Asociaţia Pomicultorilor: "Ministerul Agriculturii încalcă dreptul constituţional de asociere"

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 6 februarie 2008

Asociaţia Pomicultorilor: "Ministerul Agriculturii încalcă dreptul constituţional de asociere"

Modalitatea de acordare a subvenţiilor pentru pomicultură este una neconstituţională, deoarece încalcă drepul la asociere, susţine Ilie Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni. Domnia sa face referire la prevederile legii privind constituirea, recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor de producători (în vederea comercializării produselor), prin care "statul sprijină activitatea de constituire şi funcţionare a grupurilor de producători, prin surse financiare interne şi externe", în situaţia în care şi "producătorii neasociaţi sunt eligibili pentru plata subvenţiilor, în calitate de contribuabili la bugetul de stat".

Ilie Oprea ne-a explicat: "Pentru accesarea fondurilor, producătorii sunt obligaţi să se asocieze, iar dreptul la asociere este un drept, nu o obligaţie conform Constituţiei. Banii se dau numai la persoane juridice, asociaţii, nu la particulari, iar în tot Occidentul cel mult 40% din producători sunt asociaţi. De ce la noi trebuie să fie totul ?". Potrivit art. 40, al. 1 din Constituţie (n.r. - Dreptul la asociere), "cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în altă formă de asociere". Cauza principală care a provocat această ilegalitate o reprezintă, în opinia pomicultorilor, "o şmecherie" a ministerului Agriculturii şi cel al Finanţelor.

Ilie Oprea ne-a explicat: "Ministerul Agriculturii vrea peste Finanţe şi se urmăreşte lărgirea bazei de impozitare. Particularii nu plătesc taxe, dar un , cum au tendinţa să devină grupurile şi asociaţiile de producători, la comercializare, da! Particularii plătesc 50 de lei pentru un hectar în intravilan şi 44 de lei pentru unul în extravilan. Acest proces este unul pur-financiar".

În ceea ce priveşte acordarea subvenţiilor, Ilie Oprea a subliniat că, pe anul 2007, pomicultorii nu au beneficiat "cu unele mici excepţii de nici un leu din partea statului, nici sub formă de subvenţie, nici pentru acţiunile fito-sanitare", deşi, "legi avem suficiente în domeniu".

Totuşi, "ideea de asociere nu este una rea, dar din punct de vedere juridic apar aceste probleme", ne-a mai spus Ilie Oprea. O modalitate de asociere, pe placul pomicultorilor, o constituie formele asociative non-profit. Florin Istrate, preşedintele Sindicatului Pomicultorilor din România, ne-a explicat: "Există şi alte forme asociative prin care producătorii pot să-şi comercializeze marfa. Acestea sunt formele non-profit, cele mai avantajoase, care nu plătesc taxe, iar cotizaţiile şi tot ceea ce se obţine se reinvesteşte".

Reprezentanţii ministerului Agriculturii ne-au declarat că ministerul acordă o subvenţie pentru procesare tuturor producătorilor din domeniu. Totuşi, "această subvenţie, dată de stat producătorilor ajunge la procesatori", a precizat Florin Istrate, din cauza unor delimitări, la acordarea banilor, între cele două sectoare complementare. Pentru anul 2008, Florin Istrate ne-a declarat că, în urma discuţiilor din ultimele zile cu ministrul Agriculturii Dacian Cioloş, "ministerul face promisiuni nerealiste, care nu au nici o legătură cu realitatea din teritoriu". "S-a discutat despre un sprijin pentru ambalarea produselor, despre apă pentru industrie, subvenţii şi despre nişte centre de depozitare", ne-a explicat Florin Istrati, precizând: "Din păcate toate aceste tehnologii şi centre nu prea se găsesc la noi în ţară".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb