Excedentul de cote de emisii de CO2 din ţara noastră este cel mai mare acumulat de grupul siderurgic AcelorMittal din cantitatea care i-a fost alocată în perioada 2008-2011 în cele opt ţări în care îşi desfăşoară activitatea în Europa, a relatat ieri presa belgiană, conform Agerpres.
Neutilizarea acestor cote se explică prin oprirea, temporară sau definitivă, a unor unităţi de producţie.
ArcelorMittal a acumulat aproape 129 de milioane de tone de cote de emisii de CO2 în Europa între 2008 şi 2011, conform unui raport al biroului de experţi Syndex. Conform sursei citate, grupul siderurgic ar fi acumulat numai în 2011 cote neutilizate de 32,32 milioane de tone.
În această perioadă, grupului i s-a alocat o cantitate de 349,08 milioane de cote de emisii de CO2 de către cele opt ţări europene în care are unităţi de producţie - Germania, Belgia, Spania, Franţa, Luxemburg, Polonia, Cehia şi România.
Numărul unu mondial în producţia de oţel nu a consumat însă efectiv decât în jur de 220,5 milioane de tone din cotele de emisii de CO2 alocate.
România este ţara în care ArcelorMittal a acumulat cel mai mare excedent, respectiv aproape 26 milioane de tone, înaintea Germaniei, cu 25,78 milioane de tone şi Belgia (19,87 milioane de tone).
Neutilizarea cotelor alocate s-ar explica prin venirea crizei şi oprirea, temporară sau definitivă, a unor unităţi de producţie, susţin experţii.
Pentru 2012, ArcelorMittal a beneficiat de o alocaţie de cote de emisii de CO2 de 86 de milioane de tone din partea celor opt ţări europene, dintre care circa 10,5 milioane de tone în Belgia.
Conform experţilor, cursul certificatelor de emisii continuă să scadă şi a atins un preţ de vânzare de 6 euro/tonă în decembrie. La acest curs, excedentul acumulat de grupul siderurgic al valora 774 milioane de euro. Potrivit presei belgiene, ArcelorMittal ar intenţiona să consacre o parte din cote investiţiilor susceptibile să reducă emisiile de CO2 în unităţile sale de producţie.