Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va primi asistenţă tehnică de la Banca Mondială şi Comisia Europeană pentru a-şi creşte capacitatea de supraveghere a pieţei de capital, în cadrul unui proiect care se va desfăşura pe o perioadă de un an, a anunţat marţi autoritatea.
ASF supraveghează trei pieţe principale: asigurările, piaţa de capital şi pensiile private.
"Proiectul are ca scop încorporarea celor mai bune practici identificate la nivelul UE în procesul de redefinire a funcţiei de supraveghere a ASF, către o abordare bazată pe risc, a societăţilor de investiţii şi administratorilor de fonduri care activează pe piaţa de capital autohtonă", arată comunicatul ASF, citat de News.ro.
Autoritatea susţine că va implementa un proces de supraveghere eficient, atât din perspectiva conduitei pe piaţă, cât şi a respectării cerinţelor prudenţiale, a societăţilor de investiţii şi administratorilor de fonduri care activează pe piaţa de capital, "prin crearea unei sinergii între supravegherea off-site şi cea on-site".
Piaţa de capital din România este una mică la nivel regional, fiind depăşită în termeni de capitalizare şi de lichiditate de concurenţii din Budapesta sau Praga. Regiunea este dominată de două burse - din Varşovia şi din Viena.
Bursa de Valori Bucureşti, baza pieţei de capital româneşti, este penalizată şi de statutul de piaţă de frontieră, care ţine la distanţă marile fonduri de investiţii din lume.
Bursa bucureşteană încearcă să acceadă la nivelul superior, de piaţă emergentă, şi mizează pe listarea companiei Hidroelectrica, care i-ar permite să îndeplinească ultimele condiţii pentru a trece la nivelul superior.
Potrivit ultimelor declaraţii oficiale, listarea la bursă a Hidroelectrica ar putea avea loc cel mai devreme la jumătatea anului viitor, însă acţiunea depinde de voinţa politică a noului guvern, care va fi instalat după alegerile parla-mentare din 11 decembrie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2016, 00:15)
cred cs asta lipsea sa faca tincau opp la stz...