ArcelorMittal Galaţi, îngrijorată de efectele negative ale ajutoarelor pentru energia regenerabilă

Ana Felea
Ziarul BURSA #Companii / 2 aprilie 2013

Compania ArcelorMittal Galaţi şi-a reafirmat recent îngrijorarea cu privire la efectele negative generate de schema de sprijin acordată proiectelor de energie regenerabilă dezvoltate în România. Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al companiei, a declarat că actualul sistem - care nu este aliniat celor din alte state membre ale Uniunii Europene - nu ia în considerare impactul asupra principalilor consumatori de energie şi i-ar putea împinge pe aceştia dincolo de limita sustenabilităţii.

Oficialii ArcelorMittal Galaţi au precizat într-un comunicat: "Suntem susţinătorii energiei regenerabile, însă aceste proiecte nu au o contribuţie proprie similară cu cea pe care o au marii consumatori de electricitate prin schemele suport. Aceşti producători de energie regenerabilă nu sunt suficient de competitivi pentru a se susţine exclusiv din veniturile avute pe bursa de electricitate. În plus, nivelul necesar de investiţii, precum şi perioada limitată de funcţionare (o treime dintr-un an) obligă ţările să implementeze mecanisme de sprijin care să le asigure rentabilitatea. În România, o centrală eoliană primeşte două certificate verzi (în valoare de 2 x 58 EUR) pentru fiecare MWh generat. Pe lângă aceasta, mai încasează şi preţul de vânzare a energiei electrice, care este de circa 40 EUR/MWh pe piaţa spot. Schemele de suport sunt finanţate în principal de marii producători industriali din România, dar şi de alţi consumatori, care sunt acum puternic afectaţi de acest tip de sprijin. O asemenea schemă suport nu este sustenabilă şi ameninţă continuitatea activităţii indus­triale în România. În plus, din cauză că producţia de energie regenerabilă este dependentă de factori externi (vânt, soare), este nevoie de surse suplimentare, de rezervă, pentru a garanta furnizarea sigură şi continuă de electricitate la nivelul întregii ţări. Este necesară o evaluare a investiţiilor şi a costurilor suplimentare asociate cu timpul redus de operare al acestora".

Declaraţia făcută de reprezentanţii companiei ArcelorMittal a venit în timp ce o parte dintre sindicaliştii din combinatul siderurgic se aflau la Tulcea unde participau la întâlnirea cu vicepremierul Liviu Dragnea. Aceştia, alături de alţi sindicalişti din industria grea din judeţele Constanţa şi Olt, i-au cerut lui Dragnea reducerea suprataxelor aplicate acum la costul electricităţii pe motiv că sufocă marii consumatori de energie, res­pectiv producători de oţel şi aluminiu. Mai mult, aceste suprataxe ar pune în pericol chiar locurile de muncă ale angajaţilor, sindicaliştii de la Galaţi dând exemplu combinatului ArcelorMittal unde a fost deschisă o nouă schemă de plecări voluntare, la care s-au înscris deja 400 de siderurgişti.

Intervenţia sindicaliştilor nu a rămas fără răspuns, Liviu Dragnea promiţând, duminică, că va lansa un proiect de lege prin care preţul certificatelor verzi ar putea fi înjumătăţit.

Cu toate acestea, altă tabără de sindicalişti din ArcelorMittal Galaţi, respectiv Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea, este de părere că acordarea unor facilităţi combinatului siderurgic nu va face decât "îmbogăţirea lui Mittal fără efecte pozitive asupra locurilor de muncă sau venitul siderurgiştilor de la Galaţi". "Noi am fi de acord ca ArcelorMittal Galaţi să primească anumite facilităţi însă doar în schimbul unor garanţii. Spre exemplu, să promită investiţii în vederea păstrării capacităţilor de producţie şi a locurilor de muncă", a punctat Gheorghe Tiber.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Doar 275 de zile ramase pt publicarea LISTEI RUSINII

    1)Bezman 

    2)Eftimie  

    3)Crisan 

    4)Postolache 

    5)On ica 

    6)Dragan 

    7)Toma 

    8)Macov ei 

    9)Harnagea 

    10)Cerbu 

    11)B EREgic 

    12)Modiga 

    13)ILINCA DIACONU 

    -275 de zile pt a nu ii 

    uita pe cei care iar au TRADAT-CCM 

    din AMG, girati de cei TRADATI. 

    Inst. de monitorizare si statistica a 

    SOLIDARITATII atentioneaza 

    salariatii din AMG despre 

    posibilitatea caderilor masive de 

    sectii si uzine la locul lor de munca . 

    Toate astea pe fondul acumularilor 

    de nepasare,tradare,si lasitate a

    diferitelor categorii sociale din aceasta fabrica. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb