ASOCIAŢIA BROKERILOR: "Reacţia APAPR nu face decât să întărească semnele de întrebare ridicate anterior"

Andrei Stan
Piaţa de Capital / 21 septembrie 2017

"Reacţia APAPR nu face decât să întărească semnele de întrebare ridicate anterior"

Reacţia pe care a avut-o Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), privind confidenţialitatea votului exprimat de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti şi acuzaţia de acces privilegiat la informaţiile legate de vot, nu face decât "să întărească semnele de întrebare ridicate anterior, demonstrând o necunoaştere a prevederilor legale privitoare la votul în cadrul adunărilor generale ale societăţilor pe acţiuni", se arată într-un comunicat de presă al Asocieţiei Brokerilor, trimis Redacţiei.

Sursa citată precizează: "Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (A.P.A.P.R.) a răspuns, printr-un comunicat de presă, îngrijorărilor Asociaţiei Brokerilor legate de abordarea fondurilor de pensii administrate privat faţă de profitabilitatea contribuţiilor la Pilonul II de pensii, având în vedere modul în care uneori acestea participă la luarea deciziilor în cadrul companiilor la care sunt acţionare.

Din păcate, afirmaţia pe care A.P.A.P.R. o face în comunicat, legată de confidenţialitatea votului exprimat de acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (B.V.B.) şi acuzaţia de acces privilegiat la informaţiile legate de vot, nu face decât să întărească semnele de întrebare ridicate anterior, demonstrând o necunoaştere a prevederilor legale privitoare la votul în cadrul adunărilor generale ale societăţilor pe acţiuni".

Asociaţia Brokerilor reaminteşte că, în conformitate cu Art. 130 din Legea nr. 31/1990 republicată - Legea societăţilor, hotărârile adunărilor generale se iau prin vot deschis, excepţie de la această regulă făcând doar numirea sau revocarea membrilor consiliului de administraţie, respectiv a membrilor consiliului de supraveghere, numirea, revocarea ori demiterea cenzorilor sau auditorilor financiari şi luarea hotărârilor referitoare la răspunderea membrilor organelor de administrare, de conducere şi de control ale societăţii, pentru care este obligatoriu votul secret. "Mai mult, aceeaşi lege prevede la Art. 131 că, la cerere, fiecare acţionar va fi informat cu privire la rezultatele votului, pentru hotărârile luate în cadrul adunării generale, deci nu se poate pune problema accesului privilegiat al Asociţiei Brokerilor la aceste informaţii", se mai arată în comunicat.

În acelaşi context, Asociaţia Brokerilor menţionează că nu se află într-o situaţie de conflict cu BVB, aşa cum se sugerează în comunicatul APAPR.

Reprezentanţii brokerilor conchid: "Toţi membrii Asociaţiei sunt şi membri ai B.V.B., iar buna colaborare dintre operatorul de piaţă şi membrii săi este vitală pentru funcţionarea pieţei de capital. Cu alte cuvinte, întrucât nu poate exista bursă fără brokeri şi nici brokeri fără bursă, ideea de conflict între cele două părţi nu are sens.

Prin urmare, singura intenţie a comunicatului de presă transmis anterior de Asociaţia Brokerilor a fost de a solicita fondurilor de pensii să acorde o atenţie mai mare participării la procesul de decizie în cadrul companiilor la care sunt acţionare, considerînd că este de datoria sa să facă acest lucru tocmai prin prisma investiţiilor importante pe care fondurile le deţin în piaţa de capital şi al impactului pe care aspectele negative în activitatea acestora ar putea să-l aibă în contextul dezbaterii actuale legate de Pilonul II de pensii".

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a transmis, marţi, că politica de vot a administratorilor fondurilor de pensii a fost şi este independentă, urmărind interesele participanţilor şi principiile de etică şi guvernanţă corporativă.

Declaraţia a venit ca urmare a comunicatului de luni al Asociaţiei Brokerilor, care a acuzat administratorii pensiilor private că nu au grijă de banii contribuabililor.

"APAPR respinge categoric acuzaţiile nefondate exprimate în comunicatul publicat ieri (n.r. luni) de Asociaţia Brokerilor şi dezavuează modul în care reprezentanţii acestei asociaţii au ales să paraziteze subiectul fondurilor de pensii private ca mijloc pentru a-şi promova agenda proprie în conflictul pe care aceştia îl au cu Bursa de Valori de la Bucureşti", a transmis APAPR într-un comunicat.

APAPR a mai adaugat: "Mai mult decât atât, informaţiile privind votul exprimat de acţionari sunt confidenţiale, iar accesul privilegiat la acestea şi specularea din partea oricărei persoane sunt de natură să ridice semne de întrebare cu privire la deontologia profesională a acelor persoane.

Reiterăm faptul că fondurile de pensii private, prin respectarea mandatului investiţional, sunt cei mai mari investitori instituţionali locali de pe piaţa bursieră, având plasamente de peste 1,5 miliarde euro în companii româneşti cotate la BVB şi contribuind semnificativ în cei zece ani de activitate la dezvoltarea pieţei şi instituţiilor acesteia".

Asociaţia Brokerilor consideră că modul în care administratorii fondurilor de pensii private participă la luarea deciziilor în cadrul companiilor la care fondurile sunt acţionari nu este, în unele situaţii, transparent şi corelat cu obiectivul de a maximiza randamentul pentru contribuabili.

Acuzaţia brokerilor a venit după rezultatul Adunării Generale a Acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti, de joia trecută, unde propunerea Asociaţiei de anulare a bonusurilor pentru angajaţii Bursei din programul de răscumpărare nu a fost aprobată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb