• Conducta trece prin apele teritoriale ale regatului, care nu vrea să permită realizarea acesteia în lipsa acordului său
Arabia Saudită intenţionează să blocheze un proiect investiţional de 3,5 miliarde de dolari, pregătit de companiile petroliere "Occidental Petroleum" Corp. şi "Total" SA, privind transportul gazelor naturale din Qatar în Emiratele Arabe Unite (UAE), a doua economie din Orientul Mijlociu. Noul gazoduct subacvatic trece prin apele teritoriale ale Arabiei Saudite "şi nu poate fi construit fără acordul regatului", informează un fax trimis, la data de 8 iulie, de guvernul saudit către National Bank of Abu Dhabi (NBAD), instituţie implicată în finanţarea proiectului, conform agenţiilor de presă străine. În plus, documentul citat subliniază că Arabia Saudită nu şi-a dat acordul pentru demararea proiectului şi, în consecinţă, niciun fel de lucrări de construcţie nu pot fi derulate în apele sale teritoriale.
Michael Ladenburg, director în cadrul NBAD, a confirmat exis-tenţa acestui fax, însă a refuzat să facă vreun comentariu.
Firmele implicate în proiectul ce poartă numele "Dolphin" au şi început să monteze primele secţiuni ale gazoductului care ar urma să facă legătură între Qatar şi Emiratele Arabe Unite, prin apele Golfului Persic, în acest sens fiind strânse fonduri de 3,45 miliarde de dolari de la o serie de bănci renumite, precum "ABN Amro Holding" NV, "Citigroup" Inc. şi "HSBC Holdings" Plc.
"Nicio construcţie nu va fi realizată în teritoriile saudite", potrivit notei mai sus amintite, care subliniază: "Regatul va recurge la toate acţiunile necesare protejării suveranităţii sale".
Proiectul "Dolphin" este controlat în proporţie de 51% de guvernul de la Abu Dhabi, restul aparţinând, în proporţii egale, societăţilor "Occidental Petroleum" (SUA) şi "Total" (Franţa).
Analiştii estimează că opoziţia Arabiei Saudite riscă să pună în pericol capacitatea UAE de a asigura resursele energetice necesare susţinerii creşterii sale economice.
"Gazul care va trece prin conducta < Dolphin > va fi critic pentru UAE şi creşterea din sudul GolfuluI", consideră Colin Lothian, senior analist la "Wood Mackenzie" Ltd., companie de consultanţă din Edinburgh.
Prin noua conductă, UAE intenţionează să importe aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe zi, estimările indicând că, în următorii 25 de ani, consumul de gaze al Emiratelor ar putea creşte de aproximativ patru ori, până la circa patru miliarde metri cubi de gaze naturale pe zi. Totodată, specialiştii estimează că UAE trebuie să-şi extindă capacitatea energetică instalată - de la 11.000 de megawaţi în prezent, la 20.000 de megawaţi în anul 2020.
Aceasta nu este prima oară când Arabia Saudită intervine în mod direct în proiectele energetice regionale. Din cauza obiecţiei regatului faţă de alt plan, care viza exportul de gaze naturale din Qatar în Kuweit, via un oleoduct care ar fi trecut prin apele sale teritoriale, investiţia a fost abandonată.