• Preşedinţia declară că acuzaţiile lui Mugur Ciuvică au făcut subiectul unui proces pe care acesta l-a pierdut
Mugur Ciuvică a comunicat că "Grupul de investigaţii politice" pe care îl conduce a depus ieri, la CNSAS, documente din care reiese că, pe cînd era student, Traian Băsescu - astăzi, preşedintele României - a fost racolat de securitate, drept colaborator.
Ciuvică afirmă că documentele se găsesc în arhiva Ministerului Apărării şi audosează comunicatului cîteva din ele, spre dovadă că Băsescu a fost colaborator al securităţii.
Ministerul Apărării Naţionale a comunicat, tot ieri, că documentele la care face referire Mugur Ciuvică "au fost întocmite în Ministerul Apărării Naţionale pentru a răspunde unei solicitări a justiţiei", dar că dosarul care le cuprinde "nu mai există la Ministerul Apărării Naţionale".
Preşedinţia a comunicat, după aceea, că documentele lui Ciuvică fac parte dintr-un dosar al procesului în care s-a judecat cu Traian Băsescu, şi în care Ciuvică a pierdut şi prin sentinţă a fost obligat la plata de daune morale de 500 de milioane de lei.
Comunicatul menţionează: "Preşedintele Traian Băsescu reafirmă că nu a semnat niciodată un angajament cu securitatea şi nu a colaborat niciodată cu securitatea ca poliţie politică".
Mugur Ciuvică este un tip simpatic. Fost consilier al preşedintelui Emil Constantinescu, Ciuvică a devenit celebru la momentul primului "Armaghedon" - cel cuprinzînd dezvăluiri despre Adrian Năstase, prim ministru pe atunci - cînd a fost înhăţat de poliţie de pe stradă, fiind suspectat că el s-ar afla în legătură cu autorii.
Putem să credem că, în pofida sentinţei judecătoreşti, el ar avea dreptate. Poate că studentul Traian Băsescu o fi acceptat colaborarea cu securitatea şi chiar cred că cei care călătoreau în străinătate pe timpul lui Ceauşescu aveau o preliminară întîlnire cu un securist, în care îi cereau să le povestească, la întoarcere. Sînt prieteni care mi-au zis asta pe atunci (eu n-am călătorit, în regimul comunist, decît o dată, în URSS).
Deci, cunoscînd cît de independentă poate fi justiţia, pot să cred că, de fapt, Ciuvică ar putea avea dreptate.
Întrebarea este de ce Mugur Ciuvică s-a trezit, hodoronc-tronc, pe 10 aprilie 2006, să mai pună pe tapet problema, cînd sentinţa judecătorească prin care a pierdut în faţa lui Traian Băsescu datează din ... 6 octombrie 2004?!
În cuprinsul unui an şi şapte luni, cît s-a scurs de atunci, Ciuvică putea reacţiona oricînd.
De ce a făcut-o ieri?
Arbitrariul pare să ascundă, totuşi, intenţia de a schimba "agenda opiniei publice". Pare că, în atenţia opiniei publice, se află ceva de la care Ciuvică vrea să o abată.
Între legăturile de afaceri ale lui Mugur Ciuvică apare, la un moment dat, într-un mod destul de curios, cea cu Camelia Voiculescu, fiica preşedintelui Partidului Conservator Dan Voiculescu, cea care este suspectată că a participat la manipularea pieţei acţiunilor "Rompetrol" de care este acuzat Dinu Patriciu.
La 28 noiembrie 2005, Mugur Ciuvică a cumpărat 75% din societatea "Cert Media" SRL de la Camelia Voiculescu.
Pînă atunci, fuseseră parteneri în afacere (Camelia Voiculescu - 75%, Mugur Ciuvică - 20% şi Mihai Bodiu - 5%).
Să existe "o axă Patriciu - Voiculescu - Constantinescu"?
Este oare posibil ca Mugur Ciuvică să lupte ca soldat în armata lui Patriciu? Există, oare, tranzacţii politico-financiare în zona obscură a defunctului PNŢCD? Răbdare. Vom afla.