Arhanghelul privatizării accelerate

Sorin Rosca Stanescu
Editorial / 5 decembrie 2019

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Sorin Rosca Stanescu

Ludovic Orban e decis. În calitate de premier al României, va lista totul pe bursă. Tot ce mişcă în economia încă aparţinând statului român. Iar întreprinzătorii vor scoate banii de la bancă şi vor cumpăra. După care se vor comporta responsabil în noile consilii de administraţie. Iar economia statului va lua avânt. Un nou paradis terestru. După cel pierdut. Chiar aşa?

Orban cel Bun, aşa cum îi spun bruxellezii, pentru a-l deosebi de Viktor Orban al Ungariei, proscris pentru că luptă pentru suveranitatea ţării sale, a dat el însuşi un bun exemplu de ceea ce înseamnă să fi întreprinzător într-o economie de piaţă. S-a învârtit de un venit lunar de 3.400 de lei de la o societate particulară şi a reuşit să-şi câştige bănişorii pentru el şi soţia sa fără ocupaţie, de la o distanţă de câteva sute de kilometri de locul de muncă. Semna condica electronic. Şi a trăit bine-merci, ca un om modest, din această sumă alocată lunar. Ei bine, acest om politic, care a experimentat pe cont propriu, aşa cum s-a priceput, virtuţile economiei de piaţă, liberal pur sânge, cum pretinde că este, a decis o operaţiune de mega-anvergură, pe care până acum niciun Guvern nu a visat-o măcar şi anume trecerea în privat a tot ceea ce mai aparţine statului din economia României. Această mare traversare, extrem de spectaculoasă, se va face simplu, prin intermediul bursei. Printr-o simplă întorsătură de condei. Ludovic Orban, adică Orban cel Bun, va arunca pur şi simplu pe piaţă societăţile deţinute de stat, sub forma unor pachete de acţiuni. La început, 10-20%. Apoi, rând pe rând, totul va fi scos la tarabă. Pentru că statul e cel mai prost administrator. Iar privatul, cel mai bun. După care România va înflori. Care sunt premizele acestui demers istoric? Şi care sunt capcanele?

Patronul cunoscutei publicaţii Bursa, Florian Goldstein, cunoscut de toată lumea drept Make, m-a contactat după primul demers editorial pe care l-am făcut pe această temă. Cu intenţia de a-mi stârpi din rădăcină orice reticenţă. Eu afirmasem că nu prea încurajăm în acest fel capitalul românesc. Pentru că acesta este mult prea modest. Graţie unei politici economice şi financiare care, în loc să-l încurajeze, l-a descurajat, şi a unei politici penale, care l-a stârpit de-a dreptul. Şi mi-am manifestat îngrijorarea că statul român îşi va pierde cu desăvârşire orice urmă de suveranitate, în momentul în care toate asseturile de care dispune orice stat independent vor primi ştampila capitalului străin. Nu este chiar aşa, mi-a explicat Florian Goldstein. După care mi-a enumerat, conform propriilor prognoze, miliardele de care mai dispun capitaliştii români în ţară, în paradisuri fiscale sau sub saltea, precum şi miliardele pe care milioanele de români aflaţi peste graniţă le-ar putea investi în acţiuni cu valoare garantată şi asigurată, oferite prin listarea la bursă a companiilor deţinute de stat. Şi mărturisesc că argumentele sale m-au pus pe gânduri. Şi ia să vedem cum ar fi, dacă ar fi.

Cum ar fi dacă românii ar dispune, sub diverse forme, de lichidităţi în valoare de sute de miliarde de euro? Cam cât ar valora companiile deţinute în prezent de stat? Şi dacă, seduşi fiind de un proiect economic de mare anvergură, în care totul zbârnăie şi produce profit, ar decide să cumpere în masă acţiunile care urmează să fie listate la bursă? Ce garanţii există că economia României se va transforma astfel într-un paradis?

Teoretic, totul este posibil. Pentru că, nu-i aşa, în timp ce statul e un prost administrator, privatul este un bun administrator. Încă de la începutul anilor 1990, am fost hrănit şi crescut în această iluzie deseori promovată de regretatul Dinu Patriciu, care o mai însoţea şi cu expresia privind tăiatul cozii câinelui. Adică un proces rapid şi definitiv de catapultare a economiei României total etatizată într-o economie a viitorului total privatizat. Şi mult timp am crezut în această paradigmă extrem de uşor de înţeles. Până când au avut loc primele privatizări. Şi apoi următoarele. Urmărind procesul, prin care, de dragul de a accelera ritmul trecerii la economia de piaţă de tip capitalist, au fost privatizate accelerat o serie întreagă de societăţi mari, mijlocii şi mici, am înţeles că situaţia nu este chiar atât de simplă cum pare. Am înţeles că sunt destui funcţionari de stat, mergând până la cei mai înalţi, guvernanţii, dispuşi, în schimbul unor câştiguri pe cât de consistente, pe atât de ilegale, să privatizeze nu la liber, ci dirijat şi interesat, nu în raport cu efectele ca atare ale privatizării, ci cu câştigurile obţinute astfel în mod ilegal. Am mai înţeles că totul o ia alandala, dacă lucrurile sunt scăpate de sub control şi nimeni nu mai urmăreşte în ce măsură au fost respectate condiţiile din contractul de privatizare. Mult prea târziu am aflat că funcţionarii statului, obligaţi să verifice modul în care cumpărătorii asseturilor şi-au îndeplinit angajamentele, au închis ochii din neglijenţă, din incompetenţă sau contra cost şi, loviţi de orbul găinii, nu au mai observat că România a căzut pradă jafului organizat. Şi pentru a nu rămâne doar la o formulare teoretică, voi da exemplul Petrom. Una dintre cele mai mari şi mai puternice companii româneşti dintr-un domeniu strategic, cel energetic, a fost achiziţionată de OMV, o companie austriacă de câteva ori mai mică, în baza unui caiet de sarcini şi a unor obligaţiuni contractuale, care niciodată nu au fost onorate. Şi care a fost urmarea? Niciuna. Nici o autoritate a statului român nu a îndrăznit să sancţioneze OMV. Ce să mai vorbim de rezilierea contractului de privatizare, care s-ar impune cu vârf şi îndesat? Asemenea exemple de nefuncţionare a mecanismelor de protecţie aflate la îndemâna instituţiilor statului sunt nenumărate. Şi aruncă în aer orice proiect de genul celui preconizat de Ludovic Orban, atâta timp cât sistemul de control şi de sancţiune nu este bine reglat şi bine aplicat.

Ludovic Orban, înainte de a lansa o asemenea nucleară, ar trebui să facă curat în urmă. Să vadă ce nu a funcţionat cum trebuie, ce a mers alandala în procesul de privatizare declanşat încă din 1990. Unde şi de ce s-a blocat sistemul? Cu ce prejudicii pentru cetăţeanul român şi pentru suveranitatea statului? Abia după ce facem curat în urmă, ştim ce trebuie întreprins, pentru ca experienţa dramatică a modului în care a fost jefuită economia României să nu se repete într-o nouă etapă, deşi de mai mare anvergură.

Deci Orban cel Bun, înainte de toate şi înainte de a-şi invoca propriul liberalism, ar trebui să-şi facă temele. Începând de la prima, până la ultima lecţie. Ultima lecţie fiind de dată extrem de recentă. Statul român, prin Banca Naţională, a pierdut peste un miliard de euro zilele trecute în urma declaraţiilor iresponsabile ale lui Florin Cîţu, ministrul Finaţelor, una dintre piesele grele ale Guvernului lui Orban cel Bun. Afirmând, chiar cu susţinerea premierului, că finanţele României arată ca un şvaiţer, că s-a produs la nivel guvernamental, sub Viorica Dăncilă, o contabilitate dublă şi că sume colosale de bani nu se mai regăsesc şi că economia intră astfel în picaj, nemaiputând fi păstrat în limte rezonabile deficitul, a creat panică pe piaţă, le-a dat undă verde speculanţilor, a determinat o scădere vertiginoasă a valorii leului, eveniment de urma căruia speculanţii au câştigat sume colosale - şi a determinat BNR să umble la rezerve, pentru a menţine cursul. Un miliard de euro, stimaţi cititori, dintr-o singură lovitură! Iar acest Guvern, cu acest prim-ministru şi cu acest ministru al Finanţelor vrea să taie coada câinelui. Şi să desăvârşească marea privatizare, pe care înaintaşii lor au pilotat-o dezastruos.

Aşa că Make nu are dreptate, chiar dacă are dreptate. Ca să mă exprim rabinic. Chiar admiţând, prin absurd, că românii au sub saltea sume colosale de bani, pe care sunt dispuşi să le investească în acţiuni ale marilor companii de stat, dacă primesc şi asigurările necesare, mă îndoiesc serios 1). că ei şi nu entităţile străine vor avea cea mai mare viteză şi 2). că Guvernul este capabil să protejeze şi nu să arunce în aer interesele statului român.

Articol preluat de pe siteul corectnews.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Acest personaj cu ani de pușcărie datorita combinațiilor bursiere dirijate de Din Patriciu (vezi petromidia)unde a câștigat prin frauda o gramada de bani vine acum sa dea lecții de cum se fac privatizările prin bursa și sa atace acest guvern bine intenționat de altfel.

    1. Dupa ce isi fac de cap, unii hackeri sunt angajati (sau racolati) de diverse agentii ale statului sau companii private pentru a proiecta, intari si/sau proteja sistemele pe care pana deunazi le atacau. Asa ca parerea autorului devine si mai relevanta daca este privita prin prisma caracterizarii pe care i-ai facut-o lui (de a carei veridicitate nu ma pot pronunta, incat nu o cunosc).

      Speța condamnării a fost informații privilegiate cu ocazia majorarii de capital la petromidia!

      A scris si el o parere. Nu ne suparam ! Daca lupul isi schimba parul dar naravu ba' este alta poveste. Eu cred ca Make are dreptate doar partial. Adica Stanescu are dreptate cind spune ca romanii nu vor investi iar explicatia este ca nu stiu sa investeasca, nu au cultura si nu este propaganda necesara. Toti tinerii sint pe telefoane toata ziua. In rest nimic. Iar despre administrarea buna a statului nu cred. Lupul paznic la oi nu merge niciodata.

    O gramada de mesaje aruncate asa, subliminal aici, de la faptul ca Orban e sarac (deci ce antreprenor ar putea fi el) pana la faptul ca guvernul, daca listeaza 10-20%, automat va lista si restul si va da companiile pe mana strainilor. La fel, ca antreprenorii romani nu au bani.

    Pai ia sa ne uitam la fratii Paval (Dedeman), care au cumparat Alro, Cemacon si, parca, Transel ectrica. Poate nu cele mai bune investitii, dar e clar ca oamenii au apetit pentru piata de capital. 

    Apoi, 10-20% din companii romanesti, gen Hidro, gen CEC, etc, nu poate fi decat un lucru bun. Si pentru Bursa, si pentru respectivele companii. Nu avem nici o garantie ca se va vinde si restul. Pana la urma, statul inca isi tine pachetul la Petrom (a incercat Boc la un moment dat parca sa vanda ceva), la SNN, la SNG, etc e inca majoritar. De ceva ani. Si la EL e majoritar in fapt, chiar daca are sub 50%.

    Asa ca s-o mai lasam cu temerile. Parerea mea 

    1. Rosca asta nu are pregatirea profesionala (nu are studii economice) si nici moralitate (Rosca este fost condamnat, tocmai pentru "manevre" bursiere, speculatii pe baza unor informatii privilegiate) pentru a lua in seama opiniile lui in domeniul economic si bursier.

      Este o nulitate care tine neaparat sa ne arate adancimea putului gandirii lui. 

      Un habarnist nici nu trebuie sa isi dea cu pararea e e varza la economie!

      este o trompeta psd

    ca SRS isi tine economiile(profitul din Petromidia) la CEC-Bank si din acest motiv nu doreste privatizari/listari la bursa.

    Acest Habarnist in economie arunca sloganuri afumate gen "Nu ne vindem tara" ! Care sau dovedit dezasatruase pentru dezvoltare a tarii si nu a dus decat la o emigratie in masa si o problema enorma cu productivitatea si numarul din ce in ce mai mic de angajati!

    Sub prostia colosala sa nu ne vindem -- R.S zice ca nu ne trebuie infuzii de miliarde de euro si sa nu vina strainii sa ne ia ia paminturile sau afacerile cu totul sa le duca in spate! 

    De parca orice se vinde aici nu duce mari contrbutii economieie locale sau nu da se lucru ... exact cea ce trerbuie facut sa cresti o economie!

    Noi am avut un deceniu pierdut din 90-2000 pentru ca niste habarnisti au preluat puterea si apoi nu prea au stiut ce sa faca cu ea! 

    1. Habarnistii din 90 au luat puterea si au pus-o in camara!

      Au falimentat tot si au distrus economia si economiile a milioane de oameni si apoi lea cerut votul! 

      Si foarte multi nu vedeau alta optiuni decat sa stea la mila unor aiuriti sa le mai dea 100 de lei in plus anual!

      Exact cea ce fusesera invatati! A durat 2 decenii sa ne dam seama ca exista si alte solutii! 

    Și ce-am fi făcut azi cu un Petrom 100% de stat? Pai ce facem acum cu Tarom-ul: an după an pierdere acoperita din banii noștri și piața preluata de alți jucători. Asa e ok? Dacă luam în calcul numai guvernanta corporativa și tot suntem pe plus.

    1. Corecta observatia .

    A vinde pe bursa 10-20% din actiunile unei companii inseamna privatizare?

    Nea SRS .... mai pune manuta pe cartile de economie. 

    Astfel de gogorite merg la A3 sau (I)Reaitatea TV. Aici nu! 

    Cat priveste declaratiile actualului ministru de finante ... ati fi preferat sa spuna in continuare povesti si sa NU prezinte realitatea? 

    Nu stiu cat de adevarata e vorba conform careia statul este cel mai rau administrator... Sunt unele domenii in care prefer ca statul sa detina monopulul sau controlul. Este vorba de invatamant, sanatate, resurse naturale, productia energetica, infrastructura etc. Privatizarea merge mana in mana cu goana dupa profit. Si asta nu e ok in anumite domenii.

    DAR cred ca listarea unor pachete de 10-20% este benefica. Ar creste foarte puternic eficienta companiilor. Cum a scris Om in comentariul nr. 5, guvernanta corporativa (inclusiv transparenta pe care o implica listarea la bursa) este un castig in sine. Cred ca un actionariat mixt stat, investitori mari si retail este cheia succesului.  

    SRS ai imbatranit degeaba.

    MAKE sunt lucruri care nu se fac.Gunoiul asta nu trebuia sa apara aici.Punct.

    1. Este presa aia care nu face lucruri care nu se fac?

      Asa crezi tu? 

      Ma inveti manierele?

      Bine. 

      pe care-l am fata de colectivul ziarului Bursa .... articolul de fata este unul fara nici o noima.

      O astfel de maculatura este demna de A3. Pentru cei fara nici o cultura economica. In cazul cititorilor ziarului dvs nu este deloc cazul. 

      Autorul se contrazice singur de cateva ori. Am scris mai sus ....

      E pacat sa apara asa ceva intr-un ziar respectabil cum este Bursa. 

      Confunzi, ziarul BURSA nu este site; articolul este pe site si este preluat de pe un alt site, cu titlu informativ.

      Pe de alta parte, subiectul privatizarii si al listarii la Bursa este bine sa fie urmarit in indiferent ce forma este abordat, daca el are public.

      Nu este nimic rau in a-l semnala cititorilor nostri, asa cum trebuie sa faca oricare publicatie respectabila. 

      de ce poza lui srs este color?? oare ce zice dragnea!! cit despre articol... se poate incadra la dezinformare..manipulare... etc Orban vorbeste de listarea unor pachete de 10 -20% din anumite societati. privatizare pe bursa este altceva....

      Domnule Make va compromiteti ziarul si jigniti specialisti (cu scoala si multa activitatei

      in mediul economic) publicand minciunile si prostiile emanate de SRS, sub numele

      EDITORIAL 

    bursa presupune cea mai transparenta si dreapta investitie.

    1. Cred ca ar trebui sa comentam mai mult ce se intampla daca se listeaza pe bursa

      un procent din actiunile pe care inca le mai detine statul roman si nu ce a facut SRS. 

      Daca are dreptate e bine sa-i dam dreptate. 

      Opinia mea este : nu credeti ca am vandut destul nu ar trebui sa ne oprim. 

      Am vandut aprope tot, pamantul ,padurile, apele minerale, hotelurile, companiile profitabile, 

      femele, oamenii ,s.a.m.d. Si banii s-au dus in cheltuieli aiurea. 

      N-ar fi bine sa incercam sa le cumparam inapoi daca avem atatia bani.

      E bine sa intelegem mai profund fenomenul bursa si apoi sa ne dam cu parerea. 

      Sunt de acord că vânzarea sa se facă pe bursă. Statul trebuie să cumpere niscaiva acțiuni...la bvb înainte de toate... .așa vreo 49 la sută.

      Transparenta , profesionalitate și piata libera. Prin cerere și ofertă se reglează prețul corect oportun  

    O pierdere de vreme sa citesti un asemenea articol intr-o publicatie de business.

    Nu ne desconsiderati.

    Multumim 

    Ca altfel vin fratii Micula impreuna cu... "Justitia" si privatizeaza tot.

    "nimeni nu mai urmăreşte în ce măsură au fost respectate condiţiile din contractul de privatizare"

    Pai de ce mai Voineo, voinicule? O intrebare la care ar trebui dat un raspuns corect, bine fundamentat. Cum sa pierzi asa, intr-o atitudine de gura-casca, o intreaga industrie petrochimica! 

    Ce pacat ca in presa noastra apar parerile unor batrani securisti care pe langa acesta "calitate" nu au nici pregatirea nici caderea morala sa scrie despre cum apara ei Romania. Mi se pare incredibil din partea lui Mache sa il si roage sa isi dea cu parerea. Trist si securist.

    Aro, 23 August, Republica, , Portelanul, etc.etc.etc. Sute de fabrici care puteau produce, pastra sute de mii de locuri de munca, tinute posesia unui stat profund corupt si incompetent, distruse , desfiintate.. asta doriti si pt cec, hidroelectrica etc? De ce banca transilvania , o banca privata romaneasca a devenit cea mai mare banca? De ce petrom, petromidia :) dacia sunt stalpii economiei romanesti? Pentru ca au fost privatizate si scoase din mediul profund toxic al proprietatii de stat! De ce e cec ul maghiar - otp cea mai mare banca din Europa de est? Pentru ca, spre deosebire de cec ul romanesc , a fost privatizata la timp! Ce e cec in sitemul bancar romanesc? Nimic.. asa ca lasa ne nene, e grea batranetea, dar macar nu te mai da in stamba...

    Revoltator ce duplicitar si mincinos acest Sorin Rosca Stanescu!

    Acum nu vrea privatizare prin bursa, patriot roman ce este, dar cand s-a infruptat ilegal cu actiuni Rompetrol a vrut! A fost condamnat la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare pentru utilizare de informaţii privilegiate şi constituirea unui grup infractional organizat ! (a stat nouă luni in Penitenciarul Jilava). 

    Mare aparator al capitalului national ...

    1. Da, dar pare aliat,este promovat de Bursa lu' Make.

      Vi se pare curios? 

    Domnule Roșca, ai grija, Make are intotdeauna dreptate! vrei sa te cenzureze?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb