Preţul aurului a avut o creştere uşoară săptămâna trecută, determinată de datele economice recente din Statele Unite care indică semne de încetinire ale celei mai mari economii din lume, ceea ce a dus în percepţia traderilor la creşterea şanselor ca Rezerva Federală să reducă ratele dobânzilor în cursul acestui an, după cum reiese dintr-un articol publicat de Reuters.
"Piaţa începe să se aştepte din ce în ce mai mult ca banca centrală a SUA să înceapă programul de relaxare. Bănuiesc că sunt câteva poziţii long (n.r. în care se mizează pe creştere) care se instalează în piaţă", a declarat Bart Melek, şeful strategiilor de mărfuri la TD Securities, conform sursei citate.
Cererile de şomaj din Statele Unite au scăzut în ultima săptămână, ceea ce sugerează o piaţă a muncii în general stabilă. Construcţia de case unifamiliale s-a diminuat în mai cu 5,2%, până la o rată anuală ajustată sezonier de 982.000 de unităţi. Datele indică moderarea pieţei muncii şi a presiunii preţurilor care, laolaltă cu datele slabe ale vânzărilor cu amănuntul, sugerează că activitatea economică a rămas relativ redusă în trimestrul al doilea, conform Reuters.
"Marii producători de metale preţioase sunt mai încrezători în urma raportului privind vânzările cu amănuntul în scădere în SUA", a declarat Jim Wyckoff, analist de piaţă la Kitco Metals, citat de CNBC.
Traderii văd acum o probabilitate de circa 65% pentru o primă reducere a dobânzii în septembrie de către Rezerva Federală în Statele Unite, conform instrumentului CME FedWatch Tool.
Potrivit Reuters, incertitudinea geopolitică şi economică, precum şi cererea crescută a băncilor centrale pentru metale preţioase au contribuit la aprecierea preţului aurului începând din martie şi până în luna trecută, ducând preţurile spot la un nivel record de 2.449,89 dolari pe 20 mai, mai scrie Reuters.
În perioada 13 - 20 iunie, aurul a avut o creştere de 1,6%, încheind săptămâna la circa 2.321 de dolari pe uncie, conform datelor investing.com.
• Indici - BET-XT s-a apreciat cu 1,12%
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 1,02%, în perioada menţionată.
Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,62%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,12%, în perioada menţionată.
• Aages - între cele mai rentabile acţiuni de la BVB
Acţiunile Aages se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 13 - 20 iunie, cu o creştere de 35,75%, în raport cu moneda euro.Pe poziţia a două se află titlurile Transelectrica cu o apreciere de 11,12%, iar pe poziţia a treia acţiunile Comelf care au urcat cu 10,72%.
• Fonduri de investiţii - randament de 3% pentru FDI Next Star
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 12 - 19 iunie, este condus de titlurile FDI Next Star, cu o apreciere de 1,57%%. Titlurile Fondului deschis de Investiţii ETF Energie Patria Tradeville au înregistrat o creştere de 1,27%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest Dinamic, care au urcat cu 1,16%.
Bitcoin a avut o scădere de 3%, în perioada 13 - 20 iunie, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a rămas neschimbat în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.