ArcelorMittal Galaţi amână, din nou, investiţiile de mediu

Ana Felea
Ziarul BURSA #Companii / 19 decembrie 2012

ArcelorMittal Galaţi amână, din nou, investiţiile de mediu

Controlul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu derulat săptămâna trecută a scos la iveală faptul că ArcelorMittal Galaţi a reuşit, încă o dată, să scape de investiţiile de mediu pe care le avea de finalizat până la mijlocul acestei luni. Metoda a fost simplă. Chiar înaintea verificărilor comisarilor de mediu, patronatul combinatului a solicitat Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Galaţi revizuirea autorizaţiei integrate de mediu şi implicit decalarea termenelor de finalizare la patru dintre cele 14 măsuri de mediu din planul de conformare care ar fi trebuit respectate până la mijlocul acestei luni.

Termene decalate la furnale şi Laminorul de Benzi la Cald

Carmen Sandu, directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Galaţi, ne-a explicat că, în majoritatea cazurilor, agentul economic a cerut o amânare cu doi ani a termenului de finalizare a investiţiilor programate pentru decembrie 2012 astfel încât acestea se aşteaptă să fie gata abia în decembrie 2014, dată până la care este, de fapt, valabilă actuala autorizaţie integrată de mediu. Asta, deşi, în unele cazuri ArcelorMittal Galaţi a avut la dispoziţie chiar patru ani pentru îndeplinirea măsurii din planul din conformare.

"Pe baza unui raport care cuprinde justificări de ordin tehnic şi financiar, agentul economic a cerut decalarea termenelor la trei investiţii necesare la < Departamentul aglomerare şi materii prime şi departament furnale > şi una care viza modernizarea instalaţiei de tratare a apei şi a staţiei de filtre mecanice şi achiziţionarea şi instalarea unui separator apă - ulei de la Laminorul de Benzi la Cald", a declarat Carmen Sandu, directorul Agenţiei Pentru Protecţia Mediului Galaţi.

ArcelorMittal nu a scăpat de amenzi

Dacă în cazul celor patru măsuri prevăzute în planul de conformare din autorizaţia de mediu situaţia este clară, pentru celelalte măsuri situaţia este mai complicată. Şi asta pentru că reprezentanţii Agenţiei de Mediu Galaţi susţin că nu au primit nicio informare din partea agentului economic potrivit căreia celelalte măsuri au fost respectate fără a depăşi termenul legal prevăzut în autorizaţie. De aici însă intervine treaba comisarilor de mediu care au efectuat verificări la faţa locului.

Mărioara Gătej, comisar şef în cadrul Comisariatului Gărzii de Mediu Galaţi: "În urma controlului din combinat vă putem spune că nu au fost identificate nereguli majore. Însă ceea ce priveşte respectarea măsurilor din planul de conformare situaţia este neclară. Şi asta pentru că unele măsuri erau îndeplinite, iar altele nu. La noi nu a ajuns încă autorizaţia integrată de mediu revizuită motiv pentru care deocamdată noi nu ştim dacă ArcelorMittal este în termen sau nu. Dacă, după ce vom avea acces la acest document vom constata că sunt măsuri la care nu s-a solicitat decalarea termenului şi nici nu au fost finalizate până la data stabilită iniţial în autorizaţia integrată de mediu atunci vom stabili şi sancţiunile conform legii".

Amintim că şi controlul anterior al comisarilor de mediu a scos la iveală nereguli de mediu pentru care ArcelorMittal a fost sancţionat cu 50.000 de lei. Cu toate acestea, patronatul a contestat amenda pe motiv că au solicitat o extindere a termenului de realizare a măsurii din planul de conformare, obţinută în urma unor negocieri purtate cu Apele Române.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Investitii doar la nivel declarativ,combinatul la ora actuala nu respecta nici o politica de mediu.Totul este o minciuna ,de la rezultatele emise de laboratorul propriu pana la emiterea rapoartelor catre Agentia de Mediu.La aceasta ora personalul Laboratorului nu stapaneste utilizarea aparaturii de laborator conform procedurii .Ce rezultate sa transmita ?Daca nu stiu sa utilizez aparatura de monitorizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb