorii nostrii?Neinformati sau distrugatori de tara?Cred ca ambele.Sa inchizi anul acesta termocentrala de la Mintia,numai niste oameni care vroiau sa se laude,fara sa tina cont de nevile noastre,puteau sa o faca.Oameni escroci,”de 2 bani”.

    1. Mintia e pe subvenții din banii noștri din 1995...ne întoarcem acolo?

      Poate nu ai aflat, ţaranii francezi activeaza cu subventii, adica din banii nostri. Marea ganditoare ana bogdan zicea ca e bine ca oamenii sa traiasca in grupuri (hoarde) si sa renunte la propietatea privata. Te sfatuiesc sa renunti la tot ce ai, sa gasesti cativa trepanati si sa faceti ceea ce va invata ana.

    Dezvoltarea sau succesul economic al unei tari se masoara in nivelul emisiei de carbon? Ciudata unitate de masura.

    Faptul că se produce un îngheț într-o anumită zonă nu este o dovadă că încălzirea climatică nu este reală. Încălzirea climatică este dovedită științific făcând media tuturor temperaturilor înregistrate global în decursul anului. Acea valoare anuală s-a constatat că este în continuă creștere an de an.

    Dacă omenirea nu se va mobiliza rapid pentru a schimba trendul actual al topirii ghețarilor și calotelor polare, în scurt timp marea majoritate a viețuitoarelor vor dispărea.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb