ASTĂZI Certificatul digital Covid-19 devine obligatoriu în UE

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 august 2021

Antonio Costa, Ursula von der Leyen şi David Sassoli, în momentul semnării de colegiuitori a regulamentului privind introducerea certificatului digital Covid-19.

Antonio Costa, Ursula von der Leyen şi David Sassoli, în momentul semnării de colegiuitori a regulamentului privind introducerea certificatului digital Covid-19.

Turiştii care nu deţin respectivul document şi se află într-unul din statele care între timp au intrat pe listele galbene sau roşii, vor intra în carantină Dumitru Luca, preşedintele ANAT: "Turiştii care şi-au programat vacanţa în Bulgaria şi care nu sunt vaccinaţi nu au nevoie, teoretic, de acest certificat, pentru că statul vecin se află în zona verde" Regulamentul (UE) 2021/953 privind certificatul digital ce a intrat în vigoare la 1 iulie, prevede o perioadă tranzitorie de şase săptămâni, până la 13 august

Certificatul digital Covid-19 a devenit obligatoriu, începând de astăzi, pentru toţi cetăţenii europeni care doresc să călătorească în interiorul UE. Deşi documentul a intrat oficial în vigoare la 1 iulie 2021, nu toate statele membre au solicitat prezentarea lui la intrarea cetăţenilor străini pe teritoriul lor, din dorinţa ca actualul sezon estival să se desfăşoare în condiţii optime pentru antreprenorii din turism care au avut pierderi semnificative anul trecut, din cauza restricţiilor drastice impuse de autorităţi pe fondul pandemiei.

Practic, începând de astăzi, 13 august, la trecerea frontierelor de stat, la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană, doar certificatele digitale vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR.

Cu toate acestea, cetăţenii pot trece dintr-un stat într-altul fără certificatele respective, dar vor fi nevoiţi să intre în carantină în statul respectiv, în funcţie de starea epidemiologică de acolo, şi să respecte normele acestuia impuse în fiecare zonă.

La prima vedere, s-ar părea că introducerea obligativităţii acestui certificat în plin sezon estival îi încurcă şi mai mult pe antreprenorii din turism şi că le va crea mari probleme autorităţilor din ţările care deja se află pe listele galbene, portocalii sau roşii privind valul 4 al pandemiei.

"Teoretic, introducerea obligativităţii certificatului digital Covid-19 care are codul de siguranţă QR nu ar avea de ce să afecteze activitatea din turism, pentru că documentul respectiv va fi necesar unde până acum se putea prezenta adeverinţa de vaccinare sau adeverinţa din partea unui laborator că persoana respectivă a fost testată negativ. Practic, de astăzi, toate aceste documente care erau uşor de falsificat, sunt înlocuite de un singur document, iar persoanele care doresc să călătorească în interiorul Uniunii Europene nu trebuie decât să aplice pentru obţinerea certificatului respectiv, înainte de a pleca din ţară. Reiterez însă că el este obligatoriu doar pentru ţările aflate în zona galbenă sau roşie. Pentru statele care sunt încă în zona verde din punct de vedere a evoluţiei valului patru al pandemiei, nu este nevoie de acest document. De exemplu, turiştii care şi-au programat vacanţa în Bulgaria şi care nu sunt vaccinaţi nu au nevoie, teoretic, de acest certificat, pentru că statul vecin se află în zona verde; deci nu are rost ca aceşti oameni să intre în panică din cauza obligativităţii certificatului digital Covid-19", ne-a declarat Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism - asociaţie ce este membru al Alianţei pentru Turism.

În ţara noastră, peste 1,5 milioane de persoane şi-au descărcat certificatul digital, iar numărul este în continuă creştere, dat fiind faptul că ne aflăm în perioada în care cei mai mulţi cetăţeni pleacă în vacanţă. Peste 1 milion de certificate au fost descărcate de persoanele care au fost vaccinate cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson sau Astra Zeneca, iar restul au fost solicitate de cetăţenii care au trecut prin boala Covid-19 sau care au fost testaţi negativ cu privire la Sars-Cov 2. Certificatul digital se eliberează uşor, accesând platforma online vaccinare-covid.gov.ro, sau de primăria localităţii solicitantului.

Amintim că introducerea certificatului digital a fost solicitată tocmai pentru a facilita călătoriile între statele membre ale Uniunii Europene şi pentru a sprijini turismul, care a fost grav afectat din punct de vedere financiar de restricţiile impuse în anul 2020. Cele trei variante ale certificatului digital- vaccinare, trecere prin boală, test negativ- dovedesc că posesorul acestuia este o persoană care are un risc mai mic de a transmite boala, în condiţiile în care situaţiile epidemiologice şi măsurile luate variază de la o ţară la alta. În plus, acest certificat este un instrument unic la nivel european, ceea ce permite economisirea de timp pentru formalităţi şi evitarea cozilor.

Introducerea certificatului digital Covid-19 a fost propusă de Comisia Europeană, în 17 martie 2021, pentru a facilita libera circulaţie a cetăţenilor, în condiţii de siguranţă, pe teritoriul UE în timpul pandemiei. La 20 mai, colegiuitorii - Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu. La 1 iunie, a devenit operaţional pilonul tehnic al sistemelor, şi anume portalul UE, care permite verificarea elementelor de securitate pe care le conţin codurile QR. Conectarea în timp real la portal a tuturor celor 30 de ţări membre ale UE şi SEE s-a realizat în termenul stabilit, şi anume 1 iulie. De la 1 iunie, primele state membre au început să emită certificate; în total, 21 de state membre ale UE au emis certificate înainte de termenul oficial de 1 iulie. Conform Regulamentului (UE) 2021/953 prin care a fost introdus acest tip de certificat, obligativitatea lui la nivel european intră în vigoare la şase săptămâni după 1 iulie. Termenul respectiv se împlineşte astăzi, când toate cele 27 de state membre ale UE recunosc acest certificat digital ce permite libera circulaţie în perioada pandemiei.

Conform anexei la Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 54 din 5 august 2021, statele membre ale Uniunii Europene care se află pe lista roşie sunt: Spania, Cipru, Franţa, Olanda, Portugalia, Grecia, Irlanda, Malta. În zona galbenă se află Danemarca, Belgia şi Luxemburg. Statele UE care sunt în zona verde sunt: Estonia, Finlanda, Lituania, Italia, Austria, Suedia, Slovenia, Croaţia, Letonia, Bulgaria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia şi România.

Cu toate acestea, este bine ca persoanele care călătoresc şi în ţările aflate în zona verde să se informeze înainte de a pleca din România, deoarece autorităţile din Austria au anunţat că intenţionează să solicite certificatul digital, în timp ce Germania doreşte să introducă obligativitatea acestuia pentru accesul în restaurante, cluburi, cafenele, teatre sau participarea la evenimente cultural-artistice, cum ar fi concertele, ori pentru participarea la evenimentele sportive.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Valul 4 = valul vaccinatilor care vor avea parte de o moarte mai usoara.

    1. corect...100% corect ce ai zis!

      acele proteine spike dezvoltate in vaccinat reprezinta (printre altele) poarta de intrare mai usoara pt virusi din afara in corp 

      nu mor caii cand vor cainii :)

    a inceput ruperea UE

    cei din gasca Rockefeller si Soros se tavalesc de bucurie in fata acestei oportunitati ISTORICE de speculatie ....e o oportunitate mai mare decat atacul lui Soros impotriva lirei sterline!  

    atunci a fost doar o tara (uk) ...acum e vorba de un intreg bloc comunitar!!!!

     

    1. Ruperea a fost decisa acu ceva timp cand s-a decis uniunea cu 2 viteze,dar neh...mai uita lumea

      nu, nu ...ma refer la ruperea UE ca disparitie... adica nu figuri de stil cu Uniune cu 2 viteze

      e incalcata "oficial" libertatea de miscare - e primul mare pantof cazut din picioarele UE... mai urmeaza 

      Primul pantof e legea de interzicere a propagandei LGBT aprobată de Parlamentul Ungariei.

      Al doilea este legea privind repolonizarea presei prin care Polonia sfidează Statele Unite: 

      ,,După ce s-a opus ani de zile liniei politice dictate de Bruxelles, prin noile legi ale justiției și politica anti-LGBTQ, guvernul conservator de la Varșovia sfidează și Washingtonul, printr-o lege care urmărește ”repolonizarea” presei. 

      Jaroslaw Kaczynski, liderul din umbră al Poloniei, a riscat uriaș și a obținut o victorie a la Pirus – adoptarea legii presei în Seim cu un vot la limită. Legea va fi trimisă în Senat, unde, mai mult ca sigur, va fi respinsă și retrimisă în Seim. Legea cu pricina interzice acordarea de licențe companiilor media care nu au acționariat majoritar din Spațiul Economic European. Argumentul oficial este împiedicarea accesului Rusiei și regatelor din Golf în presa din Polonia. Asta ar duce la retragerea licenței pentru trustul TVN, deținut de americanii de la Discovery, din care face parte cea mai critică televiziune la adresa actualei guvernări – TVN24. 

      Reacția Departamentului de Stat a fost cât se poate de clară. Secretarul de Stat Antony Blinken s-a declarat „profund îngrijorat”. El a spus ca legea din Polonia ”vizează cea mai vizionată televiziune independentă, care este și una dintre cele mai mari investiții americane în țară”. „Presa liberă și independentă face democrația mai puternică, face alianța transatlantică mai rezistentă și este fundamentală pentru relația bilaterală. Marile investiții comerciale americane în Polonia ne întăresc securitatea colectivă. Acest proiect de lege amenință libertatea presei și poate submina climatul de investiții din Polonia”, a spus Blinken. 

      ”Guvernul Poloniei are acum ocazia să arate prin fapte, nu doar prin vorbe, că acceptă valorile care unesc alianța noastră transatlantică și valorile care leagă SUA de Polonia”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. 

      Investițiile americane și trupele americane vin împreună cu presa americană, pare a fi mesajul Departamentului de Stat. Această idee a fost subliniată și mai bine de o serie de senatori americani citați de presa poloneză, care sugerează nu doar că Polonia nu va mai găzdui o bază permanentă a armatei SUA, unde să staționeze o parte din contingentul ce va pleca din Germania (așa cum se negociase în vremea administrației Trump), ci că o parte din trupele americane staționate în Polonia ar putea fi transferate în România. 

      De ce riscă Jaroslaw Kaczynski, liderul de facto al Poloniei, deteriorarea relațiilor cu SUA? Mai mult, de ce a insistat atât de mult pe votarea acestei legi în Seim, când asta a dus la pierderea majorității, prin retragerea micului partid Acord și demisia din guvern a vicepremierului Jaroslaw Gowin? 

      În primul rând, pentru că relația cu SUA se deteriorase grav după venirea la putere a lui Joe Biden. Noua administrație democrata a dat mâna cu Germania peste capul Poloniei, permițând finalizarea gazoductului germano-rus Nord Stream 2, după ce SUA se opuseseră ani de zile acestui proiect, alături de statele din Europa Centrală și de Est. Pentru guvernul Poloniei, aceasta a fost o palmă din partea SUA, mai cu seama că Polonia a încercat să câștige bunăvoința Washingtonului prin contracte militare de miliarde și prin importul de gaze lichefiate americane la prețuri mari 

      Jaroslaw Kaczynski a atacat indirect guvernul SUA în momentul în care a respins propunerea vicepremierului Gowin de a permite licențierea televiziunilor cu acționariat majoritar din țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, din care face parte și SUA. Kaczynski a spus că asta ar echivala cu a permite sumelor obținute din spălare de bani și trafic de droguri să intre în presa poloneză. În plus, liderul de facto al țării a mai arătat ca Rusia și China vor ajunge să fie membre ale OCDE. 

      În al doilea rând, un pas inapoi al guvernului ar costa mult la urne, în 2023, la alegerile la termen, sau în cazul anticipatelor. Partidul Lege și Justiție încearcă să-și asigure voturile tuturor conservatorilor din Polonia, inclusiv ale extremei drepte, de aici și adoptarea unei linii mai dure. Jaroslaw Kaczynski vorbește despre ”repolonizarea” presei încă din vara anului trecut, când a acuzat că trusturile germane de presă, care dețin o parte însemnată din ziarele și televiziunile poloneze, i-au favorizat clar pe liberali la alegerile prezidențiale. El a vorbit atunci despre o „ciocnire a civilizațiilor” care are loc acum în Europa și despre cum Polonia a respins ”sclavia”. ”Este o ciocnire civilizațională între cei care vor să inițieze și în Polonia revoluția care are loc în Europa de Vest, pentru a le-o impune polonezilor. Cei care sunt suficient de atenți știu bine că acest lucru nu ar aduce nimic bun pentru Polonia. Dimpotrivă, ar face mult rău. Opoziția vrea să creeze o situație care, în timp, ar pune sub semnul întrebării existența statului nostru și, pe termen lung, existența poporului. Cei care se consideră polonezi trebuie să fie de partea valorilor tradiționale. Unii vor să creeze o societate fără identitate, fără un punct de sprijin, care ar putea fi lesne manipulată. Ar fi o sclavie inconștientă. Doar civilizațiile care nu acceptă acest model vor câștiga”, a spus Kaczynski. Iar presa este un element esențial în această luptă a civilizațiilor. 

      Fundamental? ? în strategia conservatorilor polonezi pentru a se menține la putere este adoptarea reformei fiscale propuse în această primăvară. Nu puțini analiști consideră că legea presei și disputa iscată cu guvernul SUA nu au decât rolul de a-i asigura lui Kaczynski voturile extremei drepte, pentru a putea trece reforma fiscală, cu care guvernul speră să seducă electoratul. Reforma fiscală prevede reducerea la zero a impozitelor pentru cei cu venituri anuale mai mici de 7000 de euro și introducerea unui impozit progresiv pentru polonezii cu salarii mai mari. Cel mai mare impozit, de 32% va fi pentru cei care câștigă peste 30.000 de euro anual. Legea mai prevede și o reducere a contribuțiilor pentru sistemul de sănătate, care însă va avea alocat un procent mai mare din PIB. 

      Presa poloneză vorbește și despre posibilitatea ca guvernul să renunțe la Camera Disciplinară de pe lângă Curtea Suprema, însărcinată cu anchetarea magistraților, dacă în acest fel poate obține lumină verde din partea Comisiei Europene pentru Planul Național de Reziliență și Redresare. 

      Aceștia sunt pașii pe care Jaroslaw Kaczynski ar urma să-i facă pentru a se menține la putere. Sondajele arată că Partidul Lege și Justiție ar câștiga alegerile, dacă ar fi organizate acum. Singurul mod în care opoziția liberala ar putea câștiga este formarea unei alianțe largi, așa cum se întâmplă în Ungaria, înaintea alegerilor din primăvara anului viitor." 

      cel mai interesant in aceasta isterie/bucurie este faptul ca SOROS nu este vaccinat!!!

      misto, nu? 

      p.s. in aceisi postura se gaseste si nimeni altul decat CEO de la Pfizer

      de ce oare???? 

      pai zic sa-i prindem si sa le bagam cu acordul lor niste doze de anti-covid :)

    Cum s-a putut transforma Uniunea asta demonica! De la o Piata Comuna, la un un Lagar marxist de concentrare, reeducare si exterminare! Si de la "unitate in diversitate", la "unitate in lipsa de libertate"!

    Am un telefon mai vechi, navigatorul internet este vechi, siteul nu mi se deschide corect. Cum pot sa calatoresc in Europa? Raspuns, stai dracului acasa, du-te dracului de jigodie care vrei tu sa iti exerciti dreptul european de libera circulatie..... boule. Tu nu vezi ca panaramele acelea din poza au limitat drepturile omului? Caraghiosule.

    Observ cu tristețe cum unii forumiști ai Bursei au greșit site-ul...dacă aveți argumente serioase, scrieți...altfel sunt îndreptățit sa fiu sigur ca aveți nevoie de consiliere psycho!

    1. Se vede ca suferi rau de tot la mansarda si ca ai fost lobotomizat! Probabil ca suferi de complexele lui Norman Bates!

    Acest document reprezintă dizolvarea UE - aceasta uniune nu mai poate fi valida pentru ca încalcă fundamental dreptul de circulație liberă!

    Pana in 2023 e cale lunga! Dar nu mai putem vorbi de o uniune democratica! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb