ARPIM: Bugetul Sănătăţii în 2015 va fi 4% din PIB, mai mic faţă de anul 2014

E.D.
Companii #Sănătate / 18 decembrie 2014

Bugetul Sănătăţii adoptat în cursul zilei de ieri de Comisiile de buget-finanţe este cu 0,2 puncte procentuale mai mic faţă de bugetul alocat în anul 2014, în condiţiile în care nevoile pacienţilor români şi ale sistemului de sănătate sunt în continuă creştere, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Potrivit acestora, "scăderea bugetului alocat sănătăţii reprezintă un mare pas înapoi la nivelul deciziei politice, pentru sistemul sanitar românesc. Această scădere vine într-un moment în care nevoile de tratament ale pacienţilor români au crescut cu 20% în ultimii trei ani, iar bugetul alocat medicamentelor a rămas la nivelul consumului real din anul 2011. Astăzi autorităţile ar trebui să aloce cu peste 1,25 milliarde lei în plus pentru a răspunde în mod real nevoilor de tratament ale pacienţilor".

De asemenea, potrivit ARPIM, în condiţiile bugetului de la nivelul anului 2015, România se situează printre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte alocarea procentuală din PIB sănătăţii: 4% în condiţiile unei medii europene de 6,5%; la capitolul cheltuielilor cu medicamentele, consumul per capita exprimat în PPP (Parity Purchase Price) este de 216 euro, raportat la o medie europeană de 350 EUR PPP, ca să nu mai vorbim de accesul extrem de limitat al pacienţilor la medicamente inovatoare. În acelaşi timp, în România, rata mortalităţii evitabile este cu 36% mai mare decât media europeană, iar mortalitatea infantilă este de două ori mai mare prin comparaţie cu media UE. In condiţiile bugetului propus spre adoptare de Parlament, este evident faptul că pacienţii români nu vor putea beneficia de un acces la tratament comparabil cu ceilalţi pacienţii europeni, nici în anul 2015. "Ne întrebăm cu îngrijorare, cum va arăta sănătatea românilor în 2015 cu un buget mai mic şi cu nevoi în continuă creştere?", a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Conform comunicatului dat ieri de Comisiile de buget-finanţe, o sumă de 12.000.000 lei din bugetul Sănătăţii va fi alocată capitolului Cercetare - Dezvoltare - Inovare.

"România are nevoie de investiţii în cercetare şi dezvoltare în medicină, ea fiind şi la acest capitol, printre ultimele tări din Europa. Sperăm că bugetul alocat se va putea traduce în beneficii directe pentru pacienţii români. Dar poate, mai important este ca investiţia în cercetare şi dezvoltare să înceapă prin a oferi acces pacienţilor la zecile de medicamente noi, inovatoare, care sunt încă în aşteptare pentru a fi introduse pe lista medicamentelor compensate şi gratuite", a adăugat Dan Zaharescu.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) este organizaţia care susţine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pieţei farmaceutice româneşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb