Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a propus autorităţilor un pachet de măsuri pentru gestionarea resurselor financiare din domeniul sănătăţii, cu scopul principal de a menţine accesul pacienţilor din România la medicamente, în condiţiile constrângerilor bugetare generate de criza economică.
Pachetul de măsuri propus de ARPIM autorităţilor constă în introducerea unui sistem progresiv de taxare a tuturor producătorilor, printr-o contribuţie între 10% şi 50% din creşterea sumelor cheltuite faţă de anul precedent, introducerea unei contribuţii de 10% aplicată la valoarea medicamentelor decontate de CNAS, actualizarea listei medicamentelor compensate, blocată din anul 2008, identificarea echilibrului între nevoia de a asigura medicamente la preţuri accesibile pentru sistem şi disponibilitatea lor pentru pacienţi, fără a creşte costurile pentru buget, precum şi crearea unui mecanism de aliniere a termenelor de plată la prevederile Directivei 2011/7/UE privind plăţile întârziate, capabil să crească nivelul de predictibilitate şi sustenabilitate economică.
În prezent, datoriile statului către producători se ridică la peste 1,1 miliarde euro, a afirmat Regis Lhomme, vicepreşedinte ARPIM. Piaţa exporturilor paralele este estimată la un procent de 15-20%, dintr-un total al pieţei de 2,3 miliarde euro, în anul 2010. Exporturile paralele reprezintă o problemă care a fost sesizată chiar de către Parlamentul European, într-un raport prezentat, în luna iunie, publicului.