Aro Palace a pierdut în instanţă Cetatea Braşovului

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii / 5 octombrie 2016

Aro Palace a pierdut în instanţă Cetatea Braşovului

Magistraţii Tribunalului Braşov au comunicat luni seară sentinţa în procesul intentat de Primăria Braşov pentru revendicarea Cetăţuiei de pe Dealul Straja, deţinută de Aro Palace SA.

Astfel, instanţa a constatat că imobilul denumit generic "Complex Cetate'', înscris, în prezent, în cartea funciară nr. 130755 Braşov, provenită din conversia pe hârtie a cărţii funciare nr. 31236 Braşov, sub numărul topografic 2068/1/2, în suprafaţă de 5.002 mp, constituie obiectul dreptului de proprietate publică al intervenientului Statul Român, fiind un monument de interes public naţional. "Constată nulitatea absolută a Ordinului Ministrului de Interne nr. 470/1974. Constată nulitatea absolută parţială a Ordinului Ministrului Turismului nr. 154/26.04.1991, respectiv a poziţiei nr.10 din Lista anexă a imobilelor care fac parte din patrimoniul SC Postăvarul SA, cu privire la Complexul Cetate. Constată nulitatea absolută parţială a Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor seria MO8 nr. 0223, emis de Ministerul Turismului, în data de 15.11.1994, pentru suprafaţa de 5.002 mp, aferentă imobilului "Complex Cetate". Dispune radierea din evidenţele de carte funciară a dreptului de proprietate al pârâtei SC Aro Palace SA întabulat asupra imobilului denumit generic "Complex Cetate'', înscris, în prezent, în cartea funciară nr. 130755 Braşov, provenită din conversia pe hârtie a cărţii funciare nr. 31236 Braşov, sub numărul topografic 2068/1/2, în suprafaţă de 5.002 mp, şi întabularea asupra acestui imobil a dreptului de proprietate publică al intervenientului Statul Român", se precizează în sentinţa dată astăzi de magistraţi.

Aro, obligată să predea Cetatea Statului Român

Această sentinţă nu este definitivă, ci are drept de apel în termen de 30 de zile. De asemenea, magistraţii Tribunalului Braşov au obligat pârâta SC Aro Palace SA să lase intervenientului Statul Român în deplină proprietate şi posesie imobilul mai sus identificat. În schimb, aceştia au respins pretenţiile din cererea principală de chemare în judecată ce viza constatarea dreptului de proprietate publică al reclamantului, respectiv Municipiul Braşov asupra Cetăţuiei.

Municipalitatea a solicitat instanţei să constate că Aro Palace nu este proprietarul de drept al Cetăţuiei şi că aceasta ar trebui sa fie în proprietatea Municipiului sau a statului român (cărui i-a cerut să vina ca intervenient), fiind vorba de un monument istoric de interes naţional. În acest proces, instanţa a acceptat cererea de intervenţie în interes propriu formulată de intervenientul Statul Român, reprezentat legal de Ministerul Finanţelor Publice, care a fost reprezentat la proces de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Braşov, printr-unul dintre consilierii săi juridici.

Primăria îşi primeşte înapoi cheltuielile

de judecată

Pârâţii au fost obligaţi însă să achite, în solidar, reclamantului Municipiul Braşov suma de 29.973 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru şi onorariu avocaţial. Pentru a prelua Cetatea, după ce se va emite o sentinţă definitivă în acest caz, Primăria va trebui să negocieze cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, ţinând cont că este puţin probabil ca obiectivul să fie preluat de către Ministerul Culturii, care a renunţat la dreptul de preemţiune atunci când s-a pus problema achiziţiei imobilului.

Procesul a fost deschis în 6 mai 2015, iar primul termen de judecată a fost abia în data de 4 martie 2016. De atunci au mai fost câteva termene, însă judecarea cauzei a tot fost amânată până acum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb