Cel mai recent raport lansat în luna iunie de PhRMA (Pharmaceutical Researchers and Manufacturers of America) relevă faptul că 430 de noi medicamente destinate unui număr de 15 boli cronice care afectează adulţii peste 65 de ani sunt în fază avansată de cercetare şi dezvoltare în acest moment, conform unui comunicat al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) trimis redacţiei.
Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, a declarat: "Rolul inovaţiei în medicină este de a asigura o viaţă mai bună pacienţilor, punând la dispoziţia acestora tratamente de ultimă generaţie care fie ajută la vindecarea unei afecţiuni, fie creează condiţiile pentru ca un pacient cu o boală cronică să poată avea o viaţă cât mai aproape de normalitate. În acest context şi dat fiind faptul că speranţa de viaţă a înregistrat o creştere la nivel global (din 1950 şi până în anul 2000 a crescut cu 20 de ani), dar şi la nivel european, este justificată preocuparea cercetătorilor pentru afecţiuni resimţite frecvent de seniori".
Dintre cele 430 de noi terapii, 110 sunt destinate tratării diabetului, 67 sunt pentru pacienţii cu Alzheimer, 62 pentru pacienţii cu poliartrită reumatoidă, 61 pentru pacienţii cu boli cardiovasculare şi celelalte pentru alte afecţiuni des întâlnite în rândurile persoanelor în vârstă, precum boală cronică de rinichi, glaucom, depresie sau bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC).
Dan Zaharescu a adăugat: "SUA au fost dintotdeauna şi va fi un pol de cercetare şi dezvoltare pentru noi terapii, foarte important la nivel global. Fiecare nouă terapie descoperită, indiferent de cine şi-o asumă, reprezintă o speranţă pentru pacienţii din întreaga lume. Îmbucurător este faptul că 18 tratamente din cele 430 sunt deja în proces de aprobare, ceea ce înseamnă că şi-au dovedit eficienţa în urma studiilor clinice şi sunt la un pas de a deveni accesibile pacienţilor".
Domnia sa a adăugat că pasul următor, în urma aprobării de către autorităţile competente, este ca medicamentele să devină accesibile pacienţilor în regim compensat, iar în ţara noastră abia acum se fac primii paşi în ultimii 6 ani pentru actualizarea listei medicamentelor compensate.
"Sperăm că până în toamnă toate medicamentele aflate în aşteptare pentru compensare vor fi disponibile pacienţilor şi se va avea în vedere o actualizare regulată a listei medicamentelor compensate şi gratuite. În felul acesta, atunci când noile medicamente pentru seniori vor fi disponibile pe piaţă, acestea vor putea fi accesate şi de pacienţii români", a mai punctat Dan Zaharescu.
De-a lungul timpului, cercetarea şi dezvoltarea de noi medicamente, baza inovaţiei în medicină, a adus nenumărate beneficii pacienţilor de toate vârstele. Datorită inovaţiei în medicină, hepatita C astăzi poate fi vindecată, pacienţii cu HIV au o speranţă de viaţă de 50 de ani de la momentul diagnosticării, iar numeroase afecţiuni s-au transformat din boli fatale în boli cronice, conchide comunicatul ARPIM.