Clienţii brokerului "Harinvest" vor fi despăgubiţi din Fondul de Compensare a Investitorilor, după ce Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis, ieri, în acest sens.
Potrivit unui comunicat ASF, în perioada următoare, Fondul de Compensare a Investitorilor va putea demara procesul de despăgubire, în limita unui plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a 20.000 de euro, în urma verificării îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege (printre care stabilirea cu exactitate a sumelor sau acţiunilor deţinute de fiecare client Harinvest).
În toamna anului trecut, clienţii Harinvest au reclamat că au rămas fără bani şi acţiuni în conturi, în urma unor schimburi neautorizate făcute de broker.
Unii dintre clienţi se arată mulţumiţi de măsura dispusă de ASF, întrucât consideră că, acum, vor avea şi FCI alături de ei, în anchetă, în încercarea de recuperare a banilor.
Într-un interviu acordat, la finalul anului trecut, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, ne-a declarat că nu este de acord cu folosirea FCI pentru compensarea fraudelor de la "Harinvest". "FCI nu a fost creat pentru a plăti fraudele", ne-a spus domnia sa, atunci.
Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, a anunţat, încă de la începutul lunii februarie, că Autoritatea a constatat că sunt întrunite condiţiile pentru folosirea Fondului de Compensare a Investitorilor, în cazul "Harinvest".
ASF arată că legislaţia prevede că toţi păgubiţii care au de încasat sume de până la 20.000 de euro vor fi compensaţi integral de către Fond. "Pentru ceea ce depăşeşte 20.000 de euro, păgubiţii se pot adresa instanţei de judecată până la întregirea sumelor pretinse", arată reprezentanţii ASF.
Scandalul "Harinvest" a izbucnit, în luna noiembrie 2013, după ce brokerul din Râmnicu Vâlcea a ratat decontarea unei tranzacţii. Atunci, a ieşit la iveală că, timp de un an, "Harinvest" recursese la vânzări forţate, operaţiuni considerate excepţionale, pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2014, 07:27)
deci, nu prea ne mai trebuie investitori mai mari de 20k euroi?de fapt, nu ne trebuie hoti si banditi....ar trebui remarcati si cei care rezista fara sa fure!
2. LIBER LA JAF PE PIATA DE CAPITAL DIN ROMANIA
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2014, 07:36)
Cu art.277 din L297/2004 abrogat, gasaca lui Ursache, care a initiat si aprobat modificare prin OUG 32/2012 adat liber la jaf in piata de capital. BRAVO.
Acum realizam ca Bilteanu si grupulo lui infractional are liber la orice nemernicie, si chiar daca va fi dovedit face putintica parnaie si ramane cu averea.
"Art.277.- (1) C.N.V.M. poate aplica sancţiuni persoanelor fizice cărora, în calitate de administratori, reprezentanţi legali sau exercitând de jure sau de
facto funcţii de conducere, ori exercitând cu titlu profesional activităţi reglementate de prezenta lege, le este imputabilă respectiva contravenţie pentru
că, deşi puteau şi trebuiau să prevină săvârşirea ei, nu au făcut-o.
(2) Persoanele fizice prevăzute la alin.(1) sunt ţinute şi la repararea
prejudiciilor patrimoniale cauzate prin fapta constituind contravenţie. Dacă fapta este imputabilă mai multor persoane, acestea sunt ţinute solidar la
repararea prejudiciului cauzat.