ASTĂZI Piaţa AeRO îşi deschide porţile pentru AROBS Transilvania Software

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 6 decembrie 2021

Piaţa AeRO îşi deschide porţile pentru AROBS Transilvania Software

Evaluare anticipată de 618 milioane de lei, după cel mai mare plasament privat din istoria SMT-ului bursei noastre

AROBS se afla într-o fază avansată a negocierilor pentru achiziţia a cinci companii

Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) îşi deschide astăzi porţile pentru AROBS Transilvania Software, companie de IT din Cluj-Napoca, după cel mai mare plasament privat din istoria Sistemului Multilateral de Tranzacţionare al pieţei noastre.

Compania vine la bursă cu o evaluare anticipată de 618,4 milioane de lei, conform preţului pe acţiune la care s-a încheiat plasamentul, de 1,357 lei. Prin operaţiunea de piaţă, ce a fost suprasubscrisă încă din prima zi, compania a atras de la investitori 74,2 milioane de lei, bani pe care-i va folosi pentru dezvoltare.

Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS, a spus: "Avem planuri ambiţioase de creştere a afacerii, iar capitalul obţinut în urma plasamentului privat încheiat cu succes încă din prima zi ne va sprijini în acest demers. Contextul în care ne aflăm este benefic pentru companie şi pentru investitorii noştri. În următoarea perioadă ne vom axa pe identificarea de companii din domeniul IT pe care să le includem în Grupul Arobs prin tranzacţii de tip M&A, precum şi pe creşterea afacerilor noastre la nivel naţional şi internaţional".

AROBS Transilvania, companie ce a fost înfiinţată în 1998, este dezvoltator de software la comandă cu expertiză în automotive, IoT, travel & hospitality, life sciences, enterprise solutions, FinTech, dar şi creator de soluţii şi produse software pentru management de flotă şi monitorizare GPS, optimizarea afacerilor sau managementul resurselor umane, conform memorandum-ului de listare întocmit de BRK Financial Group.

Începând cu anul 2003, compania dezvoltă produse software şi soluţii proprii precum TrackGPS, Optimall, RateWizz, MonePOS şi o soluţie pentru digitalizarea manualelor şcolare. Ca urmare a unor achiziţii efectuate de AROBS în ultimii trei ani, compania deţine şi următoarele produse software: SASFleet, TrueHR şi SoftManager CRM+. Prin achiziţia CoSo Benelux, în 2018, AROBS a deschis o nouă linie de business în subsectorul RPA (robotic process automation) în sub-sectoarele logistică şi TMS.

Conform memorandum-ului, la finele lunii trecute, AROBS se afla într-o fază avansată a negocierilor pentru achiziţia a cinci companii care operează în domeniul serviciilor software, sau care deţin şi operează soluţii pentru optimizarea afacerilor şi produse de management de flotă auto. Cifra de afaceri cumulată a companiilor vizate spre achiziţie se ridică la aproximativ 24 milioane euro la nivelul anului 2020, din care 17,5 milioane de euro pentru companiile care oferă servicii software.

Totodată, în perioada următoare, AROBS Transilvania Software are în vedere extinderea activităţii operaţionale şi în piaţa din Statele Unite.

De menţionat că, luna trecută, AROBS Transilvania Software a anunţat preluarea integrală a Berg Software, companie locală de dezvoltare software personalizat şi outsourcing, cu birouri în Timişoara, Lugoj şi Oradea. "În urma finalizării tranzacţiei, Grupul AROBS îşi va consolida prezenţa în zona de Vest a României şi are în vedere creşterea prezenţei pe pieţele din Germania, Austria şi Elveţia. Pentru realizarea acestei tranzacţii, AROBS va utiliza o parte din capitalul atras de la investitorii BVB în timpul plasamentului privat pentru acţiunile sale, care a avut loc în luna octombrie a acestui an, precum şi finanţare bancară", se arată în memorandum.

În ceea ce priveşte dividendele, compania menţionează că politica va fi stabilită în concordanţă cu nevoile sale de finanţare. "Conducerea societăţii are ca obiectiv principal dezvoltarea, iar profiturile companiei vor fi reinvestite pentru o extindere mai accelerată fără riscul de a se confrunta cu probleme, precum lichiditatea", se menţionează în memorandum.

Emitetul vine în piaţă cu afaceri şi profitabilitate în creştere, precum şi cu prognoze pozitive. Pentru anul trecut, AROBS Transilvania Software a obţinut o cifră de afaceri netă individuală de 154,55 milioane de lei, în creştere cu 9,3% faţă de cea din 2019, de 141,38 milioane de lei, care la rândul său a fost în creştere cu 29,5% faţă de cea din 2018. Pentru primele şase luni ale acestui an, compania a raportat afaceri de 82,68 milioane de lei, cu 5,2% mai mari decât cele din intervalul ianuarie - iunie 2020.

În prima jumătate a anului, aproape două treimi din vânzările companiei au fost către clienţi din România, 13,8% către clienţi din Statele Unite şi 12,8% către cei din Germania.

La nivelul profitabilităţii, AROBS Transilvania Software a avut anul trecut un rezultat net de 40,39 milioane de lei, cu 27,5% peste profitul anului anterior, de 31,67 milioane de lei, în timp ce pentru anul 2019, compania a raportat un rezultat net de 18,37 milioane de lei. Pentru primele şase luni ale anului, compania a avut un profit net de 23,73 milioane de lei, cu 14,4% mai mare decât cel din primele şase luni ale lui 2020.

Pentru acest an, se estimează venituri operaţionale la nivel individual de 171 milioane de lei, care să urce la 225,9 milioane de lei în 2023 şi 299,18 milioane de lei în 2025. Rezultatul net este preconizat la 38,69 milioane de lei pentru 2021, în timp ce pentru 2023 compania se aşteaptă la un profit de 59,96 milioane de lei, şi la 83,3 milioane de lei în 2025. De asemenea, se preconizează ca marja netă să crească treptat, de la 23% anul acesta la 28% în 2025.

Faţă de prognoza profitului pentru acest an, compania vine în piaţă cu un raport Price to Earnings Ratio de 16.

În momentul listării, Voicu Oprean deţine 63,29% din companie, Cabrio Investments are 8,8% din Arobs, în timp ce deţinerea altor acţionari persoane fizice şi juridice este de 19,11%, restul fiind acţiuni proprii.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Un Eldorado 2 e AROBS asta

    ...

    ...

    daca fac tranzacţii de tip M&A pe modelulul logofetilor mai bine nu investim.

    1. Pentru cine e obisnuit cu analizele companiilor, poate observa ca Arobs este de departe cea mai ofertanta companie IT listata la noi. Pretul din plasamentul privat a fost rezonabil (nu umflat ca la altele), indicatorii, vechimea in piata si conducerea companiei sunt in regula, marimea este suficient de buna pentru a permite intrarea unor jucatori mai mari (tind sa cred ca va avea loc in perioada urmatoare), perspectivele sunt bune, iar pretul este corect avand in vedere situatia actuala a pietelor. In vara, pretul din plasament s-ar fi dublat. Per total, e o companie solida, de tinut la pretul actual, de acumulat pentru fonduri si de cumparat pentru cei care vor sa isi diversifice portofoliul. Oricum, dintre companiile de IT listate la noi, are PER-ul cel mai bun si conducerea cea mai serioasa. E o companie de portofoliu.

      Ce relevanta are PER-ul daca profitul nu se distribuie?

      Medlife cat profit ti-a distribuit si cat a investit?

      Unde era la inceput si unde a ajuns acum? 

      Nu prea le ai cu companiile si cu piata, dar te pronunti.

      Una sunt PER-ul si distribuirea de dividende si alta e randamentul din cresterea de pret.

      In ce priveste pretul, nu e deloc improbabil sa creasca cu 400%-600% in urmatorii ani, sunt destule exemple de genul asta pe BVB. 

      De ce as cumpara la PER de 16 pe AERO daca am companii pe BVB cu PER de 3 sau 4?

      Cu PER-ul evaluezi "vacile de muls" care dau dividende, nu companiile care isi propun cresteri. Aici poti aplica P/S care acum este cca. 4, adica nici mult, nici putin. Presupunand, rata 4 constanta in timp, asa cum este acum, cresterea vanzarilor viitoare se va reflecta in cresterea pretului viitor.

      E mai complicat. Degeaba cresc vanzarile daca nu creste profitabilitatea (vezi Bnet). Degeaba creste profitabilitatea daca ROIC < WACC (probabil cazul AG, urmeaza sa se confirme/infirme la urmatoarele raportari). In final totul se raporteaza la profitabilitate si cash, dar trebuie privite in perspectiva. Este destul de mare probabilitatea ca o firma cu rate mari de crestere a cifrei de afaceri sa isi imbunatateasca marjele operationale astfel incat, pe orizontul de prognoza, sa iti aduca tie ca investitor o apreciere a capitalului investit superioara asteptarilor medii din piata. Dar trebuie privit cu circumspectie - vezi cazul MAM care si-a tinut 1 an vanzatoarele nemancate ca sa intre in piata cu niste marje care ulterior nu s-au confirmat.

      Dupa calculele mele ROIC e de 38%.

      Grad de indatorare e mic, 15%.

      Cash-ul acopera de aproape 2 ori datoriile pe TS, iar datoriile pe TL sunt de doar 5 milioane lei. 

      comentariul era la modul general, nu strict la AROBS. nu m-am uitat foarte atent la ea pentru ca nu mi-au oferit in memorandum nimic pe actuale la nivel de grup, doar in previziuni. dar, ochiometric, la ~1.8-2 este fairly valued

      Asemeni restului indicatorilor, raportul P/S este relevant atunci când este utilizat pentru a compara companiile din același sector.

      Un raport scăzut poate indica o posibilă subevaluare, în timp ce un raport care este semnificativ mai mare decât media poate sugera supraevaluarea pretului actiunilor. 

      Pretul de 2 lei mi se pare si mie corect, cred ca lasa suficient loc pentru entuziasm.

      M'as hazarda sa profetizez un pret de 4 lei intr'un orizont de 2-3 luni de zile. 

      daca pretul trece de 2.2, se duce in taramul euforicului imo. se poate intampla, daca AG este inca 3.4, de ce nu ar fi si arobs 4? piata rade, piata plange, dar eu cred ca odata depasita borna de 1.8 la arobs, se intra pe gheatza subtire

    Arata bine situatiile financiare, dar in Memorandum e scris ca nu au in plan sa "livreze" dividende, ci doar M&A si SOP.

    1. normal poate reuseste cineva sa faca o petitie ASF contra acestor SOP si sau MCS, M&A

      bine ma, buna idee .

      M a ''livrat'' dividende? Si uitati-va unde a urcat. Daca vor reusi sa mareasca cifra de afaceri pe masura majorarilor de capital si a achizitiilor vor ''livra'' exit-uri bune. Sa nu uitam ca si aici sunt persoane juridice interesante si interesate.

      Asta asa e.

      Si tot zuzana le face rapoartele?

      ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb