Apple s-a angajat vineri să actualizeze software-ul iPhone-urilor 12 în Franţa, pentru a soluţiona o dispută cu privire la nivelurile de radiaţii, dar îngrijorările din alte ţări europene arată că ar putea fi nevoită să ia măsuri similare şi acolo, relatează News.ro.
Franţa a suspendat săptămâna aceasta vânzările de telefoane iPhone 12, după testele despre care a spus că au constatat încălcări ale limitelor de expunere la radiaţii.
Apple a contestat concluziile, spunând că iPhone 12 a fost certificat de mai multe organisme internaţionale ca fiind conform cu standardele globale, dar a spus vineri că va emite o actualizare de software pentru a se adapta metodelor de testare utilizate în Franţa.
Cercetătorii au efectuat un număr mare de studii în ultimele două decenii pentru a evalua riscurile pentru sănătate ale telefoanelor mobile.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nu au fost stabilite efecte adverse asupra sănătăţii ale radiaţiilor telefoanelor.
Dar avertizarea referitoare la radiaţii din Franţa, bazată pe rezultatele testelor care diferă de cele efectuate în alte ţări, a stârnit îngrijorări în întreaga Europă.
Secretarul de stat pentru digitalizare al Belgiei a declarat că a cerut Apple să actualizeze software-ul iPhone 12 în ţările UE, deşi a spus că, pe baza analizei preliminare a autorităţii belgiene, telefonul nu prezintă niciun pericol pentru utilizatori.
Germania a declarat că a luat legătura cu autorităţile franceze pentru a găsi o soluţie la nivelul Uniunii Europene, în timp ce Italia urma să solicite Apple să actualizeze software-ul pentru iPhone 12 acolo, potrivit unei surse guvernamentale din Roma.
Cu toate acestea, orice cerere către Apple sau decizii separate ale autorităţilor italiene vor veni numai după încheierea anchetei franceze, a spus o a doua sursă guvernamentală italiană.
Autoritatea olandeză pentru infrastructură digitală a declarat că îşi desfăşoară, de asemenea, propria investigaţie, care va avea loc în două săptămâni, şi că a luat legătura cu Apple, precum şi cu autorităţile germane şi franceze. Agenţia a spus că a primit apeluri de la consumatori îngrijoraţi.
Guvernul francez a salutat actualizarea software-ului Apple, spunând că telefonul va fi testat rapid şi ar trebui să permită reluarea vânzărilor modelului relativ vechi de iPhone 12, lansat în 2020.
"Vom emite o actualizare de software pentru utilizatorii din Franţa, pentru a se adapta protocolului folosit de autorităţile franceze. Aşteptăm cu nerăbdare ca iPhone 12 să fie disponibil în continuare în Franţa. Acest lucru este legat de un protocol de testare specific utilizat de autorităţile de reglementare franceze şi nu de o problemă de siguranţă", a spus Apple într-un comunicat
Apple oferă în mod obişnuit actualizări de software pentru telefoanele şi computerele sale, mai ales pentru a remedia o problemă de securitate. Acestea pot fi concentrate pe un anumit model sau o regiune şi, uneori, Apple emite astfel de actualizări de mai multe ori într-o lună.
Agence Nationale des Frequences (ANFR) din Franţa a declarat marţi că rata de absorbţie specifică (SAR) a iPhone 12 - o măsură a ratei de energie de radiofrecvenţă absorbită de corp dintr-un echipament - a fost mai mare decât nivelul legal, ceea ce a determinat suspendarea vânzărilor.
O modificare a reglementărilor franceze în 2020 a permis testarea SAR pentru membre - ţinând un telefon în mână - precum şi pentru cap şi corp, folosite în altă parte.
În testele franceze SAR ale membrelor, pe care iPhone 12 le-a ratat, radiaţiile se măsoară la o distanţă de 0 mm faţă de o distanţă de 5 mm pentru testele corporale.
Ministrul belgian pentru digitalizare, Mathieu Michel, a declarat vineri că, deşi o revizuire a telefonului de către autoritatea de reglementare IBPT din ţară este încă în curs, primele rezultate au fost "liniştitoare" şi nu a fost nevoie de o rechemare a telefonului în Belgia.
Chiar şi aşa, el a spus că a contactat Apple şi i-a cerut "să-şi revizuiască actualizările software într-o manieră identică în întreaga Europă".
Şi Danemarca a luat măsuri pentru a-i asigura pe proprietarii telefonului, spunând că Autoritatea de Siguranţă nu va lua măsuri în urma constatărilor Franţei şi că nu este îngrijorată de nivelurile de radiaţii din utilizarea iPhone 12.
"Pe baza informaţiilor disponibile, evaluarea Autorităţii Daneze pentru Sănătate este că puteţi continua să utilizaţi iPhone-ul 12 fără îngrijorare", se arată într-un comunicat trimis prin e-mail.
Experţii din industrie au spus că nu există riscuri de siguranţă, deoarece limitele de reglementare, bazate pe riscul de arsuri sau insolaţie de la radiaţia telefonului, au fost stabilite cu mult sub nivelurile la care oamenii de ştiinţă au găsit dovezi de efecte negative.
"În cele din urmă, bănuiesc că întregul incident va fi uitat rapid", a declarat Ben Wood, analist şef la CCS Insight, subliniind că iPhone 12 este un model vechi.
Apple a lansat marţi iPhone 15, iar iPhone 12 nu poate fi cumpărat direct de la Apple. Poate fi, totuşi, cumpărat de la terţi care au inventar sau comercializează telefoane vechi.
O problemă mai mare ar fi fost o potenţială rechemare, despre care Franţa a ameninţat că o va face, dacă Apple ar fi refuzat să facă o actualizare de software.
Veniturile Apple au totalizat anul trecut aproximativ 95 de miliarde de dolari în Europa, făcând din regiune a doua piaţă ca mărime după America.
Unele estimări spun că a vândut peste 50 de milioane de iPhone-uri anul trecut în Europa. Compania din SUA nu raportează vânzările pe ţări sau model.