ARB: Bancherii cer modificarea condiţiilor insolvenţei

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Companii / 1 octombrie 2010

Propunere: Cuantumul minim al creanţelor necesar pentru declanşarea procedurii insolvenţei de către diverşii creditori să ajungă la 100.000 de lei.

Propunere: Cuantumul minim al creanţelor necesar pentru declanşarea procedurii insolvenţei de către diverşii creditori să ajungă la 100.000 de lei.

Bancherii cer, prin vocea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), modificarea legis-laţiei insolvenţei, astfel încât cuantumul minim al creanţelor necesar pentru declanşarea procedurii insolvenţei de către diverşii creditori să ajungă la 100.000 de lei, de la 45.000 de lei, cât este în prezent.

Gabriela Folcuţ, consilierul de comunicare al ARB, a explicat: "Asociaţia a solicitat majorarea cunatumului minim necesar al creanţelor pentru declanşarea procedurii de insolvenţă, pentru a limita cazurile în care creditorii fac astfel de solicitări şi pentu a evita şi blocajele în lanţ, care duc în final la nerambursarea creditelor. Nu este normal ca o companie care are o datorie la un furnizor de 10.000 de euro şi care are, totodată, credite contractate de la bănci de 1-2 milioane de euro să intre în insolvenţă".

În primele opt luni ale anului, circa 14.000 de firme au intrat sub incidenţa legii 85/2006 privind procedura insolvenţei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, a adăugat reprezentantul ARB.

În iulie, nivelul provizioanelor ajunsese la circa 5 miliarde de euro, potrivit datelor BNR, a mai spus Gabriela Folcuţ.

"Este foarte util ca un client ce întâmpină probleme financiare să se adreseze instituţiilor de credit, să solicite sprijin. Trebuie analizată oportunitatea planului de reorganizare şi raportul beneficii - costuri. În situaţia în care o bancă decide să ajute un client aflat în această situaţie îşi asumă un nou risc, de data aceasta superior", a subliniat consilierul de comunicare al ARB.

Pentru reuşita planului de reorganizare judiciară, compania aflată în dificultate trebuie să-şi restructureze costurile, să se îndrepte către alte pieţe de desfacere şi să aplice un mangement mai bun. De asemenea, implicarea acţionarilor sau a asociaţilor firmei trebuie să fie mai amplă, consideră doamna Folcuţ, adăugând: "Sfatul meu este ca, în momentul în care des-coperiţi că există o criză temporară de lichidităţi, să vă adresaţi băncii creditoare înainte de a depune cererea de intrare în insolvenţă.

Pentru că atunci se pot găsi soluţii".

Dacă se ajunge la insolvenţă, situaţia nu este favorabilă nici companiilor, nici creditorilor bancari, nevoiţi să provizioneze 100% împrumuturile, în cazul întârzierilor de 90 de zile la plata datoriilor bancare.

14.000 de dosare de insolvenţă, în primele opt luni

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb