Criminalitatea cibernetică a crescut exponenţial în ultimii ani, odată cu digitalizarea şi dezvoltarea muncii la distanţă, iar companiile sunt nevoite să implementeze soluţii performante de securitate pentru a-şi proteja angajaţii şi infrastructurile digitale.
Conferinţa Embrace Proactive Security with Zero Trust, organizată ieri de Microsoft România, a reunit experţi de top în domeniul securităţii cibernetice şi specialişti din cadrul companiei şi ai clienţilor şi partenerilor săi de afaceri pentru a analiza noile provocări din sfera securităţii cibernetice şi soluţiile pe care modelul de securitate Zero Trust le oferă organizaţiilor pentru a face faţă valului de atacuri cibernetice.
Bogdan Putinică - General Manager al Microsoft România - a vorbit în deschiderea evenimentului despre importanţa strategică a securităţii cibernetice în era digitală, în contextul în care aproximativ 70% din totalul breşelor de securitate, la nivel global, sunt reprezentate de furtul de date personale. În acelaşi timp, tot pe plan global, atacurile cibernetice asupra întreprinderilor mici şi mijlocii au crescut de 6 ori, în 2021 faţă de 2020.
"Economia datelor din Europa ar urma să atingă valoarea de 829 de miliarde de euro până în anul 2025. Aceasta deschide uşa unor riscuri de securitate, costul criminalităţii cibernetice fiind estimat să ajungă la 10 trilioane de dolari tot până atunci. Securitatea cibernetică nu a fost niciodată mai importantă, cu atât mai mult cu cât le oferă guvernelor sprijin în protejarea infrastructurilor digitale critice, iar mediului de afaceri încrederea necesară pentru a se adapta mai uşor la schimbările aduse de economia digitală. Totodată, ne ajută să ştim că datele noastre personale, indiferent că vorbim de persoane fizice, cât şi juridice, sunt protejate. Aşadar, o companie care vrea să funcţioneze şi să se dezvolte are nevoie de o strategie de securitate cibernetică funcţională", a declarat Bogdan Putinică.
Prezent la eveniment, Anton Rog - director al Centrului Naţional Cyberint - a realizat o analiză a ameninţărilor cu care se confruntă România în acest moment, atât la nivelul instituţiilor guvernamentale, cât şi la nivelului mediului de afaceri.
"În ultima perioadă, am resimţit tot felul de ameninţări, între care atacurile tip DDoS (Distributed Denial-of-Service) îndreptate împotriva site-urilor guvernamentale, companiilor, dar şi instituţiilor financiare. Cyberint se ocupă de securitatea cibernetică a infrastructurilor cu valenţe critice pentru securitatea naţională, iar un pilon important pentru noi în acest moment este pilonul care se ocupă de actorii statali. (...) Până în 2021, tool-urile utilizate de aceşti atacatori cibernetici nu erau atât de complexe, dar începând cu 2021 am observat o schimbare importantă, ameninţările de tip malware devenind foarte complexe. Este evident că fenomenul criminalităţii cibernetice este în creştere, este real şi se întâmplă frecvent în România. Ceea ce trebuie să ştim este că luarea de măsuri minimale, cum ar fi schimbarea parolelor, un soft antivirus licenţiat şi avansat, precum şi alte sisteme de protecţie, ne scutesc de încetarea activităţii", a afirmat Anton Rog.
În condiţiile în care companiile adoptă în mod constant noi soluţii cloud, noi aplicaţii şi tehnologii pentru a sprijini forţa de muncă tot mai dinamică şi nevoile de afaceri în creştere, soluţiile de securitate devin imperative. În Europa, 1 din 8 companii a fost afectată de atacuri cibernetice, dar mai bine de jumătate dintre cele din Europa Centrală şi de Est nu au strategii complexe de securitate cibernetică. În cazul României, doar 40% dintre companii au o strategie de securitate cibernetică funcţională.
"Securitatea cibernetică este una dintre ariile noastre de focus şi ne bucurăm să colaborăm cu alte organizaţii în această direcţie. Peisajul actual al securităţii cibernetice este unul extrem de complex, iar consecinţele atacurilor sunt din ce în ce mai mari. Organizaţiile au acum nevoie de modele noi de securitate care să se adapteze mai eficient dinamicii mediului actual, să răspundă provocărilor muncii hibride şi să protejeze angajaţii, aplicaţiile şi datele, pe orice dispozitiv. Ne propunem să sprijinim, în continuare, companiile de pretutindeni să implementeze resursele şi soluţiile potrivite, de care au tot mai multă nevoie, pentru a dezvolta strategii complexe de securitate cibernetică", a declarat Daniel Rusen - Director de Marketing şi Operaţiuni, Microsoft România.