Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut un nou mandat de arestare pentru fostul deputat Sebastian Ghiţă, în dosarul în care este judecat pentru că l-ar fi mituit pe fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu. Ghiţă a fost trimis în judecată în acest dosar, în cursul lunii iulie 2015, pentru infracţiuni de dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani. Fostul edil-şef, Iulian Bădescu, a fost pus sub acuzare pentru luare de mită şi abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit. Conform magistraţilor DNA, în cursul anului 2013, la instigarea afaceristului Sebastian Ghiţă, Bădescu, în calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, ar fi acordat ilegal clubului sportiv CSU Asesoft Ploieşti (susţinut de Ghiţă), 1.500.000 lei, finanţare nerambursabilă suplimentară din bugetul local al municipiului.
• Justiţie de la distanţă
În rechizitoriu, procurorii DNA susţin că "pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins şi primit de la inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situat în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei. Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi inculpaţi".
Avocaţii fostului deputat au declarat, în această săptămână, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că Ghiţă doreşte să asiste prin videoconferinţă la procesele pe care le are pe rol în instanţele româneşti. Reamintim că Sebastian Ghiţă este încarcerat în penitenciarul central din Belgrad.
La termenul de marţi al procesului în care fostul deputat este judecat alături de Iulian Bădescu, avocaţii au precizat că au luat legătura cu Sebastian Ghiţă şi că acesta le-a transmis că vrea să asiste la proces prin sistemul de videoconferinţă. Magistraţii au dispus amânarea procesului pentru 6 iunie şi citarea lui Ghiţă la penitenciarul sârbesc prin intermediul Ministerului Justiţiei. Cererea DNA de emitere a celui de-al treilea mandat de arestare în lipsă, pe numele fostului deputat, va fi luată în discuţie tot în şedinţa din 6 iunie.
• Ghiţă, ofiţer acoperit sau agent de influenţă ?
Într-un interviu recent, referindu-se la apartenenţa fostului deputat la serviciile secrete, sociologul Alin Teodorescu afirma că Sebastian Ghiţă este afacerist şi ofiţer acoperit în acelaşi timp. Acesta ar fi motivul pentru care firmele controlate de politician erau abonate la contractele cu statul.
Iată ce declara Teodorescu, jurnaliştilor de la Revista 22: "Între ofiţerii acoperiţi şi agenţii de influenţă au început să se găsească şi oameni de afaceri care au acceptat anumite condiţii de comisionare. Între care Ghiţă, dar sunt mult mai mulţi, minimum doi-trei pe fiecare judeţ, ofiţeri acoperiţi care sunt oameni de afaceri şi care au abonamente la contractele de stat. În perioada 2006 -2016 sunt firme multinaţionale care nu reuşeau să câştige contracte pe lucruri pe care le făceau monopolist. Câştiga un om de afaceri ca Ghiţă, care pe urmă subcontracta cu firma respectivă, internă sau externă. O parte din bani mergeau în offshore şi acolo rămâneau. Ghiţă a fost şi, probabil, este în continuare folosit în special pentru bazele de date - baze de date cu bolnavii, cu pensionarii, cu persoane plecate în străinătate, baza de date a CNP-urilor etc".
1. La distanță
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2017, 06:52)
Digitalizarea în RO. câștigă teren : preludiu pt.VOTUL electronic cu CNP- ul