Asociaţia Pro Consumatori se opune diferenţierilor pe categorii de vârstă privind preţurile la RCA

S.B.
Miscellanea / 21 februarie 2022

Asociaţia Pro Consumatori se opune diferenţierilor pe categorii de vârstă privind preţurile la RCA

Asociaţia Pro Consumatori (APC) se opune propunerii Ministerului Finanţelor şi a Autorităţii pentru Supraveghere financiară cu privire la plafonarea preţurilor la RCA, în funcţie de vârsta asiguratului.

"Asociaţia Pro Consumatori (APC) a luat act cu surprindere de propunerea discriminatorie a Ministerului Finanţelor şi a Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) cu privire la plafonarea diferentiaţă a poliţelor RCA pe o perioadă de 6 luni în funcţie de vârsta asiguratului.

De fapt, iniţiatorul acestei Hotărâri de Guvern a fost ASF-ul, iar Ministerul Finanţelor a achiesat la această propunere prin intermediul căreia se propun plafoane maximale pentru tarifele de primă de asigurare RCA în funcţie de vârsta asiguratului. Astfel, iniţiatorii acestui proiect de act normativ propun plafonarea primelor de asigurare, diferenţiat, în funcţie de două criterii: capacitatea cilindrică şi grupa de vârstă. Dacă în privinţa primului criteriu, capacitatea cilindrică, lucrurile sunt clare, în ceea ce priveşte stabilirea unui plafon pentru prima de asigurare diferit pentru fiecare grupă de vârstă considerăm această practică ca fiind discriminatorie. Astfel, la categoria de vârstă până în 30 de ani inclusiv, tarifele de primă maxime ce vor fi plătite de către aceştia sunt mai mari cu 43% până la 64% faţă de cele ale asiguraţilor din categoria de vârstă mai mare de 60 de ani.

Este cunoscut faptul că o astfel de măsură socială, de plafonare a preţurilor, se ia de către stat pentru a proteja toţi consumatorii faţă de creşterile excesive ale preţurilor în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei. Nicăieri în Legea concurenţei, care este actul normativ în baza căruia se poate concretiza o astfel de propunere, aplicarea măsurii NU este condiţionată de vârsta consumatorului. Totodată, am aflat din comunicatul de presă din data de 18 februarie 2022, de pe site-ul Ministerului Finanţelor, că cele două instituţii iniţiatoare a propunerii de plafonare a tarifelor de prime de asigurare RCA, s-au consultat cu transportatorii şi Consiliul Concurenţei, fără a face o consultare prealabilă şi cu asociaţiile de consumatori, încălcând astfel articolul 37 litera e din OG nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, unde se menţionează obligaţia instituţiilor statului de a consulta asociaţiile de consumatori cu ocazia elaborării actelor normative. Reamintim celor doi iniţiatori ai propunerii cu privire la plafonarea preţurilor la poliţele RCA că această propunere de act normativ s-a făcut pe repede înainte fără a se respecta articolul 31 şi 33 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative Tot în comunicatul de presă al Ministerului Finanţelor se arată că "Măsura este necesară pentru stabilitatea pieţei şi pentru diminuarea efectelor scumpirii poliţelor RCA, ca urmare a recentei ieşiri de pe piaţă a celui mai mare asigurator în domeniu (City Insurance) "

De ce tinerii cu vârsta până în 30 de ani inclusiv trebuie să suporte financiar erorile grave de management ale Consiliului Autorităţii pentru Supraveghere Financiară responsabil pentru falimentul Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA?

Având în vedere nedreptatea ce poate fi creată faţă de consumatorii cu vârsta până în 30 de ani inclusiv, dacă se va aproba în varianta actuală de către Guvernul României propunerea comună a Ministerului Finanţelor şi a ASF-ului, Asociaţia Pro Consumatori propune intiţiatorilor acestui act normativ modificarea Anexei nr 1, parte a acestei Hotărârii de Guvern, în sensul stabilirii unui singur tarif de primă maxim aferent fiecărei capacităţi cilindrice menţionate în anexa 1, pentru toţi consumatorii, respectiv cel stabilit pentru grupa de vârstă 41-50 de ani." spun cei de la APC.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Diferentierea costului asigurarii in functie de varsta se face pe baza unor calcule statistice din care rezulta ca riscul de accident respectiv producerea de daune este mult mai ridicat la grupa de varsta pana la 30 de ani

    este demonstrat ca riscul producerii de accidente are legatura in mod semnificativ cu varsta soferului; de altfel RCA ar trebui sa fie al fiecarui sofer, nu al fiecarui autovehicul !

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb