Atenţie, pixurile pot dăuna grav istoriei dumneavoastră!

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 19 februarie 2021

Cornel Codiţă

Pixurile? Cum, care pixuri? Acelea din vîrful cărora şmecherii gulerelor albe au învăţat să transforme statistica, dintr-o mucenică costelivă a preciziei matematice, într-o planturoasă matroană a artei de gang, capabilă să furnizeze, pe gustul clientului, în locul tristei şi rău mirositoarei realităţi, superbe kitsch-uri cu peisaje onirice şi efect euforic garantat.

Economia României duduie, nenică! Duduie, de-a speriat tot mapamondul. Creşte... creşte ca Făt Frumos. Într-un singur trimestru, cît alţii într-un cincinal. Ce pandemie, ce contractare a cererii, ce reducere a activităţilor, ce falimente, declarate şi nedeclarate, ce lockdown... nimic! Ea îşi revine mai sprinten ca biblicul Lazăr, de pe patul său de moarte. Îşi revine în V, în W, în VN, în 4-2-4 sau în orice alt sistem fotbalistic mai doriţi dumneavoastră. Pe ce ne bazăm? Pe realitate? Nu, că aia nu ţine cu noi! Atunci, pe ce? Pe statistică! Cea oficială, desigur! Aşa a reieşit din noianul de cifre, tabele şi corelaţii strînse în dosarele cu ştampilă ale guvernului. Aşa o fi, nu zic nu! Totuşi, scepticismul bine antrenat profesional, pe care unii cititori mai cîrcotaşi îl confundă uneori cu pesimismul încrîncenat, ne obligă să mai ţinem ochii deschişi, oleacă, înainte de a ne încredinţa braţelor cald molatice ale lui Morfeu. Nu de alta, dar somnul raţiunii încă nu a obosit să zămilească monştri, iar pe de altă parte, ştii, povestea vorbei, paza bună trece primejdia rea.

Un pic de istorie, ca să fie bine... vorba reclamei ăleia care ar trebui interzisă pentru că ne promite, ceea ce nu există, cîştiguri automate la pariuri fără risc!!! Istoria este relativ recentă şi se referă la modul în care Grecia a reuşit să se aşeze în criteriile de coerenţă şi convergenţă economico-monetare necesare adoptării euro. Pariul a fost unul eminamente politic. Grecia, pentru că spera să profite masiv de pe urma participării la clubul euro; Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, la acea vreme, pentru că avea nevoie ca de aer de un mare succes politic pentru a spera la un nou mandat. Aşa a început istoria celor cîţiva ani de statistici bine amenajate în laboratoarele guvernamentale şi ale unor bănci, direct şi adînc interesate de îndatorarea Greciei, fără ca efectele presiunii asupra deficitelor din bugetele anuale să fie prea uşor detectabile. După ce o sută şi mai bine de ani înainte şi, iaca, mai bine de trei decenii după aceea, Grecia nu a reuşit niciodată să aibă bugete fără deficit, ori cu deficit pînă în 3%, să aibă creştere economică fără recăderi semnificative, să aibă surplusuri sustenabile şi acumulări semnificative din activităţile economice, dintr-o dată miracolul s-a întrupat. Timp de vreo trei ani, toate criteriile pentru aderarea la euro au fost îndeplinite, la linie, şi Grecia a intrat în sistemul monedei unice europene. Din păcate pentru Grecia, marele crah din 2008 a scos la iveală găurile bine ascunse pînă atunci printre statisticile frumos desenate ale guvernelor care s-au succedat la putere. Rezultatul îl ştie deja toată lumea. Grecia a intrat într-o uriaşă criză din care nu a ieşit nici acum, obligată între timp de creditorii internaţionali, inclusiv partenerii europeni, să vîndă de prin casă nişte acareturi, ba un port, ba mai ştiu eu ce, ca să poată ţine capul la suprafaţă, adică să se poată îndatora încă şi mai şi, căci fără credite externe nu are cum să trăiască de azi pe mîine. Cam tot aşa cum trage targa pe uscat şi România. Dincolo de motivaţia politică străvezie, motivul foarte serios pentru care guvernele României au nevoie ca de aer de "statistici economice frumoase" este unul foarte practic şi urgent. Împrumuturile fără de care bugetele nostre nu au "flotabilitate". Ca şi în cazul Greciei, însă, nu chiar toată lumea este dispusă să se îmbete cu apă rece. Drept pentru care, deşi trăim o eră a "banilor ieftini" aruncaţi pe piaţă cu trilioanele, direct de emitenţii băncilor centrale şi indirect de băncile tradiţionale, totuşi dobînzile la împrumuturi aplicate diferiţilor clienţi tind în continuare să fie stîns corelate cu bonitatea acestora. Aceea pe care o afişează pe mercurial agenţiile de rating!

Soluţia luării în braţe a statisticilor amenajate, în locul confruntării cu realităţile economice ale ţării, dacă a trecut cuiva prin cap, ocolind cu succes mintea, este nu doar catastrofală prin consecinţele structurale care se acumulează în cascadă şi duc inevitabil, destul de repede, la prăbuşirea castelului de cărţi de joc, ci şi criminală în raport cu răspunderile şi angajamentele ce incumbă oricărei guvernări în limintele mandatului dat de Constituţia României.

Opinia Cititorului ( 16 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Problema o formulez mult mai simplu prin intrenari: Bunastarea nu are indicatori relevanti. Actualii indicatori economici nu reflecta si bunastarea.

    1. Ce este bunăstarea și care sunt principalii săi factori determinanți?  

    2. De ce avem nevoie de un indicator autentic al bunăstării?

    3. Tipologia indicatorilor bunăstării. 

    1. Bunăstarea nu este un obiectiv sustenabil pentru guverne. Peste 90% din actuala bunăstare e obținută pe credit.

      Indicatorii actuali nu fac o ajustare a bunăstării cu datoria care a stat la baza acesteia,. Nu corectează creșterea PIB cu creșterea datoriilor in aceeasi perioadă sau cu sporul de emisii de carbon corespunzător.

      O corporație care raportează profit, ascunde sub preș cheltuieli de mediu pe care nu le... 

      Asta se si doreste....

      „Există o singură temă în spatele eforturilor noastre: trebuie sa reducem nivelul populaţiei. Iar guvernele trebuie sa ne foloseasca metodele pentru a obtine rezultate curate si frumoase, sau vor primi mizeria pe care o avem în El Salvador, sau în Iran sau în Beirut. Populaţia este o problemă politică. Odată ce populaţia este scapata de sub control, este nevoie de guvern autoritar, chiar... 

      „În căutarea unui nou duşman care să ne unească, ne-a venit ideea cu poluarea, ameninţarea încălzirii globale, lipsa apei, foametea şi potrivirea proiectelor de lege dupa ele…. Dar , uneori, în desemnarea lor ca inamic, cădem în capcana de a confunda simptomele de cauze. Toate aceste pericole sunt cauzate de intervenţia umană şi numai prin schimbarea atitudinilor şi a comportamentului oamenilor...

    ...în cazul în care se ia PIB-ul capunct de reper unic, factorii de decizie nu pot beneficia de o imagine suficient de detaliată și defidelă a modului în care performanța economică se răsfrânge asupra cetățenilor sau a impactului pe termen lung al creșterii asupra durabilității.

    1. România mea

      autor Valentina Dena 

      Tu ești țara mea de suflet, 

      Mândră sunt de-al nostru neam, 

      Tu-nsemni datini, suflet, zâmbet 

      Chip de dac și de roman. 

      Când de toate-ai fost lovită, 

      Ai rămas tot în picioare, 

      Ca o stâncă neclintită, 

      Ai îndurat cu răbdare. 

      Și ai atâtea bogății, 

      Cum orice țară ar visa,

      Dar, noi nu știm a te îngriji,... 

      ...mai devreme sau mai târziu va trece pandemia, dar va rămâne sărăcia, este avertismentul miliardarului. Această criză a dus omenirea cu 20 de ani în urmă...

    toate sint facute din pix . exceptiile sint atit de minore , incat am spus toate , mai ales din 2004 . insa pixul de aur este la sts . procentele sint potrivite la mm , in asa fel , incat si atunci cand pierde cineva care trebuie sa ajunga neaparat la putere , ajunge cu alegeri pierdute .

    De ce vor sa vanda?Pentru imprumuturile mari facute si mai vor bani de cheltuit.Nu s-au schimbat peste noapte.Tot politicieni si mincinosi au ramas.

    1. Mai bine ar da drumul tiparnitei virtuale nationale si europene si ar renunta la false imprumuturi fara acoperire , provenite din false credite...virtuale.

    ... mai devreme sau mai tarziu va trebui sa ne hotaram ... vrem socialism sau liberalism ... vrem sa fim capitalisti sau vrem sau vrem suportul statului in succesul individual ... liberalii astazi pornesc din start cu un handicap - restrictiile impuse de pandemia altora ... restrictiile impuse de stat(e) sunt masuri antiliberale si incalca dreptul la proprietate privata ... o asemenea masura implica inevitabil masuri sociale/socialiste si corecturi din pix ... un buget liberal poate...

    1. ... americanii ar trbui sa inteleaga mai bine expresia "marea neagra lac rusesc" ... si sa analizeze cum romania este strategic mai importanta decat grecia ... o romanie stabila le garanteaza debarcaderul ... si infinit este mai importanta decat un zero suplimentar in contul unui bancher ... avatajul strategic care a invins uniunea sovietica a fost pierdut pentru ca bancherii l-au generat (involuntar) pe putin ...

      Europa şi America de Nord trebuie să apere ordinea internaţională bazată pe reguli, care este pusă la încercare de puterile autoritare. China şi Rusia încearcă să rescrie regulile în beneficiul propriilor interese...spine secretarul general NATO.

    Vestea buna este ca sufletul este etern precum coloana infinitului, asa cum credeau si geto-dacii.

    A sufletului ofrandă prin cele șapte văi spre a Iubirii nemuritoare cupă  

    drepturi exclusive Salomeea Romanescu 

     

    Mithra Lumina Lumii 

     

    Renasc de dor de fiecare dată,Nelinişti născute preschimb 

    în veşnicii de iubire curată.Transcend în spaţiu şi timp, 

    Realitatea naivă, iluzie... 

    1. Tradu te rog

      A sufletului călătorie prin cele șapte văi spre a Iubirii veșnice cupă

       

      Mithra a Lumii Lumină Iubire 

       

      Renasc de dor de fiecare dată, Nelinişti născute preschimb 

      În veşnicii de iubire curată.Transcend în spaţiu şi timp, 

      Realitatea naivă, iluzie prezentă,încarnâd spiritul-dorinţă din vis, 

      Gândul devine o prezenţă atentă,... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb