Arabia Saudită - Rusia, o nouă alianţă pe piaţa petrolului

D.I.
Internaţional #Energie / 19 aprilie 2018

Arabia Saudită - Rusia, o nouă alianţă pe piaţa petrolului

Arabia Saudită încearcă să atragă Rusia într-un nou club al producătorilor de petrol, pentru a stabiliza piaţa pe termen lung, o informaţie care pune sub semnul întrebării rolul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), condusă în prezent de regatul saudit, afirmă mai mulţi analişti citaţi de AFP.

Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol, în timp ce Rusia este primul producător mondial în domeniu.

Această nouă alianţă ar urma să fie mai mare decât cea a celor 14 membri ai OPEC, cartelul care domină piaţa mondială a petrolului din 1960 dar a cărui pondere se estompează din zi în zi. Unii afirmă chiar că OPEC este "moartă de facto".

În ianuarie, Arabia Saudită a lansat public ideea de a pereniza un acord de cooperare încheiat la sfârşitul lui 2016 între 24 de producători (cei 14 membri ai OPEC plus alţi 10) pentru a reduce producţia şi a urca preţurile.

Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman şi ministrul saudit al Energiei Khaled al-Faleh au pledat pentru un cadru de cooperare pe termen lung între producători.

Ideea a fost sprijinită de mai mulţi membri ai OPEC, în special Emiratele Arabe Unite şi Kuweit.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat luna trecută că Rusia şi Arabia Saudită au discutat un "larg evantai de opţiuni" pentru o cooperare pe piaţa mondială a petrolului.

Ţările membre ale OPEC şi cele care nu fac parte din cartel se reunesc mâine la Jeddah (vestul Arabiei Saudite) pentru a evalua respectarea cotelor de producţie stabilite în acordul din 2016 şi, eventual, pentru a discuta de o cooperare pe termen lung.

Producătorii au fost încurajaţi de rezultatele acordului: acesta a restabilit echilibrul pe piaţa petrolului, cotribuind la creşterea preţurilor, care au trecut de la mai puţin de 30 de dolari pe la începutul lui 2016 la peste 70 de dolari în prezent.

Analistul kuwaitian Kamel al-Harami explică: "Fără cooperarea între Rusia şi ceilalţi producători nemembri ai OPEC ar fi fost dificil să se oţină acest succes. Ar fi fost necesare măsuri dureroase din partea membrilor OPEC", expertul adăugând că "Noua formă de cooperare este formată în principal dintr-o alianţă între Arabia Saudită şi Rusia".

La rândul său, Jean-François Seznec, expert în petrol care predă în Statele Unite, afirmă că "cei mai mari doi furnizori de petrol convenţional - Ryad şi Moscova - pot lucra împreună pentru menţinerea stabilă a preţurilor sau să se lupte unul împotriva celuilalt majorând producţia pentru a ucide piaţa producătorilor de şist dar, facând asta, se ucid între ei", precizând că "Singura abordare logică şi inteligentă este menţinerea stabilă a preţurilor".

Preţurile s-au prăbuşit la jumătatea lui 2014 deoarece producătorii, în principal Arabia Saudită, au refuzat să-şi reducă cotele de piaţă ţa faţa concurenţei dure a petrolului american de şist, creînd astfel o supra-abundenţă pe pieţe.

Luni, în Kuweit, secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo, a vorbit de o nouă alianţă între producători ca un "nou capitol" în istoria industriei petroliere.

În următoarele luni, a punctat oficialul, producătorii vor căuta să instituţionalizeze acest cadru pe termen lung.

Souhail al-Mazrouei, ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, a declarat luna trecută că un "proiect de chartă" pentru noua alianţă va fi elaborat până la finalul lui 2018, dată la care actualul acord privind cotele de producţie expiră.

Ministrul Khaled al-Faleh consideră că această cooperare ruso-saudită va dura "decenii şi generaţii".

Totodată, Seznec precizează că "OPEC este de facto mort", dar este în continuare util "deoarece oferă saudiţilor un forum pentru a preschimba idei cu producătorii minori".

Pentru Anas al-Hajji, expert din Statele Unite, "OPEC, în calitate de club al producătorilor de petrol, nu se va opri, dar chestiunea e legata de acest centru de putere: este vorba de Arabia Saudită şi Rusia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb