Asociaţia Producătorilor de Mobilă: La BIFE-TIMB 2009 sunt prezenţi învingătorii crizei

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 1 septembrie 2009

În perioada 2-6 septembrie, complexul expoziţional Romexpo din Bucureşti găzduieşte cea de-a XVIII-a ediţie a BIFE-TIMB, târg internaţional de mobilă, produse din lemn, accesorii pentru mobilă, decoraţiuni interioare, maşini şi echipamente pentru exploatarea forestieră şi prelucrarea lemnului. La eveniment şi-au anunţat participarea peste 350 de expozanţi din 17 ţări. O premieră a manifestării este participarea unor firme de profil din Vietnam. Suprafaţa totală de expunere oferită companiilor participante este de circa 30.000 metri pătraţi şi cuprinde atât spaţii de expozeu în interiorul, cât şi în exteriorul centrului.

Firmele prezente la ediţia din acest an a Târgului Internaţional de Mobilă BIFE-TIMB, de la Romexpo, sunt învingătorii perioadei de criză, a declarat, ieri, Aurica Sereny, preşedinta Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Domnia sa a spus: "În ultima perioadă, o serie de producători români de mobilă s-au desfiinţat (MOPAF-Vrancea şi ELBAC-Bacău) din cauza managementului învechit şi a lipsei de investiţii, iar alţii (CILDRO-Drobeta Turnu Severin) s-au închis în lipsa comenzilor. De asemenea, există fabrici de mobilă care nu mai pot produce, fiind obligate să se mute în afara oraşului, care a crescut şi le-a înglobat, cum este IMAR-Arad. Pe de altă parte, SIMEX-Şimleul Silvaniei şi MOBEX-Târgu Mureş înregistrează profit. Putem considera că firmele care vor fi prezente la BIFE-TIMB 2009 se numără printre învingătorii acestei perioade de criză".

La rândul său, directorul general al centrului expoziţional, Doru Simovici, a spus că evenimentul de la Romexpo reprezintă "o expoziţie de criză". Simovici a arătat că la ediţia de anul trecut au participat 499 de firme, iar suprafaţa expoziţională era de circa două ori mai mare.

Rezultatele industriei de mobilă în 2009 ar putea fi mai bune decât estimările

Scăderea producţiei autohtone de mobilă de la începutul anului pare să se fi oprit, în ultimele două luni constatându-se o creştere a comenzilor şi a exportului, ceea ce-i face pe manageri să fie mai optimişti şi să aprecieze că rezultatele finale pentru 2009 vor fi mai bune decât estimările iniţiale, a precizat Aurica Sereny. Potrivit datelor APMR, situaţia din industria locală a mobilei s-a deteriorat în ultimul trimestru din 2008, evoluţia continuând cu şi mai multă severitate, în prima jumătate a acestui an. Astfel, producţia s-a diminuat cu 18,3 la sută, exportul s-a redus cu 17,4 la sută, iar personalul cu 22,3 la sută, adică 16.300 de persoane, în primele cinci luni din 2009, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Totodată, importul a scăzut cu 35,6 la sută şi consumul aparent cu 26,3 la sută, mai exact 154 milioane de euro. Ca urmare, firmele au operat reduceri de preţuri la produsele existente în stoc, au trecut la săptămâna de lucru de 4 zile, au renunţat la acordarea de stimulente financiare şi au reanalizat costurile de producţie la produsele existente.

Creşterea din iulie şi august a comenzilor, dar şi a exportului, mai ales către Federaţia Rusă şi Ucraina, i-au determinat de manageri să declare în cadrul unui sondaj APMR că rezultatele din partea a doua a anului, sprijinite de măsurile deja luate, vor fi mai bune decât cele din primul semestru, peste estimările iniţiale, a precizat Sereny. În primul semestru din 2009, soldul comercial al sectorului mobilei a rămas pozitiv, situându-se la peste 330 milioane de euro, a adăugat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România

APMR a fost înfiinţată în anul 1992 şi are în prezent circa 500 membri, din care 260 sunt producători de mobilă. Alţi membri ai APMR sunt producători de accesorii şi alte materiale pentru mobilă, comercianti de mobilă, unităţi de cercetare-proiectare în domeniu. Ponderea producţiei membrilor APMR reprezintă peste 55 la sută în totalul producţiei autohtone şi aproximativ 65 la sută din exportul total de mobilă al României

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb