Noul proiect al legii spitatelor propus de Ministerul Sănătăţii nu rezolvă cu nimic criza din sănătate, ci o înrăutăţeşte, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, directorul Asociaţiei Spitalelor din România (ASR), dr. Gabriel Ionescu. Potrivit acestuia, actuala formă a proiectului de modificarea şi completarea Legii nr. 270/2003, Legea spitalelor, aflat în dezbatere publică, nu aduce schimbări din punctul de vedere al managementului, întrucît directorul de spital nu are putere de decizie, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii hotărăşte numărul de angajaţi, salariul acestora, sau ce medicamente să se achiziţioneze.
Dr. Gabriel Ionescu apreciază că noul proiect nu urmăreşte decît schimbarea directorilor de spital, lucru care, în opinia sa, nu ar face altceva decît "să arunce sistemul în criză". Pe de altă parte directorul ASR nu agreează nici ideea ca un absolvent de studii superioare, numit director de spital, să poată urma ulterior cursurile de management, necesare menţinerii în funcţie.
O altă nemulţumire a ASR este legată de faptul că, după intrarea în vigoare a noii legi, directorii de spital ar fi obligaţi, prin contractul de management, să disponibilizeze, la nivel naţional, 50.000 de angajaţi din personalul non-medical.
Dr. Gabriel Ionescu susţine că directorii de spitale sunt nemulţumiţi şi de faptul că proiectul de modificare a legii spitalelor elimină ideea centrelor de excelenţă.
ASR protestează şi împotriva transformării spitalelor în "centre de profit", cît şi faţă de externalizarea cateringului din spitale.
Asociaţia Spitalelor din România a înaintat un protest faţă de intenţia de modificare a legii spitalelor Parlamentului şi Administraţiei Prezidenţiale.