Ţara noastră ratează în acest an participarea la târgurile internaţionale Productronica 2017 şi SPS IPC Drives 2017 din Germania, două din cele mai importante evenimente internaţionale ale industriei electronice din lume, din cauza "incapacităţii instituţionale crase a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat", potrivit unui comunicat al Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi Software (ARIES) trimis Redacţiei.
Sursa citată precizează: "Mâine, 14.11.2017, se deschid la Munchen porţile târgului Productronica 2017, unul din cele mai importante evenimente internaţionale ale industriei electronice din lume. Şi de data aceasta, delegaţia naţională selectată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), acum patru luni, ratează participarea la acest eveniment din cauza incapacităţii instituţionale crase a acestui minister. Deşi există scrisori înregistrate din partea asociaţiei noastre la registratura ministerului către domnul ministru Harry-Ilan Laufer, către domnul secretar de stat Adrian Marius Dobre şi către doamna controlor delegat MFP Doina Stan, cărora le-au fost solicitate justificări şi motivări asupra deciziilor luate în cazul acestui eveniment, nici până în momentul de faţă, cu mai puţin de 24 de ore înaintea deschiderii prestigiosului eveniment, nu avem vreun răspuns. Singurul răspuns pe care l-am primit până acum la demersurile noastre de lămurire a situaţiei este scrisoarea semnată de domnul Ministru Harry Ilan Laufer şi domnul secretar de stat Adrian Marius Dobre, din 20.10.2017 (...) prin care ni se comunica să facem toate demersurile necesare pentru participarea la acest târg".
Potrivit reprezentanţilor ARIES, în aceeaşi situaţie se află şi târgul SPS IPC Drives 2017 din Nuremberg care ar trebui să se deschidă pe data de 28 noiembrie 2017.
În comunicat se mai arată: "Este pentru a patra oară în ultimii cinci ani când Programul de Promovare a Exportului îşi dovedeşte incapacitatea de a prezenta şi promova prin internaţionalizare realizările şi inovările industriei electronice naţionale, industrie care, conform Comisiei Naţionale de Prognoză, va exporta anul acesta produse şi servicii în valoare de peste 4 miliarde de euro. (...) Menţionez că această situaţie se regăseşte la toate industriile reprezentate în cadrul Consiliului de Export, contextul de implementare a Programului de Promovare a Exportului înrăutăţindu-se constant în ultimii zece ani, cu un grad de implementare de sub 50% în ultimii cinci ani".
Reprezentanţii ARIES adaugă: "Ţinând cont de deteriorarea gravă a imaginii de seriozitate comercială a Romaniei, de potenţialul de export ratat şi de deteriorarea capacităţii de angajare a forţei de muncă aferente acestor potenţiale contracte de către firmele româneşti (estimări de peste 5 milioane euro), de eforturile şi angajamentele făcute de firmele selectate, inclusiv financiare (17 în cazul acestor două târguri, multe alte zeci în cazul altor târguri ratate anul acesta), de eforturile de marketing, angajare şi organizare ale asociaţiei noastre, ne exprimăm frustrarea şi dezamăgirea că întregul efort depus, inclusiv de către lucrătorii din minister, a fost nu numai în zadar dar a creat efecte negative pe termen lung asupra capacităţii şi seriozităţii comerciale a României".
Potrivit comunicatului, ţara noastră are raportul procentual cel mai mic dintre exportul ţării şi PIB din întreaga Uniune Europeană, respectiv sub 50%, deşi toate celelalte ţări au peste 50%.
Reprezentanţii ARIES solicită premierului Mihai Tudose, care coordona în urmă cu doi ani Programul de Promovare a Exportului, "să intervină energic şi efectiv în rezolvarea acestei stări de fapt".