ATENŢIE PROPRIETARI ŞI AGENŢI IMOBILIARI! Investitorii străini nu ţin musai să-şi plaseze banii pe piaţa noastră

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 4 noiembrie 2005

Lipsa de transparenţă a pieţei imobiliare din ţara noastră şi faptul că vînzătorii sînt cei care fac regulile îi sperie pe mulţi investitori străini. Aceasta este concluzia la care a ajuns doamna Irina Childs, directorul general al firmei de consultanţă "MCI Consultants" Anglia. Compania sa reprezintă interesele mai multor fonduri de investiţii străine, dar şi ale unor investitori persoane fizice din afara ţării. În prezent, "MCI Consultants" are peste 20 de clienţi care vor să-şi plaseze banii pe piaţa imobiliară din România. Valoarea totală a fondurilor depăşeşte 300 milioane de euro, ne-a precizat domnia sa.

Din păcate, achiziţia proprietăţilor pe care şi le doresc investitorii străini durează mult mai mult decît sînt dispuşi să aştepte. De vină sînt birocraţia, inexistenţa unui registru naţional al tranzacţiilor imobiliare, lipsa unei legislaţii care reglementează piaţa şi activitatea agenţiilor imobiliare. La acestea se adaugă faptul că vînzătorii măresc preţurile cum au chef, chiar şi în faza finală a tranzacţiei, sau vînd proprietatea altcuiva decît cel cu care au bătut palma. În aceste condiţii, consultanţii sînt puşi la grea încercare, risipind nervi, profesionalism şi imaginaţie.

Irina Childs ne-a explicat: "Vînzătorii şi intermediarii lor nu realizează că aceşti investitori nu ţin musai să-şi plaseze banii în România şi că pot face profit bun în multe alte locuri din lume. Eu, cînd le recomand proprietăţile din România, trebuie să fac şi PR pentru ţară. Trebuie să recunosc cu regret că este foarte greu avînd în vedere piedicile pe care le-am menţionat.

Am constatat că preţurile proprietăţilor din România sînt mari pentru că peste 90% din tranzacţii sînt speculative, au un număr foarte mare de intermediari care nu mai cunosc limita, şi pentru că toţi proprietarii trăiesc cu senzaţia că investitorii străini sînt dispuşi să arunce cu zeci de milioane de euro pe orice proprietate. Greşit! Investitorii îmi cer studii de piaţă foarte serioase, istoricul cadastral al proprietăţii respective, plan de afaceri sau randamentul pe termen scurt, mediu şi lung. Faptul că nu există un cadastru bine pus la punct şi că multe aspecte juridice pentru proprietăţi nu sînt clare sînt alte hibe ale pieţei imobiliare din România. Şi schimbările dese ale codului fiscal din acest au creat dificultăţi considerabile în alcătuirea planurilor de afaceri sau în calcularea randamentului".

Doamna Childs ne-a declarat că toate comentariile făcute se bazează în exclusivitate pe experienţa căpătată în acest domeniu în ultimii opt ani, investind în Marea Britanie, Cipru, Spania, şi pe experienţa cumulată pe piaţa imobiliară din România în ultimele 18 luni ca Advisory Board Member a unui fond privat de investiţii, ca reprezentant al unor instituţii şi fonduri private din Anglia şi a unui număr de investitori şi industriaşi din diverse colţuri ale lumii care caută să intre pe piaţa imobiliară din România. "Nu în ultimul rînd, şi eu şi soţul meu facem multe plasamente imobiliare în România şi alte ţări europene", a subliniat domnia sa.

O altă problemă gravă, în opinia directorul "MCI Consultants", este şi faptul că agenţiile imobiliare continuă să reprezinte atît interesele cumpărătorului, cît şi ale vînzătorului. Irina Childs ne-a menţionat: "Acest lucru dovedeşte o totală lipsă de profesionalism. În Anglia şi în alte ţări europene nici nu există aşa ceva pentru că este ilegal. Ori îl reprezinţi pe cumpărător, ori pe vînzător. De asemenea, comisioanele agenţiilor imobiliare în România se iau din ambele părţi în cadrul unei tranzacţii. Am constatat şi absenţa conceptului sau a aplicării conceptului de exclusivitate. Este foarte important cadrul legislativ şi aplicarea legii, chiar dacă se face un contract de reprezentanţă exclusivă, dacă legislaţia nu permite aplicarea sau executarea sa, atunci un astfel de contract nu are valoare. Fie şi pe termen limitat, exclusivitatea este foarte importantă în condiţiile în care se doreşte livrarea unui serviciu profesional. Este aproape utopic să vinzi un produs care este şi < pe tarabele > vecinilor".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb