ASUMÂND PIERDERI Erste se scutură de datoriile suverane

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN, ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 octombrie 2011

Erste se scutură de datoriile suverane

Acţiunile băncii austriece "Erste" au căzut, ieri, la Bucureşti, cu peste 16%, în prima parte a zilei, după ce banca a anunţat adoptarea unor "măsuri extraordinare", acceptând pierderi nete de circa 800 de milioane de euro, pentru acest an. Printre măsurile anunţate, se numără schimbarea metodei de evaluare a portofoliului de CDS-uri şi a obligaţiunilor suverane şi reducerea valorii contabile a deţinerii la BCR Româ-nia (700 milioane euro) şi Post-bank Ungaria (312 milioane euro).

Andreas Treichl, CEO-ul Erste, a declarat:

"Speranţele noastre că vom vedea o soluţie pentru criza datoriilor suverane din Europa au scăzut considerabil în ultimele două săptămâni. De aceea, ne aşteptăm ca această situaţie să aibă un impact asupra economiei reale şi de asemenea asupra regiunii nostre, deşi într-o măsură mai mică. Cu scopul să pregătim Erste Group pentru o perioadă prelungită de incertitudine am luat măsuri radicale la nivelul bilanţului".

Oficialii "Erste" au anunţat, ieri, că banca va schimba metoda de evaluare a portofoliului de CDS-uri (Credit Default Swap), valoarea aces-tuia urmând să fie redusă conform valorii de piaţă (până acum, era luată în calcul valoarea de achiziţie).

La 30 septembrie 2011 "Erste" avea o expunere faţă de datorii suverane şi riscuri bancare (CDS-uri vândute) de 5,2 miliarde euro, dintre care 2,4 miliarde euro expunere faţă de instituţii financiare, 2,8 miliarde euro expuneri suverane şi aproximativ 0,7 miliarde euro pe bănci şi datorii suverane ale Greciei, Portugaliei, Spaniei, Irlandei şi Italiei.

Oficialii "Erste" au anunţat că banca intenţionează să vândă rapid aceste active.

Ca urmare a ajustării portofoliului, "Erste" urmează să înregistreze pierderi de 149 de milioane de euro (pentru exerciţiile financiare anterioare anului 2010), de 176 de mili-oane de euro (pentru 2010) şi de 234 de milioane de euro (pentru ianuarie-septembrie 2011).

Reprezentanţii băncii au mai precizat că "Erste" şi-a redus semnificativ, în principal ca urmare a vânzării de active, expunerea netă (suverană, pe bănci, companii şi clienţi persoane fizice) pe Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania şi Italia, de la 5,1 miliarde euro la finele anului 2010, la 3,6 miliarde euro, la 30 septembrie, anul acesta.

Investiţiile "Erste" în titluri de stat ale Greciei, Portugaliei, Irlandei, Spaniei şi Italiei s-au diminuat de la 1,9 miliarde euro la 0,6 miliarde euro, au mai precizat reprezentanţii companiei.

Oficialii "Erste" au mai precizat că, fără impactul măsurilor extraordinare, era estimat un profit net de aproximativ 950 de milioane de euro.

Braţul spaniol din Viena

Printre acţionarii "Erste" se numără banca spaniolă "la Caixa". Aceasta şi-a mărit, în noiembrie 2009, participaţia în cadrul "Erste" la 10,1%, după ce, pe 4 iunie 2009, raportase o participaţie de 5,1% şi o înţelegere de colaborare cu austriecii.

Tot atunci, Juan María Nin, Preşedinte şi Director General Executiv al "la Caixa", a fost ales şi membru al Consiliului de Supraveghere al Erste Group.

Acordul de cooperare între acţionarul majoritar al Erste Group, Fundaţia ERSTE, şi Criteria Caixa Corp, vehiculul de investiţii al Caja de Ahorros y Pensiones Barcelona (la Caixa), din iunie 2009, presupunea acordarea fiecăreia dintre cele două instituţii acces la clienţii celeilalte instituţii în cadrul pieţelor locale respective.

"Cooperarea preconizată va permite la Caixa să îi sprijine pe cei 10,6 milioane de clienţi ai săi care au interese specifice de afaceri în Europa Centrală şi de Est, oferind în acelaşi timp Erste Group accesul la clienţi persoane fizice şi juridice, din Spania", anunţau cele două instituţii pe 4 iunie 2009.

Criteria Caixa Corp mai deţine 30,1% din Banco Portugues de Investimento, downgradată, vineri, de agenţia Moody"s.

"Motivul principal pentru care Moody"s a tăiat ratingurile datoriilor şi depozitelor majorităţii băncilor (n.r. din Portugalia) este deteriorarea capacităţii lor financiare în lipsa unui sprijin exterior," a declarat agenţia, care diminuase, deja, ratingul Portugaliei cu patru trepte, la Ba2, în iulie.

Din cauza datoriilor suverane, şi Spania şi Italia sunt în vizorul agenţiilor de rating. Vineri, Fitch a revizuit în scădere ratingurile Spaniei şi Italiei.

Agenţia de evaluare financiară Moody"s Investors Service a plasat, la începutul lunii august, ratingul Spaniei sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare. Totodată, Moody"s a plasat sub supraveghere ratingul pentru datoriile şi depozitele a cinci bănci spaniole: "Banco Santander" SA, "CaixaBank", "Banco Bilbao Vizcaya Argentaria" SA, "La Caixa" şi CECA.

În februarie, S&P a retrogradat "La Caixa" la A+/A-1 de la AA-/A-1+ . (A.A.)

Ajustări de 939 milioane de euro ale participaţiilor la subsidiarele din România şi Ungaria

Oficialii austrieci au anunţat, ieri, ajustarea contabilă a participaţiilor deţinute la BCR, cu 700 de milioane de euro, până la 1,1 miliarde euro, şi la Postbank Ungaria, cu 312 milioane de euro (la 0 euro). Oficialii "Erste" au precizat şi că banca va constitui provizioane de 200 de milioane de euro pentru operaţiunile din Ungaria.

În 2006, când "Erste" a cumpărat BCR, banca avea un fond comercial de 2,4 miliarde euro. În urmă cu doi ani, fondul comercial a fost ajustat la 1,8 miliarde euro.

Evoluţia acţiunilor EBS

Acţiunile EBS au scăzut, ieri, cu până la 16,68%, la Bursa de Valori Bucureşti, după anunţul conducerii băncii. Cotaţia "Erste" şi-a mai revenit în a doua parte a şedinţei bursiere, închizând cu o scădere de 13,29%, la 78 de lei/titlu.

Petrel Pavel Szel, preşedintele SAI Muntenia, care administrează SIF4 a declarat: "Sunt bănci care au avut pierderi ani de zile. Pierderile pe care le estimează Erste nu sunt datorate unor activităţi curente, ci unor activităţi foarte precise care duc la curăţarea portofoliului.

Este mai bine să suportăm pierderi acum şi ca o parte din incertitudine să dispară cu ocazia curăţirii bilanţului sau este mai bine să mergem mai departe cu un bilanţ încărcat?

Totuşi, pierderile estimate pentru 2011 egalează profitul pe care banca îl aştepta pentru acest an, în lipsa măsurilor anunţate, capitalul băncii rămâne la un nivel confortabil, nu este afectat, iar banca nu iese din zona de solvabilitate.

Probabil că la alte bănci, curăţirea nu ar fi putut fi susţinută şi ar fi afectat capitalurile.

Trebuie să studiem şi să vedem care sunt implicaţiile anunţului făcut de Erste. Suntem în priză. Încă nu s-a semnat nimic cu Erste, în fară de Condiţiile Generale şi Acordul de Principiu, însă negocierile privesc oricum detalii privind forma documentelor".

Ioan Cuzman, preşedintele SIF1: "Chiar credeţi că la noi sistemul bancar se află într-o situaţie mai bună? Nu cred că situaţia sistemului bancar românesc este mai fericită. Tot sistemul european se află în aceeaşi situaţie. Intenţia Erste este de consolidare a portofoliului, fac şi ei ce trebuie să facă în această situaţie. Îşi fac ordine în portofoliu şi aste trebuie să facă toată lumea. Trebuie să înţelegem că întreg sistemul financiar continental trebuie să se restructureze".

Costel Ceocea, preşedintele SIF "Moldova": "Noi am anticipat contextul nefavorabil al sectorului financiar şi am şi prezentat acest lucru în AGA. Limitele maxime ale negocierii sunt date de comunicatele din data de 14 septembrie şi 15 septembrie. Managementul SIF-urilor ar putea să decidă în perioada următoare care va fi proporţia de cash şi acţiuni Erste contra titlurilor BCR".

Creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al Austriei este estimată să ajungă la 3,3% în acest an, în timp ce pentru 2012, prognoza coboară la 2%, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Rata şomajului este prog-nozată să atingă nivelul de 4,1%, atât în acest an, cât şi în 2012, se mai arată în raport.

Datoria brută a Austriei, ca procent din PIB, urmează să ajungă la 72,3% în acest an şi la 73,4% în 2012, potrivit datelor FMI.

Austria este una dintre cele mai solvabile economii naţionale, în rândul ţărilor din zona euro. În această categorie intră ţările care au excedent de cont, exportă capital şi sunt, prin urmare, ţări care oferă împrumuturi. Întrucât aceste ţări nu au nevoie de creditare străină, ele nu se află în risc de insolvenţă.

Austria s-a situat, în 2010, pe locul cinci în topul ţărilor din zona euro, după Indicele CEP Default (care măsoară capacitatea fiecărui stat de a plăti creditele străine, adică bonitatea sau solvabilitatea) care avea valoarea de 6,9% (una dintre cele mai bune) şi după Indicele NTE (care evaluează împrumuturile totale nete, luate şi oferite, ale unei economii naţionale, precum şi resursele folosite pentru a creşte capital fizic într-o anumită perioadă) care a atins nivelul de 3,4% (unul foarte bun).

Ratingul Austriei pentru datoriile pe termen lung este "AAA", potrivit calificativelor acordate de "Standard&Poor"s" şi "Fitch", în timp ce calificativul acordat de "Moody"s" este "Aaa". Toate ratingurile au perspectivă stabilă.

Ratingul "Erste Group", pentru datoriile pe termen lung, se situează sub ratingul Austriei. "Standard&Poor"s" şi "Fitch" au acordat "Erste Group" calificativul "A", iar "Moody"s" a acordat calificativul "A1", toate având pers-pectivă stabilă.

Erste va majora cu 100 de milioane de euro capitalul BCR

Erste Bank va majora până la finele anului cu 100 de milioane de euro capitalul social al Băncii Comerciale Române (BCR), operaţiune care se va realiza prin aport în numerar, potrivit reprezentanţilor grupului austriac.

Directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl, a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă că va fi majorat capitalul social al BCR cu aproximativ 100 de milioane de euro, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Potrivit Mediafax, reprezentanţii Erste au declarat că majorarea de capital se va produce până la finele acestui an şi are în vedere în principal menţinerea la un nivel optim a ratei de acoperire a creditelor neperformante.

De asemenea, Erste a precizat că majorarea de capital se va realiza sub formă de numerar.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In ritmul in care scade erste ,sifurile risca sa vanda in pierdere bcr.la cum au negociat...pt. treaba asta capii negocierilor fercala si cuzman merita realesi la al xv-lea congres!ura,ura!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb