Arbitrul pieţei de capital scoate de pe piaţă "Trend" Bacău

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 noiembrie 2009

Bogdan Eugen, preşedinte "Trend": "Am rămas cu foarte puţin personal şi nu am mai putut face faţă la toate"

Arbitrul pieţei de capital a retras, ieri, printr-o ordonanţă, autorizaţia de funcţionare a casei de brokeraj "Trend" Bacău şi a amendat-o cu 8.000 de lei, după ce a descoperit mai multe nereguli în funcţionarea societăţii, în urma controlului tematic desfăşurat la mijlocul lunii iulie, anul acesta.

Ordonanţa Comisiei vine la aproa-pe două săptămâni după ce suspendase temporar autorizaţia de funcţionare a intermediarului, într-o încercare de a da mai mult timp societăţii să îşi pună ordine în hârtii, potrivit unor surse.

Cele mai dure măsuri adoptate ieri de Comisie au vizat preşedintele societăţii şi doi dintre membrii Consiliului de Administraţie, căror li s-a interzis să mai activeze pe piaţa de capital pentru trei ani şi li s-a cerut să plătească o amendă de câte 10.000 de lei fiecare.

"Ni se par puţin cam aspri", a declarat, pentru ziarul BURSA, domnul Bogdan Eugen, preşedintele-director general al "Trend" Bacău, adăugând: "Probabil că vom contesta ordonanţele Comisiei sau o să cerem o păsuire. Deocamdată, însă, analizăm situaţia".

În urma controlului tematic, reprezentanţii "Trend" nu au putut pune la dipsoziţia Comisiei, dosarele unor clienţi şi documente de plată, din inventarul societăţii lipsind ordinele de plată a 15 clienţi pentru care fuseseră efectuate tranzacţii, se arată în ordonanţele CNVM.

Reprezentanţii Comisiei au găsit conturi administrate discreţionar de către membrii filialei din Rădăuţi a "Trend", fără ca aceştia să aibă autoritatea necesară. În plus, Comisia a mai descoperit că "Trend" efectuase tranzacţii în conturile a trei clienţi altfel decât în conformitate cu instrucţiunile acestora.

Preşedintele "Trend" susţine că societatea şi-a redus foarte mult activitatea în ultimele luni, motiv pentru care nu a mai putut să acopere toate cerinţele legale impuse pentru funcţionarea unei case de brokeraj.

"Sunt atâtea regulamente pe piaţa de capital... noi am rămas cu foarte puţin personal, în ultimul timp, şi nu am mai putut face faţă la atâtea cerinţe. Ei ne-au cerut să le prezentăm mai multe documente pe care noi nu am putut să le furnizăm la timp din motive de personal şi din motive medicale", ne-a mai spus preşedintele "Trend". Domnia sa susţine că societatea are dipsonibilităţile băneşti necesare ca să restituie sumele de bani datorate sau aflate în custodia sa clienţilor debitori, după cum îi cere arbitrul pieţei de capital. Domnul Bogdan Eugen a precizat: "Nu este vorba despre o sumă mare, însă noi avem toţi aceşti bani şi îi vom returna clienţilor fără nicio problemă. Mai greu este să facem atâtea mandate poştale, pentru 2-300 de clienţi".

Preşedintele "Trend" pare să fi acceptat cu resemnare ordonanţa CNVM care îl scoate pentru trei ani de zile de pe piaţa de capital, deşi a făcut parte din ea încă de la înfiinţare: "Activez pe piaţa de capital de când există o piaţă de capital autohtonă. Voi vedea ce voi face în continuare", a spus domnul Bogdan Eugen.

SSIF-urile cu probleme financiare

Contactat de ziarul Bursa, domnul Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, susţine că organizaţia pe care o conduce nu are un mecanism de control sau monitorizare a societăţilor de servicii de investiţii financiare. Potrivit unor surse din piaţă, CNVM ar fi primit, în toamna lui 2008, o listă cu maxim şase case de brokeraj care s-au confruntat cu probleme financiare. Sursele citate ne-au spus: "Îmi amintesc că, la finele lui 2008, Comitetul Bursei a transmis către CNVM o listă cu vreo 5-6 case de brokeraj care aveau probleme financiare, însă ştiu că cea mai mare parte dintre ele şi le-au rezolvat".

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a mai sancţionat şi o parte dintre angajaţii "Trend", majoritatea fiind responsabili cu controlul intern. Aceştia au primit amenzi cuprinse între 6.000 lei şi 2.500 lei, fiindu-le interzis să mai activeze pe piaţa de capital pentru un an sau doi. De asemenea, doi dintre directorii de la Trend Bacău au fost amendaţi cu câte 7.500 lei şi nu mai pot lucra pe piaţa de capital pentru doi, respectiv trei ani. În total, arbitrul pieţei a sancţionat zece angajaţi, cu amenzi însumând 64.500 lei, iar un alt reprezentant al departamentului de control intern a primit doar un avertisment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb