Piaţa de leasing operaţional a încheiat anul 2014 cu un volum de autovehicule cu 14,4% mai mare decât la finalul anului 2013, înregistrând un număr de peste 49.200 de unităţi, informează, într-un comunicat remis azi redacţiei, Asociaţia Societăţilor de Leasing Operaţional (ASLO).
Previziunile ASLO de la sfârşitul trimestrului al III-lea 2014 indicau o piaţă totală de 50.000 de autovehicule în administrare.
În ceea ce priveşte înmatriculările de autovehicule noi pe parcursul anului trecut, societăţile de leasing operaţional au avut o cotă de aproximativ 16% din totalul înmatriculărilor. În anul 2014, au fost înmatriculate aproape 80.000 de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare noi.
Pe fondul creşterii consumului şi, implicit, a activităţii companiilor, piaţa auto a înregistrat un puternic reviriment, iar din ce în ce mai mulţi clienţi aleg servicii profesionale în domeniul managementului de flote, apreciază ASLO.
"Ne bucură confirmarea previziunilor noastre la nivel de piaţă de leasing operaţional şi faptul că tot mai multe companii înţeleg avantajele unui parteneriat cu companii specializate în management de flote. Din calculele noastre, în anul 2014, fiecare a cincea maşină achiziţionată de clienţii persoane juridice a fost obiectul unui contract de leasing operaţional. Estimez că tendinţa crescătoare se va păstra şi poate chiar accentua, astfel că la sfârşitul anului 2015 piaţa de leasing operaţional va avea un volum de 60.000 de unităţi", a declarat preşedintele ASLO, Daniel Ivan.
La nivelul membrilor asociaţiei, care au ajuns să reprezinte 94% din total piaţă, domină în continuare serviciile complete de leasing operaţional (finanţare şi management de flote) cu o cotă de 68%, urmate de management de flote - 23%, restul reprezentând leasing operaţional fără servicii de administrare. Dintre serviciile asociate administrării de flote, cele mai solicitate sunt serviciile de întreţinere şi reparaţii, asigurări (RCA şi CASCO), asistenţă rutieră şi maşină de înlocuire în cazul imobilizării autovehiculului contractat.
Asociaţia Societăţilor de Leasing Operaţional (ASLO) a devenit funcţională în martie 2011 şi este o asociaţie profesională, neguvernamentală, non-profit şi apolitică, înfiinţată pe 17 noiembrie 2010, în conformitate cu legile din România. Membrii cu drepturi depline ai ASLO reunesc principalele companii de leasing operaţional de pe piaţa românească.